© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:12
Лион

Лион е град в източна Франция с 1.7 милиона жители, известен с храната и филмовата история. Градът води началото си от първи век пр.Хр., когато е основан от римляните и наречен Лугдунум. Богатата история помага на Лион да се превърне в оживен, културно значим град. Лион е бил център на Френската съпротива и нацистко укрепление по време на Втората световна война. Тук е бил домът на масоните в Европа, а жители на града са били Нострадамус и Алберт Камю. Роденият в Лион пилот от френските ВВС от 1944, Антоан дьо Сент-Екзюпери, е написал „Малкият принц".

Базиликата, Леон, Франция,  MickaelG

Забележителности в Лион

Площад „Белекур"

„Белекур" е най-големият площад в Лион както и най-големият открит такъв в Европа. В центъра на площада се намира голяма статуя на крал Луис XIV качен на кон, издигната през 1825. Площадът е център на града и тук е най-голямата метростанция, станция „Белекур", която свързва линиите А и D. Основните пазарни улици са „Република" и „Виктор Юго", които пресичат площада.

Лион, Франция,  Larry Claude

Църкви в Лион

* "Нотр Дам дьо Фовиер"  е голяма базилика построена между 1872 и 1896. Построена е в смесица от римски и византийски стил, което и придава уникален вид. Интериорът се състои от мозайки, красиви стъклописи и гробницата на св. Джоузеф.  Църквата има четири основни кули и висока камбанария, украсена със статуя на Дева Мария. Базиликата се посещава от над 1.5 милиона посетители всяка година и е в списъка на световното богатство на ЮНЕСКО.

* Лионската катедрала е построена през 1476 година, а строителството започва през 12 век. Основната забележителност на църквата са двата кръста от двете страни на олтара, които са запазени от църковния събор през 1274 като символ на обединението на църквите. Тук може да видите и астрономически часовник от 14 век.

* Църквата „Свети Мартин Дине" се намира в стария център на Лион. Сградата е построена в края на 10 век. Тя е една от малкото базилики в римски стил останали в Лион. Църквата дава представа какъв е бил животът в пограничния район по време на „тъмните векове". Построена е като крепост с дебели стени, огромни врати, тесни прозорци и голяма камбанария за сигнална система. 

Лион, Франция, Gloumouth1

Музеи в Лион

* Музеят на съвременното изкуство
* Музеят на изящните изкуства е прекрасен музей, който се помещава в бивш бенедектински манастир с градина отпред. Смята се, че музеят е вторият по значимост музей на изящните изкуства във Франция.
* В природния музей ще видите останки от динозаври
* Музеят на галско- романската цивилизация приютява множество експонати намерени около Лион.
* "Институт Люмиер" е музей посветен на двамата братя, които създават кинематографията в Лион през 1895.

* Музеят на печатането е посветен на историята на печатането и графическите изкуства.
* Музеят на пожарникарите е един от най-големите пожарникарски музеи в Европа.
* Музеят на текстилните изделия е разположен в красиво имение от 18 век. Тук може да видите как е изглеждала текстилната индустрия в Лион през 19 век.
* Центърът за историята на съпротивата и депортацията се помещава в бивша щабквартира на Гестапо, в която се е намирал Клаус Барби.  

Лион, Франция, Magnus Manske

Други забележителности в Лион

* Лионското кметство се помещава в сграда от 18 век, която си заслужава да видите
*  Tour Métallique de Fourvière е голяма стоманена кула с височина 85.9 метра и тежи 210 тона. Строителството на кулата е завършено през 1894. Построена е с цел да бъде светска забележителност, която да контрастира с Notre-Dame de Fourvière. Днес кулата се използва като телевизионна кула.
* "Ла Муше" е голям пазар открит през 1914
* "Св.Мария де ла Ториет" е доменикански манастир разположен в долината близо до града. Манастирът е построен в края на 1950-те и има късен модернистки дизайн. Сградата е построена с подсилен бетон и в оскъден стил, което го прави примамливо място за посещение за ентусиастите на тема архитектура. Заради голямото текучество на монаси бихте могли да си резервирате килия за една вечер.

Лион, Франция,  Dicklyon

* Операта „Национал" представлява реставрация на оригиналната опера от 1831
* Средновековният квартал е чудесно място за разглеждане на стари сгради и павирани улици.
* Римските разкопки се намират на хълм до базиликата Fourviere. Под тях има музей на гало-римската цивилизация.
* Островът „Ил Барби" е разположен по реката Саон.

* Ако искате да пазарувате трябва да посетите улица „Република" и улица „Виктор Юго"

Амфитеатъра, Лион, Франция,  Magnus Manske

Тук можете да намерите карта на Лион  и на градския транспорт.


3.3703