© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:09
По течението на Венеция

Венеция е един от най-известните градове в Италия. Построен е върху стотици малки острови, разположени в лагуна и има над 150 канала, свързани със стотици мостове. Островите са били първоначално заселени по време на варварската инвазия през 5 век и 6 век пр. Хр., когато жителите на сушата търсели убежище в блатистия регион и днес градът остава същия като преди стотици години.

Италия, Венеция, DaniDF1995

Областта покрива около 450 кв. км. и макар да изглежда малка на пръв поглед, можете да се изгубите в безкрайните лабиринти от алеи, улици и площади. Така ще можете да се насладите на Венеция по начин, по който повечето хора пропускат. След като сте опознали града пеш, една разходка с гондола ще затвърди впечатленията ви. Във Венеция най-ясно проличава повишаването на водите на Световния океан. Всяка година по няколко пъти, обикновено през зимните месеци, водата в лагуната се вдига над нивото на площадите и улиците и наводняват части от града.

Забележителности във Венеция

Църкви

* базиликата „Св. Марко" е центърът на венецианския свят. Базиликата съхранява мощите на Свети Марко, откраднати от Египет. Известните коне на Свети Марко, изгонени от Константинопол през 1204, са показани в базиликата, а репликите им са извън църквата.
* църквата „Санта дела Мария Салют"
* църквата „Киеса дей Фрари" се смята за втората по големина и важност във Венеция

Италия, Венеция, Chris 73

Дворци

* Дворецът на Дождите е удивително дворец с красиви произведения на изкуството
* дворецът „Граси" - построен е през 1772 в класически венециански стил. Днес дворецът е музей.
* дворецът „Санта Софиа" е познат като един от най-известните дворци на Гранд Канала. Построен е от фамилията Контарини през 1430 във венециански готически стил с византийски привкус. Днес дворецът е галерия.
* дворецът „Ка Резонико" е разположен в Гран канала и е построен през 1649 във венециански барок. Днес дворецът е исторически музей посветен на живота през 18 век във Венеция.
* дворецът „Лабиа" е построен през 17-18 век в бароков стил
* училището „Гранде ди Сан Марко" е построено през 1484 и е било дом на братството на Сан Марко и е построено в австрийска военна болница да 1819. Дворецът е проектиран в Ренесансов тип под византийско влияние.
* дворецът „Малипиеро" е разположен на Гранд канала.

Италия, Венеция, Dbslikacheung

* мостът „Риалто" е най-старият от трите моста над Гранд канала и един от най-известните мостове в света.
* Барът на Хари
* дворецът „Дандоло"
* дворецът „Контарини дел Боволо"
* театър „Ла Фениче"
* Венецианският Арсенал е бил оригиналното място, където венецианците са строили своя флот. Строителството на лодките е започнало 800 г пр. Хр. и продължило до Втората световна война.

Италия, Венеция, Tango7174

Пътуване във Венеция

Колите и велосипедите не са разрешени в историческия център. От площад „Рома" можете да повървите или пътувате с лодка или водно такси. Водните таксита са доста скъпи.

С лодка

Италия, Венеция, Emustonen

Обществените лодки са основният транспорт около острова и са лесни за използване. Те са евтин начин за разглеждане на Венеция по вода. Представляват големи лодки, които свързват околните острови, което ги прави перфектни за еднодневно пътешествие. Цените на билета започват от €6.50 за единично пътуване, но 12 часовите или тридневните билети са изгодни.

Също така има по-малки лодки, които приличат на гондола. За разлика от тях, те само прекосяват каналите и спират на определени места на цена €2. Това е добър вариант за пътуване с гондола на приемлива цена.

Пеш

Италия, Венеция, Dbslikacheung

Това е основният начин на придвижване. Някои от алеите са много тесни и изключително пренаселени понякога. За щастие има табели на английски за основните забележителности. Най-доброто, което можете да направите е да запомните пътя от някоя основна забележителност до хотела и да се връщате от там. Едно от забавленията е да се загубиш във Венеция.

 

Тук можете да намерите карта на Венеция и на градския транспорт.


3.3983