© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:13
Столицата на романтиката - Париж

Столицата на Франция е един от най-красивите и романтични градове на света. Известен като „Градът на светлината" и „Градът на любовта" всяка година посреща милиони туристи с културата и собствения си ритъм. Париж може да ви предложи музеи помещаващи впечатляващи колекции от картини  и скулптори, богато украсени катедрали и църкви, пищни замъци, стотици паркове и безброй занимания, за които няма да стигне дори и месец. Да не забравяме богата кухня  - всичко това и още много любов, и романтика - това е Париж.

Париж, Франция, Benh

Париж е изграден във формата на охлюв и разделен на 20 предградия. Първото предградие е в средата на охлюва. По часовниковата стрелка тръгвате от Лувъра до Мараи, прекарвайки овал покрай река Сена, която преминава през Париж от изток на запад. Разходете се по Шанз-Елизе и се насладете на града от някоя тераса в известните кафенета. Монмартър, художниците и Мулен Руж предлагат още едно докосване до парижката култура.  Разходете се на спокойствие по тесните улици и посетете единствената винарна в града.

Забележителности в Париж

Има много какво да се прави и види в Париж. При първо посещение посетителите трябва да се съсредоточат върху основните забележителности. Ето и десетте най-известни места в Париж:

Айфеловата кула

Айфеловата кула е символът на Париж. Представлява един от най-известните символите на Европа, ако не и в света. Тя е стоманена конструкция, построена през 1889 г. за Световното изложение през тази година в Париж. Носи името на архитекта си - известният инженер Густав Айфел. Издига се на височина 324 м и е построена от 300 работници, които сглобяват 18038 парчета пудлингована стомана ( много чиста форма на стоманата) с 2,5 милиона нита. И до днес остава най-високата сграда в Париж и една от най-посещаваните платени забележителности в целия свят. От построяването на кулата досега е посетена от 243 милиона туристи. 

Париж, Франция, bateau

Музеят „Лувър"

Музеят „Лувър" е един от най-големите и известни музеи в света. Разположен е двореца „Лувър" и е отворен през 1793г., което го прави един от най-старите музеи в света. Сред колекцията можете да намерите най-известния портрет за всички времена: Мона Лиза. Но Лувъра не се ограничава с Джокондата. Други забележителни експонати са Венера Милоска, Кодексът на Хамирапи, картините на Делкроа,  Вермеер, Да Винчин, Веласкез. Милиони туристи посещават всяка година знаменития музей.

Катералата „Нотр Дам"

Красива и внушителна готическа катедрала, която се издига на остров в река Сена. Виктор Юго разказва, че един кит спасил катедралата от разрушение. Строителството започва през 1345г. и трае два века. Сградата понася щети по време на Френската революция, но е възстановена в началото на 19 век. През 2000г. година е сложено началото на кампания за почистване на западната фасада, а в процеса на работа са използвани дори и лазери. В днешни дни Нотр Дам е една от най-известните забележителности на Париж и Франция.

Триумфалната арка и Шанз-Елизе

Триумфалната арка е построена по повод победата на Наполеон при битката в Аустерлиц. Днес тя предлага превъзходна гледка към Париж, а под нея се намира гробът на незнаен войник в чест на загиналите войници по време на Втората световна война.

Музей „д'Орсе"

Музеят е известен с великолепната си колекция от шедьоври от импресионизма и постимпресионизма, двете художествени течения започнали и достигнали своя разцвет в Париж. Произведенията на Моне, Мане, Дего, Сезан и Ван Гог са изложени тук. Скулптури на Роден, Гоген, Клаудел могат да бъдат видени в музея. Други картини и експонати на пластичното изкуство от същия период са изложени. Музеят се помещава в бивша жп станция, която е сграда за изящни изкуства, построена специално за Световното изложение през 1900г.

Париж, Франция

Монмартр

Известен с нощния си живот ( тук се намира Мулен Руж) и притегателен център за писатели и художници, квартал Монмартр в днешно време е изключително оживен. Улиците, стълбищата и очарователните кафенета правят квартала задължителна част от всяко посещение в Париж. Тук е съхранен бохемския романтизъм на Париж. Има и старомодна винарна. На върха най-интересната забележителност е Базиликата на свещеното сърце построена между 1875г. и 1919г. До нея се стига чрез въжена линия. Трябва да се внимава през нощта около Пигал и Бланш. Парковете на Монмартр не се славят със своята безопасност, затова винаги внимавайте, ако сте там привечер или нощем.

Градина „Люксембург"

Позната на местните с името „Луко", градина „Люксембург" е зелено убежище в сърцето на шумния град. Ще видите няколко фонтана и скулптури, а Френският сенат се помещава в двореца „Люксембург". Това е перфектно място да почетеш книга, да направиш пикник с приятели или просто да излезеш със семейството. През летните месеци тук се намират чудесни колички със сладолед, разположени на входа, затова изберете си сладолед по вкус и се впуснете в разходката.

Париж, Франция,  Benh

Пантеонът

Пантеонът, вдъхновен от пантеона в Рим, помещава тленните останки на френски благородници и известни личности като Волтер, Русо и Зола. Тази неокласическа сграда не е била предназначена за мавзолей, а да замени разрушената църква „Св. Женевиев", светецът покровител на града. Интериорът на сградата е спиращ дъха, а през лятото посетителите имат възможността да се разходят около купола и да снимат гледката, която им се открива към Париж.

Гробището „Пер Лашез"

Това е най-престижното гробище, в което са погребани редица знаменитости като Едит Пиаф, Джим Морисън и Оскар Уайлд. Разположено на горист хълм над града, то събира феновете на известните личности да им отдадат почит. За туристите интересни ще бъдат бюстът на Балзак, каменният покрив над гробовете на Питър Абелард и Илуис, скулптурата на Оскар Уайлд.

Центърът „Жорж Помпиду"

Чудатият център „Жорж Помпиду" е изграден от художници модернисти, сред които са Матис, Пикасо и Полок. Сградата е построена по начин като ескалаторите, лифтовете, въздушните и водни потоци са част от екстериора. Това позволява да се освободи достатъчно място за изложби. На площада извън музея често могат да бъдат видени улични изпълнители, които допринасят за шумната атмосфера в околността.

  Париж, Франция, FlickreviewR

Пътуване в Париж

С градския транспорт

 Градският транспорт в Париж е идеално пригоден за туристите. В зависимост къде се намира хотелът ви можете да повървите до много от забележителностите, но някои области са по-трудни за достигане. Транспортът отваря рано сутрин в 5:00 и работи до 1:00.

Използването на метрото е подходящ начин за пътуване. В централната част на Париж приблизително на всеки 500 м има метростанция. Може да намерите и интерактивна карта, а софтуер ви съветва как да стигнете най-бързо от едно място до друго.

Имайте предвид, че новите мутриси имат автоматични врати, но старите изискват пътниците да натиснат бутон или да дръпнат дръжка, за да се отворят. В автобусите също трябва да се натиска бутон, за да се отворят вратите.

Има няколко вида билети. Основните варианти са индивидуален билет за 10 пътувания („Карне"), еднодневен билет („Мобилис") за неограничен брой пътувания и седмичен билет („Оранжева карта"). Билетите важат за всеки вид градски транспорт -метро, Регионалната експресна мрежа(РЕМ), автобуси и трамваи. Имайте предвид, че експресната мрежа обслужва околностите на града и трябва да бъдете внимателни какви билети си взимате. Автобусите изискват един стандартен билет за зони 1 и 2 и допълнителен билет за всяка друга зона.

Париж, Франция, Ulayiti

Стандартен единичен билет

Обикновените билети могат да бъдат закупени в пакет от 10 за €11.60 или единичен за €1.60. Билетът важи за едно пътуване и позволява неограничено прикачване на същия вид транспорт, между експресната мрежа и експресна зона . Единичният билет позволява прикачване от метро на метро, метро на РЕМ. Единичният билет е валиден за 2 часа за метрото и РЕМ, а за автобусите 90 минути. Можете за закупите билети на метро или РЕМ станциите от магазините за тютон и някои вестникарски бутки.

Дневен билет

Ако искаете да пътувате неограничен брой пъти си купете „Мобилис". За пътуване през зони 1 и 2 струва €5.90. Имайте в предвид, че билетът не важи при пътуване от/до летище „Шарл дьо Гол" и летище „Орли" , дори ако билетите важат за зоните, в които се намират летищата. Обикновено дневният билет се използва за метро или РЕМ, но в автобусите не слагайте билета във валидатора. Достатъчно е да покажете билета на шофьора, когато се качвате.

„Оранжевата карта"

Седмичният билет ви предоставя неограничен брой пътувания през седмицата (има и месечен еквивалент) на цената от €17.20 ( за зони 1 и 2). Той важи от понеделник до неделя (едномесечната версия - от първия ден на месеца до последния). „Оранжевата карта" често е заменена от карта специално за жителите на града.

Тук можете да намерите карта на Париж и карта на градския транспорт.

3.4517