© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:06
Лил

Лил е четвъртият по големина град във Франция, близо до границата с Белгия. Историята на града датира от хиляди години, когато е бил важен търговски град по река Дюл. Селището първоначално е било част от Фландърските графства, но е превзет от Бургундия и Испания преди Луи XIV да го присъедини през 1667. Той укрепва града, а някои от тези крепости все още могат да бъдат видени. През 2004 Лил е обявен за културна столица на Европа.
Лил, Фрация,  FoeNyx
Забележителности в Лил

* Старият Лил се намира около площад „Генерал дьо Гол" и впечатлява с борсата построена през 1600-те. Наблизо е операта, впечатляваща отвън и отвътре, която може да бъде посетена по време на представления.

*  Notre Dame de la Treille е седалището на католическата църква в Лил. Строителството и започва през 1854, но е завършена чак през 1999. Сградата е микс от модернизъм и готика.

Лил, Франция, CaptainHaddock

*  „Цитаделата" е площад с форма на петоъгълник, който е бил част от градската стена на Лил. Построен е през 1668 като част укрепването извършено от маркиз дьо Вьон. Той укрепва 28 града във Франция по поръчка на Луи XIV за защита от Испания. Цитаделата е наречена „Кралицата на цитаделите" от дьо Вьон и е негов шедьовър.

* Кметството и Белфри са проектирани от Емили Дюбинсон. Сградата е построена през 1930-те, а часовниковата кула е първата сграда извън Париж по-висока от 100 метра и днес е в списъка на ЮНЕСКО.

* Чарлз дьо Гол е роден в Лил и днес родното му място е преустроено в музей.

* Дворецът на изящните изкуства помещава втората най-голяма колекция във Франция.

* Старата порта на Париж днес се намира в двореца „Симон Вула".

 

Лил, Франция, Place Kotecky

Тук можете да намерите карта на Лил  и на градския транспорт.


3.3038