© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:01
На екскурзия в Холандия

Холандия притежава един от най-равните релефи в Европа и се свързва най-вече с лалетата, вятърните мелници, дървените обувки и сиренето. Тези типични картини от Холандия са верни, но страната има още много да предложи на туристите. Тя може да бъде прекосена за само за няколко часа, но ние ви препоръчително да останете повече време в нея, ако искате наистина да я опознаете. Столицата на Холандия - Амстердам е известена със системата от канали, световно известни музеи и архитектура и либералния си подход към наркотиците и проституцията.

Холандия, Хаг Биненхоф MRB

География на Холандия

Територията на Холандия се намира под морското равнище и за да не бъде залята с вода е защитена с диги. Където релефа се издига е само на няколко метра над морското равнище. Малка част от страната има хълмист характер - югоизточната провинция Лимбург е с най-високата точка 320 м.  Голяма част от територията е превзета от морето - като Флеволанд.

Забележителности в Холандия


Укрепленията „Делта"

Една от най-трагичните неща в новата история на Холандия се случва в началото на февруари 1953, когато след силни бури, крайбрежните райони са наводнени и около 1800 души умират. Днес, големите укрепленията „Делта" предпазват от повишение на морското ниво при бури и са се превърнали в най-голямата туристическа атракция на страната.

  международнияе съд Sir James

Нагазването през вода

Нагазването представлява ходене по дъното на морето при слаб прилив и отлив в северната част на Холандия, предимно в провинциите Фресланд и Грьонинген. Пътят е около 3-4 часа и се достига до Островите „Уадън". Те не са само част от Холандия, но и от Германия и Дания. Островите са прекрасно място за разглеждане на една от най-запазените и големи области в страната.

Националните паркове

Въпреки фактът, че Холандия е малка страна, се гордее с около 20 национални парка. Намират се предимно в по-слабо населената част на север, изток и югозапад. В тях можете да карате колело, да се разхождате, да гледате птици или други животни. На сайтът на Националните паркове на Холандия можете да намерите повече информация.

Амстердам, Музей FlickrLickr

Исторически градове

В Холандия има внушителен брой исторически градове, малки и големи. Амстердам и Утрехт са най-големите и впечатляващи, с красиви канали, стари реставрирани търговски къщи и няколко музея. Малките градове като Делфт, Лейден, Гоуда, Хаарлем, Девентер също си заслужава да бъдат видени. Има и още по-малки градчета, запазили градските стени и обкръжаващата ги вода. Можете да се разходите по тях и да се насладите на града от всякаква перспектива. Най-забележителни са Вилемстад, Хълст и Бриеле. За да се докоснете до Бургундския начин на живот посетете Маастрихт - град в югоизточна Холандия, близо до Белгия.  На някои от многото тераси може да се насладите на храната и напитките, докато се наслаждавате по време на разходката по забележителностите.

 Холамдия, Вилхелм Насау Sir James

Вятърните мелници „Kinderdijk"

Включени са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1997, комплексът се състои от 19 вятърни мелници, построени през 1740. Ако искате да ги разгледате пълноценно, най-добре го направете пеша или си наемете колело. понякога можете да разгледате и отвътре. При посещение на по-малки градове в Холандия, ще видите много други мелници, а някои може и да се посетите.

Холандия, Киндердик Richardfabi

Мадуродам

Ако времето ви за посещение в страната на лалетата е ограничено и искате да добиете пълна представа за страната посетете град Мадуродам. Представлява умалена Холандия в отношение 1:25. Там ще видите повечето големи градове и забележителни сгради от страната.

Замъци

В Холандия има много красиви и реставрирани замъци. Много от тях са в централната част на страната и в югоизточната провинция Лимбург. Един от най-красивите замъци е „Де Хаар".

  Холандия, катедрала Massimo Catarinella

Езикът в Холандия

Холандският е националният език в страната. Книжовният език варира от официален диалект, който се говори около град Леиден, известен като стандартен холандски. Той е и един от официалните езици в Люксембург и Белгия. Вторият официален език е фриския, който се говори предимно в северната провинция Фрисланд. В Холандия се наблюдава многообразие от диалекти за такава малка държава, вероятно заради водата, която ограничава комуникацията между общностите. Други известни регионални диалекти са флемиския, говори се в северната част на белгийските провинции, и твентския, говори се в източните части на Холандия.

Храна и напитки в Холандия

Любителите на гастрономията няма да са очаровани от холандската кухня, защото е твърде обикновена. Въпреки това интерес представлява националното ястие „Boerenkool" (зеле с наденица), което съдържа зелено зеле, картофи, бекон и сушена наденица. Холандското сирене, бира и млечни продукти са от високо качество и определено ще останете доволни. Не пропускайте ресторантите за палачинки, които са холандски специалитет. Палачинките са толкова големи, че могат да стигат за едно ядене.

Холандия, Курхаус LennartBolks

Холандската бира е известна по целия свят. Специалната „бяла бира" е много популярна в страната и околните държави. Някои регионални специалитети включват „jenever" и „brandewijn", напитки с висок градус, обикновено консумирани от малка група възрастни хора. Специалният ликьор със сметана е „advocaat", на основата на яйца. Холандците обожават кафето и ще намерите много заведения, които предлагат капучино и лате, което е второто по популярност.


3.4499