© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:08
Необятната Русия

В началото на 18 век Наполеон прави най-голямата грешка в живота си като напада Русия през зимата; Хитлер прави почти същата грешка след по-малко от век и половина. Обширните студени руски простори са се доказали като добър съюзник в битките през вековете.

Русия, Surendil

Днес, докато икономиката на страната е в застой, то природните забележителности помагат на Русия да излезе от трудната ситуация. Туристите виждат потенциала за скално колоездене, походи, каране на ски, колоездене, каяк и разбира с е посещаване на незабравими градове като Санкт Петербург и Москва.Най-добрата възможност за реален допир с дивата руска природа е пътуване по Транссибирската жп линия. Много от областите, през които минава тя са ненаселени, но и там ще намерите част от богатото руско културно и историческо наследство. Църквите с цветни куполи, студената съветска архитектура и елегантния дизайн на предсталинова Русия могат да бъдат видени едни до други на фона на пленителната руска природа. Каквото и да се каже за Русия, все ще е малко, това е една държава, която просто трябва да се приживее.

Забележителности в Русия
 
Транссибирската жп линия

Транссибирската жп линия е атракция сама по себе си, най-дългата единична жп линия в света. Линията преминава през отдалечения и обезлюден Сибир, и до крайната и цел Тихия Океан, пътува седем дни, осем часови зони и над 9250 км между Москва и Владивосток.

Русия, Bohringer

Червеният площад и Кремъла

Червеният площад разделя Кремъл, бившият кралски площад от търговската част. Тук се намира и гробът на Ленин. Катедралата „Свети Василий Блажени", известната църква с купол с формата на лучена глава е разположен в южния край на площада. На запад е магазинът „ГУМ", познат с големите опашки, днес помещава много луксозни магазини. Кремъл дълги години е седалището на политическата власт в Русия, а днес на руския президент. Кремъл е в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Комплексът и музеите са отворени всеки ден освен четвъртък от 10:00 до 5:00.

Русия, Кремъл, NVO

Езерото Байкал

Езерото Бакал е разположено в азиатската част на Русия, позната като Сибир, близо до град Иркутск. Много туристи посещават езерото, което най-дълбокото в света - 1700 метра. Също така е и най-старото езеро в света и в добавка съдържа 20% от световния сладководен запас. Възрастта, изолацията и дълбочината са създали една от най-богатите фауни, които имат изключително значение за еволюционната наука. Езерото също е в списъка на световното богатство на ЮНЕСКО.

Камчатка

Камчатка е разположен в далечния изток на Руската федерация и е една от природните забележителности на страната. Вулканите на Камчатка са част от списъка на световното богатство на ЮНЕСКО и е абсолютно задължително да ги посетите, макар да не излиза евтино. Вулканите образуват едни от най-невероятните вулканични региони в света, с висока честота на активни вулкани. Комбинацията от ледници, дива природа и зелени планини показват прекрасна картина пред всеки турист. Дивата природа включва богатство на сьомга и морски видри, кафява мечка и морски орел. Пътуването из Камчатка е с авиотранспорт. Обикновено до най-отдалечените места се стига с хеликоптер.

Русия, Новосибирск, Операта BOLSCHOI

Планината Елбрус

Планината Елбрус е официално най-високата планина в Европа с височина от 5642 м над морското равнище. Разположена е в западната част на планините Каукасис в южна Русия, до границата с Грузия. Първото изкачване е осъществено през 1874, а по-ниският връх ( с 21 м по-нисък) е превзет през 1829. Днес не представлява трудност да изкачите върха, а благодарение на лифта е възможно да се разходите след полунощ и да се върнете на следващия ден.

Русия, Atgnclk

Има много забележителности, които да се видят в най-голямата по територия държава в света. Градове като Санкт Петербург и Москва ще ви отнемат много дни за разглеждане, дори седмици. Но в далечния изток има някои красиви пейзажи и пустинни райони в Сибир. Ето и някои примери за културни и природни забележителности:

·         Историческият център „Ярославл"
·         Суздал и Владимир
·         Куршская коса
·         Планините Алтай

Русия, Flrn

Валута в Русия

Рублата е официалната валута в Русия. Една рубла се състои от 100 копейки. Банкнотите са деноминирани на 5,10, 50, 100, 500, 1000, 5000 рубли. Монетите са по 1, 5, 10, 50 копейки и  1, 2, 5 рубли.


0.0981