© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:10
Да разгледаме Рим

Рим е столица и най-голям град в Италия. В историческо и културно отношение той е един от най-значимите световни градове. Въпреки по-скоро  построените атракции като фонтана „Треви" и стъпалата на площад „Испаня", славата на града идва от великолепните сгради и разкопки като Колизеума и Форумът. Ако това ви се струва малко, можете да посетите друга държава, в центъра на града: Ватикана, резиденцията на Папата - базиликата „Св. Петър". Като всеки друг италиански град и тук можете да се насладите на добро капучино, пица и паста. Винаги можете да седнете и да си отпочинете на по бира или вино, след разходката из забележителностите.

Италия, Рим, DaniDF1995

Забележителности на Рим

Колизеумът

Колизеумът не е нито най-старата, нито най-голямата римска арена, но е най-известната и една от най-големите забележителности на Рим. Построен е през 80 г. пр. Хр., а тържественото откриване трае 100 дена. Капацитетът е 50 000 души, които са идвали да гледали боеве между мъж и животно или мъж срещу мъж. Обикновено бойците са били роби, пленници или  доброволци. Подът е бил наводняван, за да се провеждат водни битки. В средновековието Колизеумът е превърнат в крепост. През вековете на няколко пъти е частично разрушаван от земетресения, използвано е като кариера за мрамор. Било е и свещено място служило за църква, манастир и място за почит. Последният век трафикът, метрото и концертите оказват неблагоприятно влияние върху Колизеума. Днес той се е превърнал в едно от най-емблематичните места в света и всяко пътуване до Рим би било непълноценно, ако не го посетите.

Италия, Рим, Колозеума Julo

Пантеонът

Пантеонът е най-добре запазената древна сграда в Рим, а зданието което виждаме днес датира от 120 г. пр. Хр. Първоначалната сграда е още по-стара, но е разрушена и построена отново от император Хадриан. Отвън ще видите 16 колони, които са направени в Египет и транспортирани до Рим. Най-забележителното вътре е куполът. До Ренесанса е бил най-големият купол в света и е послужил като първообраз за куполът на „Свети Петър" от Микеланджело. В средата на купола ще видите голяма дупка, която е единственият източник на светлина в сградата. Етажното разпределение е запазено от римско време и голяма част от интериора е запазен, с изключение на статуите на католическите светии, гробът на Рафаел и 2 гроба на италиански крале.

Римският форум

За много от туристите Форумът може да изглежда като голямо поле от камъни, но запомнете, че това е било централно място в Римската империя. Форумът се е намирал покрай Виа Сакра, която води от Колузеума до Католийския хълм. Тук ще видите останки от множество храмове и сгради, някои от които са запазени.

Италия, Рим, Форум Романо Ferras

Във форума ще намерите няколко интересни забележителности:

* Арката на Титус
* Базиликата на Максенций и Константин
* Храмът на Антоний и Фаустина
* Храмът на Юлий Цезар
* Храмът на Веста и къщата на весталките
* Храмът на Кастър и Полукс
* Арката на Септимус Север
* Трибуната
* Колоната на Фока
* Храмът на Сатурн

Входът за Форума е безплатен и влиза в комбинирания билет за Колизеума и Палантинския хълм.

Италия, Рим, Базилика Пауло Beatrice

Музеят „Капитолини"

Музеят е създаден през 1471, когато Папа Сиксус IV дарява няколко бронзови статуи на римските граждани. Тези статуи все още са важна част от колекцията. Тя включва статуя на вълчицата, а под нея Рем и Ромул, които символизират Рим. Копие на статуята се издига и на площада. Новата част от музея е построена специално за статуята на Марк Аврелий качен на кон. Тя е основната забележителност на площад „Капитолия". Сградите са съединени под земята с Табулария, където можете да разгледате останки от римски храмове и малка изложба. Оттук също може да се насладите на красива гледка към Форума. Музеят е отворен от вторник до неделя от 9:00 до 20:00.

Италия, Рим, Пантеона Kyahl

Ватикана

Ватикана е разположена в центъра на Рим, на западния бряг на река Тибър, но е напълно независима суверенна държава. Не е нужно да показвате паспорт, за да влезете, но ще трябва да преминете през рентгенови скенери и големи опашки.

Ако оставим Сикстинската капела настрана, то ватиканските музеи едни от най-важните в света. Ватиканът има отлична галерия, чудесни римска и етруска колекции и много други. Не пропускайте да видите апартаментите изрисувани от Рафаел. Ако смятате да отделите само един ден за музеите ще видите само най-съществената част: Сикстинската капела; таванът, който изобразява сцени от Стария завет и Страшния съд.

Базиликата „Свети Петър" е центърът на католическата вяра, най-пищната и най-важната църква в света. Гледката от върха на купола, на 130 м над базиликата е невероятна. Входът към стълбите и асансьорите е от дясната страна на „Св.Петър", където е и входът на ватиканския мавзолей, в който са гробовете на много папи.

Италия, Рим, Klettermaxe

Баните на Каракала

Баните на Каракала е голям комплекс от римски публични бани, построени между 206 и 216 г. пр. Хр. Наречени са на император Каракала, най-големият син на Септимус Север. Днес останките все още дават представа за големината на комплекса. Предполага се, че е побирал 1600 посетители наведнъж, а всеки ден е бил посещаван от 7000-8000 човека. Баните са били украсени с красиви скулптури. Някои от тях са в колекцията Фарнезе, а други могат да бъдат видени в музеи.

Музеи и галерии

* музеят „Галерия Боргезе"
* галерия „Колонна"
* галерията на националната академия „Св. Лука"
* галерия „Дора Памфилж"
* галерия „Спрада"
* дворецът „Барберини" и националната галерия на античното изкуство
* галерия „Корсини"

Италия, Рим, MM

Древен Рим

* Палатинският хълм, където Август, Цицерон и Ромул и Рем са живели
* музеят „Nazionale delle Terme" притежава страхотна колекция от римски скулптури и мозайки
* Баните на Диоклециан са добър пример как са изглеждали римските бани

Карти за Рим

* карта „Археологиа" - седем дневен пропуск валиден за двореца „Масимо", двореца „Алтемпс", криптата „Балби", Баните на Диоклециан, Колизеумът, Римският Форум и Палатино, Баните на Каракала, мавзолеят на „Сесиля Матела". За възрастни: €20 + €2 ( за изложби). Намалена цена: €10 + €2 ( за изложби).
* пропуск „Рим" ви дава неограничен достъп до градския транспорт. Пропуск „Рим"(обикновен) €23 за три дни достъп до градския транспорт. Пропуск „Рим и Пю": €25 за три дни достъп до градския транспорт в провинцията.

Италия, Рим, Базилика Massimo Catarinella

Градски транспорт в Рим

Римското метро има две линии: червената линия и синята линия. И двете преминават през станция Термини, която е разпределителна за железницата и метрото. Метрото е удобен транспорт за достигане до Форума и Колизеумът. Мутрисите минават на всеки 5 до 10 минути.

Централната автогара се намира до станция Термини. Можете да закупите карта от автобусната спирка. Автобусите и трамваите са на често и много от жителите на Рим ги използват. През нощта също има автобуси. Билетите са валидни за автобусите и метрото. Ако ще прекарате дълго време в града можете да си закупите месечен или седмичен билет от магазините за цигари. В автобусите не продават билети. Ако имате единичен билет , трябва да го валидирате на машинките на автобуса или се смята, че пътувате без билет.

 

Тук можете да намерите карта на Рим и на градския транспорт.


4.5631