© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:33
Загадъчната Унгария

Според много изследвания Унгария оглавява класациите за туризъм в Европа. Цялата нация е обвързана с туризма, с изискани курорти за различни спортове, запомнящи се градове и старите хотели.

Разбира се Будапеща привлича по-голямата част от туристите. Именно заради елегантните й улици, осеяни със старинни сгради, свързани с историята на Унгария. За почитателите на историята можете да видите замъци от Средновековието и разкопки от римско време. Но все пак екскурзията до Унгария не трябва да се изчерпва единствено с Будапеща. Ако искате да се насладите напълно на унгарската музика и фолклор,  насочете се към провинциите, където има повече малки селца.

Езерото Балатон предлага минерална вода, малки, но и привлекателни плажове, както и голям брой места за почивка. Ако сте любител на природата, Унгария има много защитени местности и национални паркове. Най-голямото удоволствие ще е за почитателите на птици - унгарските водни басейни предлагат прекрасни възможност за наблюдаване на птици.

 Унгария, Ниредхаза Mario1952

Забележителности на Унгария

Пустата

По-голямата  част от източна Унгария обхваща най-известната местност в страната - Пустата. Обитаваната част е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и всъщност представлява обширна равнинна площ и водни басейни. Старият начин на живот от преди 2000 години се е запазил и до днес, включително отглеждането на животни.

Езерото Балатон

То е най-голямото в централна Европа и една от най-посещаваните туристически дестинации в страната. Мястото се оживява през юли и август. Ако искате да се насладите на по спокойно на природата около него посетете го през пролетта или ранната есен. Езерото е плитко и можете да ходите с десетки метри докато се потопите напълно. Предимство на езерото е, че водата е сравнително топла през по-голямата част от времето, дори през пролетта. Обстановката е хълмиста, предлагайки някои страхотни места за разходка. Западните брегове не са толкова развити и населени. Също така можете да полетите над езерото.

 Унгария, Uzo19

Холок

Старото селце Холок и заобикалящата го площ е едно от местата, поместени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. То е пример за умишлено запазване на традиционния начин на живот и развитието му през 17-ти и 18-ти век. Също така е образец за селскостопанския живот преди революцията на 20-ти век. Забележителности са замъкът, дървената църква от 16-ти век както и къщите в селището. Сега са превърнати в музеи на фолклора, съдържащи и оригинални занаятчийски дюкани.

 Унгария, Uzo19

Други

  • Токай - регион известен с висококачествените си бели вина
  • Будапеща - по дължината на река Дунав
  • Пеш - включващ християнски некропол, обект на ЮНЕСКО
  • Пещерите на Агателек Карст
  • Езерото Хевиц

 Унгария, Uzo19

 


4.2445