© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:31
Поглед над Будапеща

Опияняващото смесване между европейска и турска култура е превърнала столицата на Унгария - Будапеща в град, който може да предложи нещо на всекиго. Дунав разделя града на две части - западната Буда и източната - Пеща. Хълмовете на Буда крият някои от най-важните туристически атракции в Касъл Хил. По-комерсиалната Пеща също предлага известен брой забележителности - базиликата „Св.Стефан", Операта, Музеят не терора и втората по големина синагога в света. И след цял ден обикаляне по забележителности, няма нищо по-хубаво от една турска баня, с които градът е известен.

Унгария, Будапеща, Mcshadypl

Забележителности на Будапеща

Важна част от Будапеща са нейните СПА бани. Постарайте се да си отделите малко време, за да посетите някоя от тях.

·         Банята „Гелерт" - една от най-известните бани в Будапеща, разположена в красивия хотел Гелерт

·         Банята „Кирали" - датирайки от 1600, тези сауни от Средновековието предлагат изживяване, запазено през годините. Най-големият басейн е покрит с потно стъклено кубе. Мъжете и жените се допускат в различно време, затова проверете преди да отидете, кое е времето за вас

·         Банята „Чезний" - една от най-големите отворени бани из цяла Европа, разположена в средата на градския парк в Пеща.

·         Баните „Рудас" - най-старите бани в Будапеща, построени през 1566; в нея се допускат само мъже.

Освен тези бани, в Будапеща има още много - Цезар, Лукас, Маргарет и Риц.

Унгария, Будапеща, Themightyquill

Музеи в Будапеща

·         Национален музей
·         Музей на изящните изкуства
·         Музей на приложните изкуства - музеят се помещава в красивата сграда, дело на Юдюн Лехнер.
·         Исторически музей на Будапеща
·         Национална галерия
·         Къща на терора
·         Етнографски музей
·         Национално- исторически музей
·         Градски парк
·         Остров Маргарет

Унгария, Будапеща, Синагогата Adam78

·         Хълмовете на Гелерт - хълм с височина от 235 метра, с гледка на Дунав. В подножието ще откриете хотел Гелерт, бани, както и пещерата Гелерт. Пътят нагоре е стръмен, но в хубаво време гледките си заслужават. Ако е студено, не забравяйте да си вземете чаша вино от подножието - ще ви топли по пътя нагоре.
·         Хълмовете на Буда
·         Неплигет

Други забележителности в Будапеща
·         Замъкът
·         Операта
·         Базиликата „Св.Стефан" - най-високата сграда в Будапеща (на една височина с Парламента). Намира се на брега на Пеща.

·         Синагогата - втората по големина в света.
В центъра на Пеща се намира административният и бизнес център на Будапеща, както и на цяла Унгария. Основни забележителности са:

·         Парламента - същинско съкровище в стил неоготик, красиво разположена над водите на Дунав. Определено си струва да го разгледате, но това може да се случи само с екскурзоводи. Те са безплатни за жители на Европейския Съюз. Билети се закупуват всеки ден от 8 сутринта. За предпочитане е да го направите предварително, тъй като бързо се изчерпват рано сутрин. Застанете на опашката пред сградата и си изчакайте реда. Не се заблуждавайте по хората отвън, които ви предлагат обиколки. Купете си билет от вътре и се върнете в уречения час. Обиколки на английски език се предлагат всеки ден в 10, 12 и 14 часа.

Унгария, Будапеща, Парламента на Дунав HoremWeb

·         Базиликата „Св. Стефан". Най-известната църква в Будапеща е важен образец за неокласическа архитектура. Дясната ръка на първия унгарски крал, „Св. Стефан" е погребан в параклиса. Куполът се извисява над целия град със своята височина от 96 метра и може да бъде забелязан от всяка част на града. Вътрешната страна е обрисувана с мозайка.

·         Великата Синагога и Еврейския музей. Най-голямата синагога в Европа и най-впечатляващата в света. До нея се намира малък, но впечатляващ музей. В задната част на синагогата има мемориал за жертвите от Сноа. Синагогата скоро е била реставрирана до предишното си величие. На една пресечка от нея ще намерите по-малка, но почти същата синагога, построена много преди Великата. Плочата на входа обяснява, че тази се е използвала като място за събиране на жертвите от Холокоста, преди да бъдат депортирани. Не е била обновявана.

Булевард  „Андрасют" в Пеща започва от центъра и стига до Градския парк. Включен е в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО и предлага някои важни забележителности.

·         Операта. Тя е една от най-красивите в света. Главното стълбище е било основен елемент на сградата през 19-ти век. По него дамите са показвали новите си рокли.

·         Къщата на терора. Помещава се в тайната полицейска квартира от комунистическо време, тази къща обективно показва терорът от годините на нацизъм и комунизъм. Посещението е трудно психологическо изживяване, но важно за всеки, който иска да разбере напълно унгарската история.

Унгария, Будапеща, църква "Св. Елизабет" Pasztilla

·         Музеят на източно- азиатското изкуство „Хоп". Предлага колекция от 20 000 експоната от Китай, Япония, Индия, Непал, Тибет и Монголия. В близост има друга сходна колекция - музеят Георги.

·         Музеят „Ърнст". Музей на съвременното унгарско изкуство.
·         Площадът на героите
·         Градският парк, намираш се в най-отдалечения район на Пеща. Предлага няколко интересни и мрачни атракции.

o   Площадът на героите. Паметникът на хилядолетието.

o   Музеят на изящните изкуства - невероятно разнообразие от европейски произведения на изкуството от гръцки и римски времена до наше време. Особено впечатляваща е колекцията от картини - Испански барок.

o   „Вайдахуняд Вара" е замък, разположен на малък остров в езеро. Построен е през 1898. През зимата се превръща в най-голямата закрита ледена пързалка. В наши дни се е превърнал в аграрен музей.

В Буда се намират

·         Акуинъм - град от римско време, останките му са превърнати в забележителен музей на открито.   Разположен е в района Обуда, в северната част на Буда. Има още останки от бани, изработени от камък и декорирани с мозайка. Това са били места за социални контакти в римско време.

·         „Гюл Баба Тюрбелье" е гробницата на Гюл Баба(книжовно Бащата на розите, на чието име е именуван и хълм). Предлага красива гледка, а малката уличка, която води надолу по хълма представя къщи, спечелили наградата „Къща на годината".
·         Музеят „Кашак" в замъка Зихи показва творби на модерни унгарски худовници.

Унгария, Будапеща, Civertan

Придвижване в Будапеща

Градският транспорт в Будапеща е много ефективен. Системата е изградена от близо 180 автобусни линии, 20 трамвайни и 14 тролейбусни. Метрото разполага с три линии, една от тях е първата като цяло в континента Европа и втора по възраст след тази в Лондон. Други средства за предвижване са въжени (до замъка) линии, железници, седалков лифт и лодки през летния сезон по река Дунав.

Унгария, Будапеща, karta Mysid

Тук можете да намерите карта на Будапеща и на градския транспорт.


5.5238