© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:04
Да посетим Берлин

Берлин е столицата на Германия. Първите сведения за града датират от 13 век. Бил е столица на Прусия, Германската империя, Ваймарската република и Третия райх, но е разделена след края на Втората световна война. Източен Берлин е бил столица на Германската демократична република, докато Западен Берлин остава част от Западна Германия, обграден от Берлинската стена. Статуквото се запазва от 1961 до 9 ноември 1989, когато Берлинската стена пада и комунистическият режим е отхвърлен. Година по-късно, Германия се обединява и Берлин отново става столица.

Забележителности в Берлин

Берлинската стена

Берлинската стена е символ на Берлин и Студената война за близо 40 години. Построена през 1961, за да спре емигрантите от Източна Германия и разрушена през 1989, разделя семейства и приятели като оставя траен белег в историята на Берлин. Днес няма много останало от стената, въпреки че можете да намерите части. Ако искате да видите останки от стената, посетете сувенирните магазини, макар някои да твърдят, че истинските частици са продадени отдавна. На мястото, където е била линията днес има двойна редица от павета. Някои истински останки могат да бъдат видени н площад „Потсдам" и близо до жп гара „Фридрихщрасе".

Площад Потсдам, Берлин, Германия, LUCPOL

Райхстагът

Райхстагът е германският парламент (Бундестагът). Построен е през втората половина на 19 век и отворен през 1894. Преди и след Втората световна война сградата е разрушена. Първо през 1933 от Маринус ван дер Любе, който подпалва сградата, а след това няколко въздушни бомбардировки над Берлин през 1945. След години реставрация отново е отворена за посетители. След обединението на Германия сградата е основно реновирана. Добавен е стъклен купол и е отворена през 1999. Днес Райхстагът и куполът са отворени за посетители, но ще трябва да чакате на дълга опашка преди да влезете.

Телевизионната кула и „Александърплац"

Най-забележима от всички забележителности е 368-метровата Телевизионна кула на площад „Александър". Построена между 1965 и 1959 и се вижда от повечето места в града, което я прави добра отправна точка за ориентиране. В сферата има платформа за посетители на 204 м над земята, а над платформата се намира въртящ се ресторант, който прави пълен оборот за 30 минути. Лифтовете ще ви отведат до платформата за 40 секунди.

Площад „Александър" е най-известният площад в Берлин, благодарение и на филмовият фестивал „Фасбиндер". Около площада можете да видите Червеното кметство, малката църква „Св. Богородица" и  Световният часовник. Освен най-известният площад, той е и важна спирка на метрото.  

Берлинският музей, Портата на Ищар, Берлин, Германия, Vissarion

Бранденбургската врата

Недалеч от Райхстага се намира една от емблемите на Берлин - Бранденбургската врата. Тя е бивш вход в Берлин и се намира в началото на търговската улица „Унтер ден Линден". Над вратата се извисява статуята на колесница, теглена от четири коня, наречена Куидрига. Много години тя е символизирала разделението на Германия, била е разположена е зад Берлинската стена, а по-малка стена не допускала преминаването на хора от Източна Германия в Западна. Бранденбургската врата е изобразена на 10,20 и 50 евроцента.

Берлин, Катедралата, Германия, -jha-

Мемориалът на загиналите евреи

Над 2700 черни камъка всички с черен контур, но с различна височина от 0.2 до 4.8 м издигат Мемориалът на загиналите евреи в Европа, разположен близо до Бранденбургската врата. Това не е първият мемориал на холокоста. Предишният проект, представляващ голяма изписана с имената на жертвите повърхност, е спрян от тогавашния канцлер Хелмут Кол. Мемориалът, който днес познаваме, е построен през 2005. Под земята се намира музеи.

Берлинската катедрала

Берлинската катедрала не е толкова стара, колкото изглежда. Датира едва от 1905. Въпреки това е впечатляваща сграда, известна като „протестантската „Свети Петър"". Смята се, че е построена като протестантски вариант на базиликата „Св. Петър" в Рим. По време на войната са и нанесени щети, а реновацията започва през 1975 и завършва 1993.

Замакът Шарлотенбутг, Берлин, Германия, Unify

„Гедехтнискирхе"

Паметникът, официално носещ името „паметник на кайзер Вилхелм", е построен от император Вилхелм II през 1890-те, в чест на неговия дядо кайзер Вилхелм I. През 1943 църквата е бомбардирана и голяма част от кулата е съборена. Днес църквата е без връх е един от символите на Берлин. Умишлено не е реставриран, за да напомня на идните поколения, колко голямо „зло" е войната. Близо до църквата е построена нова църква в футуристичен стил, под формата на паралелепипед.

Музеят „Пермагон"

Музеят „Пермагон" приема антична колекция, която съдържа части от Гърция и Близкия Изток. Помещава три реконструкции на монументални сгради, които включват автентични част от разкопки от: Пергамонският олтар, Пазарните порти на Милет, Портата на Ищар. Пергамонският олтар е намерен в храм античния гръцки град Пергамон. Притежава 113-метров бордюр, изобразяващ битката между боговете и великаните. Въпреки че бордюрът е отчасти разрушен, дава добра представа как е изглеждал в античните дни. За да добият по-добра престава посетителите, липсващите части са изрисувани на стената. Пазарните порти на Милет и портата на Ищар са възстановени от части, които са разкопани под немско ръководство от местата на древните градове Милет и Вавилон. Музеят приютява също така и Музеят на ислямското изкуство и Близкия изток. Някои експонати са отмъкнати по време на Втората световна война от руснаците и днес се намират в „Ермитажа" в Санкт Петербург и музеят „Пушкин" в Москва. Това е най-посещаваният музей в Германия.

Брандербурската врата, Берлин, Германия,  Srittau

Пътуване в Берлин

С кола

Като повечето големи градове местата за паркиране са рядкост и скъпи.
С градския транспорт

Метрото, познато като U-Bahn, е добър начин за придвижване, особено когато се комбинира с S-bahn (трамвай). Единственото неудобство е, че летището в Тегел не е свързано с U-Bahn-ът, но може да хванете автобус от летището. За щастие има много места, на които да слезете и да се прикачите на U-Bahn. Ако не разполагате с време, но искате да разгледате забележителностите най-добрият начин е да хванете автобус 100 и автобус 200. Автобус 200 има първа и последна спирка на площад „Александър" и на Зоологическата градина. Маршрутът минава през много забележителности (Берлинската катедрала, Лустгартен, Бранденбургската врата, Правителствената зона и Райхстагът и други ). Ако тези обекти не ви впечатляват, можете да натиснете някой от червените копчета „Стоп" и слезте от автобуса. След 10 минути автобусът ще мине следващ автобус, с който можете да продължите.

Пеша

Ходенето пеша е възможност, но забележителностите са далеч една от друга. Ако искате да почувстате духа на Берлин може да походите. Най-известните маршрути са:

1.      S-Bahn станцията „Хакишер Маркт" до U-Bahn станцията „Вайнмаистерщрасе" (отнема 20 минути постоянен ход).
2.      Напускате S-Bahn станцията „Хакишер Маркт" и вървете по Ораниенбургерщрасе.
3.      Тръгнете от „Александърплатц" и вървете порай Брандебургската гора

С колело

Велосипедистите в Германия са много. Лесно се намират колела под наем, можете да намерите брошури в хотелите и туристическите атракции. Осигурете си точна карта на града. Карайте внимателно и се пазете от автомобилите. 

Тук можете да намерите карта на Берлин  и на градския транспорт.


3.5392