© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:44
Разходка из Амстердам

С население от 800 000 жители Амстердам се нарежда в списъка на най-малките столици в света, но въпреки това е много известен туристически център. Ако имате на разположение няколко дни за посещение на страната, отделете повече за Амстердам.

Градът е известен с квартала на червените фенери и привлича с музеите, като музеят „Ван Гог" и Rijksmuseum. Не трябва да пропускате къщата на Ане Франк, която ще ви покаже какъв е бил животът по време на война. Други музеи са странни и различни - музеят „Тортур", Секс музея и Музеят на хашиша. Амстердам е център на търговията с диаманти, затова е изграден и музей на тази тема. Разхождайки се покрай каналите, ще видите много от площадите на Амстердам. Разбира се всички къщи са в традиционен холандски стил.

 Холандия, Амстердам, Sisyfus

Квартали на Амстердам

·         Историческият център е зона, която граничи на север с езерото Ей, Сингел и Инер Амстел на запад и юг, Удешанс на изток, е най-старата част от Амстердам. Обхваща площад „Дам", Кварталът на червените фенери и площад „Nieuwmarkt"
·         „Гоуден реал"е квартал на север от жп линията до Харлем. В него се намират много пристанища и красиви складове.
·         Кръговият канал - това е най-известната част от града за туристите. Петте главни канала на Амстердам оформят кръг около средновековния център, всеки от които е от различен архитектурен период.
·         „Йорда" е старовремски квартал от средата на 19 век, разположен от юг на север. Днес е скъп квартал с бутици, галерии и изискани ресторанти. Тук са и най-добрите амстердамски кафета.
·         „Де Пийп" е квартал от края на 19 век на юг от Кръговия канал. Известен е с бохемската атмосфера, стръмни стълбища и най-големият хранителен пазар в Амстердам.
·         „Оуд-запад" е от същото време като „Де Пийп" и притежава същата атмосфера.
·         „Оуд-юг" е голямо предградие на юг от Леидсеплеин. Архитектурните любители ще харесат квартала. Днес „Оуд-юг" е много популярен и тузарски квартал.
·         „Дю Баарше" е един от кварталите на Амстердам построен преди Втората световна война. Представлява приятна жилищна зона с много площади за разходки
·         „Еиланден" е група от изкуствени острови в източната част на езерото Ей. Макар да няма много какво да се види, карталът е  известен с архитектурата си. Някои от островите могат да бъдат достигнати пеш, а други с кола

Пътуване в Амстердам

Метро в Амстердам

През 2003 стартира голям проект за изграждането на метро линия, която да съединява северната част на Амстердам с южната. Той се превръща в бедствие за местните власти заради надхвърления бюджет и забавянето. Строителството в влажната подпочвие на Амстердам е трудно , а някои от близките сгради са се напукали. Заради строежа някои от пътищата са блокирани за коли, автобуси и трамваи за месеци. Една голяма част от метрото вече е готова, а друга предстои да бъде изградена.

 Холандия, Амстердам, Райксмузеум площад Амстердам, Massimo Catarinella

Градски транспорт в Амстердам

Трамваят е основният градски транспорт в централната част както и дузина автобусни линии. Всички трамвайни спирки имат детайлна карта на околността. Днес има четири метро линии, включително къса подземна мрежа в центъра на града, която обслужва кварталите от югоизточната част. Отнема 15-20 минути от Централна гара или Ватерлооплейн до комлекса „Bijlmer" (стадионът „Амстердам Арена", залата „Heineken Music Hall" и кината „Pathe Arena" и IMAX). Петата метро линия, от север на юг, е в процес на изграждане.

Забавен начин за пътуване са малките автобуси, които минават на 12 минути между „Оостердок", до Централна гара и „Леидсеплеин" до „Ватерлоопейн". Билетът струва едно евро и може да си закупите от шофьора, но дневните билети за градския транспорт също важат.

Наскоро е въведена национална система за билетчета с чипкарта. Трите вида чипкарти са:

·         Лична карта, която можете да зареждате седмично/месечно/годишно

·         Анонимна карта, която да зареждате за определена сума

·         Карта за ограничен брой часове/пътувания

Първите два вида са на цена от €7.50 за самата карта и поне още €4 за пътуване. Картите се закупуват от машини в метростанциите, от бюрата в по-големите станции и някои магазини. За туристите е удобно да пътуват с билет за 24/48/72/96/120/144/168 часа. Това ви дава възможност на неограничен брой пътувания на трамвая, метрото и автобусите. Ако си купите билет от трамвая той важи само за 24 часа. Цените към януари 2010 са: €7/24 часа, €11.50/48 часа, €15.50/72 часа, €19.50/96 часа, €23/120 часа, €26/144 часа and €29/168 часа. При по-дълъг престой в Амстердам можете да си закупите седмични или месечни билети от повечето пощи или други места на по-ниски цени. Повечето трамвай имат контрольори в задната част. При въпроси можете да се обърнете към тях. Можете също да закупите едночасов или 24-часов билет от контрольорите. В автобусите се влиза от предната врата.

 Холандия, Амстердам, Църквата "Св. Никола" Amsterdam S Sepp

Архитектура в Амстердам
 
Идилични канали и къщи с асансьори

Амстердам притежава един от най-големите исторически градски центрове в Европа, с около 7000 регистрирани исторически сгради. Улиците са запазени от 19 век - не са били бомбардирани по време на Втората световна война. Центърът се състои от 90 острова свързани с 400 моста.

Вътрешната част на градския център е Старият център, който датира от Средновековието. Най-старите улици са „Warmoesstraat" и  „Zeedijk". Тъй като постройките са се правили от дърво през Средновековието, не голям брой сгради са се запазили до днес. „Белингоф" е късно средновековно имение с коне,  римокатолически, живеещи в полурелигиозно общество. Къща номер 34 в „Белингоф" е най-старият дом в Амстердам. Входът към имението и околните градини е безплатен, но трябва да внимавате да не обезпокоявате живота на хората там.

Една от най-големите забележителности е Кръговият канал, концентричен кръг от канали построени през 17 век. Търговците владели Амстердам построили къщите около каналите и именията в най-престижните места, особено около основните канали. Типични за града са белите мостове. Добър пример за това е „Magere Brug" над Кръговия канал, който е построен преди 300 години. От него се открива прекрасна гледка към реката и холандската архитектура.

„Йорда" е построен около 1650 до Кръговия канал, но не от богати търговци. Дълго време се е смятал за работническа зона на Амстердам. С изключение на няколко по-широки канала повечето са тесни. Кварталът е типичен пример за „замогването" в Холандия, тъй  като днес там живеят богати хора.

В Амстердам има няколко големи склада за специфични нужди. Най-големият е Адмиралският арсенал (1656-1657), музеят „Маритим". Другите са бившо торфено хранилище, днес офис на общинския съветник; подобен склад, който днес е архитектурна академия.

 Холандия, Амстердам, Западна църква, Dave1980

Църкви и синагоги в Амстердам

От Средновековието до 17 век Холандия е била страна със сравнително високо ниво на свобода и толеранс към другите религии  и култури, особено в сравнение с другите европейски държави. Между 1590 и 1800, чуждестранното население никога не е било по-малко от 5 процента, заселено предимно в Амстердам. Това довежда до голяма диаспора от евреи, хугеноти, фламандци, поляци в града. Евреите винаги са имали значително присъствие в Амстердам особено в Стария еврейски квартал. Най-забележителната синагога е „Еснога" („Португалската синагога"), построена през 1675 в строг класически стил. Като протестанти холандците издигат протестантски църкви. Някой от най-бележитите са:

·         „Оуде Керк" се намира в Квартала на червените фенери. Най-старата от петте главни църкви се намира в историческия център. Може да посетите кулата от април до септември през почивните дни.

·         „Нуеве керк" е разположена на площад „Дам". Използвана е за кралски коронации, а най-скорошните са на кралица Беатрис през 1980, кралските сватби, сватбата на принц Вилем-Александър с принцеса Максима през 2002. Днес църквата не предлага подобни услуги, но е популярно място за изложби.

·         „Южната църква" се намира на площад „Zuiderkerkhof". Можете да посетите от април до септември понеделник до събота ( с водач) на всеки половин час срещу €6. През зимата е отворен за групово посещение (максимум 15 души) срещу €70 на час.

·         „Noorderkerk" - строена 1620-1623

·         „Westerkerk" - строена 1620-1631 близо до къщата на Ане Франк. Можете да посетите от април до септември само с водач на всеки половин час срещу €6. През зимата е отворен за групово посещение (максимум 10 души) срещу €70 на час.

 Холандия, Амстердам, Концертна зала BotMultichill

Средновековният град е имал по-малки църкви като „Sint Olofskapel" и манастирски параклиси като „Agnietenkapelon". По-късно към тях са прибавени „Oosterkerk" на източните острови и реставрираната лютеранска църква на Сингел, която днес се използва като хотел и конферентен център. Католическите църкви дълго време са били забранени и строени чак през 19 век - най-забележителна е необароковата църква на Св. Николас срещу Централната гара. Можете да потърсите и „тайните" католически църкви, останали активни за използване след Реформацията.

Модерна архитектура в Амстердам

Въпреки че е имало мащабно срутване в историческия център, по-голямата част от модерните сгради остават извън него. Най-забележителни са комплексите на архитектите от Амстердамската школа.

·         Музеят на Амстердамската школа - най-добрият пример за тяхната дейност. Входът е € 7,50 и включва 20 минути обиколка с водач.

·         Източните пристанища: тук се намират най-много нови жилищни сгради. Зоната включва три изкуствени острова: Борнео, Споренбург и КНСМ. По-късно е построен като постмодерна интерпретация на старата мрежа от канали.

·         Най-много кубични сгради можете да видите югоизточната част на Амстердам около станция „Bijlmer", но тук се намират и стадионът „Amsterdam Arenа" и новата станция „Bijlmer ArenA"

·         Амстердам заменя старите канални инсталации с единна модерна инсталация в пристанищната зона. Присъединяването на старите канали с новата инсталация изисква наличието на големи канали и използването на канализационни помпи - нова техника в такъв мащаб. Новите помпени станции са уникални и са проектирани от различни архитекти.

Вятърни мелници в Амстедам

Вятърните мелници не строени в града, защото сградите пречили на вятъра. Амстердамските мелници са строени в извън градските стени. В града има осем вятърни мелници и повечето са в западната част на града. Най-забележителната е „De Gooyer", която се намира недалеч от градския център и се използва пивоварна. Единствената мелница, която е отворена за посетители е „Molen van Sloten" в Слотен, бившо село присъединено към западен Амстердам.

 Холандия, Амстердам, Терезе Шварц, пл. Амстердам Fransvannes

Музеи в Амстердам

В Амстердам се намират чудесни музеи, с колекции, които излагат от изкуство до нетрадиционни неща, като порно, водка и канабис. Най-популярните са препълнени през лятото, затова е добре да си закупите предварително билети или да отидете рано сутрин. Ето и някои от най-забележителните музеи:

·         Къщата на Ане Франк - посветена на Ане Франк, еврейско момиче, което е водило дневник, докато се е крила от нацистите в скрити стаи в къщата.

·         Rijksmuseum - изключителен музей, в който са изложени множество картини от Златната ера на Холандия. Художниците, които ще видите са Рембранд, Вермеер, Халс и Стеен. Тук са изложени „Нощна стража" на Рембранд и  „Доячката" на Вермеер. Музеят се гордее и с значителната колекция от Азиатско изкуство. Сградата се реконструира и до края на обновяването се показва ограничена колекция от само избрани творби

·         Музеят на Ван Гог - Всеки би трябвало да знае кой е Винсент Ван Гог, холандският постимпресионист. Става популярен през 20 век с ярките цветове и емоционалното въздействие на картините си. В музея се намира най-голямата колекция от произведения на Ван Гог в света.

 Холандия, Амстердам, Райксмузеум Erik Baas

Картата за музей струва €39.95 (€22.45- за посетители под 25 години). Покрива посещението на над 400 музея в Холандия и можете да си я купете от повечето главни музеи. Важи за цяла година и ще трябва да си напишете името си, година на раждане и пол. Ако смятате да посещавате „Rijksmuseum" и музеят на Ван Гог си пригответе поне €10. За кратки престои бихте могли да си закупите „Амстердамската карта", на цена €38 на ден, което включва „свободен" достъп до амстердамските музеи, градския транспорт и отстъпки от много туристически атракции.

Тук можете да намерите карта на Амстердам и на градския транспорт.


3.7564