© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:30
Да посетим Италия

Италия е домът на европейската култура, най-добрите футболни отбори и Римокатолическата църква. Предлаганото разнообразие от стоки и услуги там е много голямо и всеки може да намери по нещо за себе си. Музеите са изложили някои от най-красивите произведения на изкуството в света. Разходете се по улиците на Рим, Флоренция, Неапол и Венеция и ще бъдете зашеметени от богата история и култура пропита в павираните улици, бароковите сгради и малките църкви.

Италия, Лече Freddyballo

Изобилието от природни забележителности също не е за подценяване: прекрасното крайбрежие, Алпите и гостоприемството на италианците. Италия е домът на пицата, пастата и капучиното, затова очаквайте незабравими кулинарни преживявания. Много туристи посещават Тоскана и Умбрия, за да видят истинската Италия. Има какво да се види и в Ла Марч и Абруцо. Всеки регион притежава и собствени специфични ястия.

Големи градове в Италия

Флоренция

Флоренция е родното място на Ренесанса и дом на някои от най-великите учени и художници. Тя притежава удивителни църкви с произведенията на световни художници и музеи, които излагат картини и скулптури известни в цял свят. Всяко посещение на Флоренция не би било пълноценно без да опитате местното вино и сирене.

Италия, Катедралата в Флоренция MarcusObal

Милано

Милано се намира в северната част на страната и е известен като световен моден център. Тук можете да видите много културни монументи като Дуомо - една от най-големите готически църкви в света. В града живеят около 4 милиона души, което го нарежда на второ място по големина в Италия. Тук можете да се насладите напълно на чудесната италианска кухня.

Рим

Всички пътища  водят към Рим. От удивителните римски разкопки до католическите църкви, които могат да ви шокират и вдъхновят. Тук културата и историята съжителстват по зашеметяващ начин. Градът може да ви отнеме цялата ваканция, за да го разгледате, но всеки ще намери нещо, в което да се влюби.

Венеция

Канали, романтика и световна сила в миналото, Венеция е наистина невероятна. Разположен на няколко острова и суша, градът е бил морска сила, която е контролирала Средиземноморието в продължение на векове. Днес е известен с романтиката, вкусната морска храна, църквите. Не трябва да пропускате да се разходите по площад „Свети Марко".

Италия, Венеция Goldmund100

Забележителности в Италия

Помпей

Помпей е бил римски град, близо до днешния Неапол, покрит с пепел и лава от изригването на вулкана Везувий. Пепелта и лавата покриват града и всички жители загиват. Интересното е, че пепелта и лавата запазват града в непокътнато състояние, подобно на снимка от миналото. Въпреки че не бил голям римски град, посетителите могат да видят как са живели обикновените и богатите хора по това време. Помпей е едно от значителните световни културни наследства.

Колизеумът в Рим

Колизеумът е най-големият римски амфитеатър. Строителството му започва през 80 година пр.Хр. Капацитетът му е 50 хиляди души. Днес посетителите изпитват страхопочитание и се учудват как обикновеният римски гражданин е искал да гледа битки до смърт между гладиаторите на това място. Колизеумът е една от основните забележителности в Рим.

Римският форум

За много от туристите Форумът може да изглежда като голямо поле от камъни, но запомнете, че това е било централно място в Римската империя. Форумът се е намирал покрай Виа Сакра, която води от Колузеума до Католийския хълм. Тук ще видите останки от множество храмове и сгради, някои от които са добре запазени.

Италия, кулата в Пиза, Wikipeder

Главният канал във Венеция

Венеция е наистина удивителен град. Изграден е от малки сгради построени на островчетата, заедно с алеи и тесните канали, които ги свързват. Всеки може да прекара дни по улиците на Венеция, попивайки от красотата и великолепието на града. Главният канал преминава през града в „s"-образна форма. Като всички водни пътища е постоянно натоварен, но за разлика от другите канали, по него преминават хиляди лодки. От един от големите мостове над канала можете да се насладите на красивата гледка на преминаващите лодки.

Амалфи

Амалфи е едно от най-красивите места в света. Смайващи плажове с бял пясък и стръмни планински долини, покрити с лимонови дръвчета омайват туристите. Соренто е главният град в тази област и добра изходна позиция за живописни походи, плуване и печене на слънце. Опитайте вкусното лимончета и внимавайте за мотористи по панорамната магистрала.

Италия, Мосът Риалто Tillea

Вулканът Везувий

Вулканът става известен в историята, когато през 79 г. пр.Хр. изригва и покрива с прах и лава град Помпей. Вулканът е смятан  за един от най-опасните в света и би могъл да нанесе огромни щети на Неапол. Последното изригване е през 1944. Днес вулканът и склоновете му са национален парк. Има изградени пътеки, които водят към планината и паркинг на 200 м под върха. Останалата част трябва да бъде извървяна пеша.

Вулканът Етна

Вулканът Етна е един от трите активни вулкани в Италия. Намира се в източната част на остров Сицилия, близо до град Катаня. Най-подходящият начин за достигане до планината е от юг. На височина от 1900 м е разположен паркинг. Преди е имало лифт, но днес той не функционира. От паркинга се тръгва към Долината на воловете. Първият от четирите активни кратери не е далеч. Автобуси ще ви откарат до паркинга, а туристически агенции в Тоармина предлагат екскурзии до планината.

Чинкуе Тере

Чинкуе Тере ( „пет острова" ) са 5 села на италианската ривиера. Разположени са в регион Лигурия, западно от град Ла Спеця. Петте села са Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корниля, Манарола и Риомаджоре. Крайбрежието, петте села и околните хълмове формират националният парк „Чинкуе Тере", част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Италия, Idefix

Други забележителности в Италия

 * Пантеонът е най-запазената древна сграда в Рим и най-големият купол от неподсилен бетон в света до днес
* Дуомо (Флоренция) е църква, в която се намират гробовете на някои от най-известните исторически личности
* Базиликата „Св. Марко" се намира на централния площад във Венеция
* Пазаруване в Милано - пазарувайте в сърцето модата в Милано


3.4379