© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:15
Приказната Франция

Със сигурност звучи като клише, че трябва задължително да посетите Франция при обиколка на Европа, но това е самата истина! Франция е една от световните сили! Това което я прави известна е силната и икономика, айфеловата кула, и разбира се френската кухня. Вкусните ястия, придружени от пивки вина на приемливи цени трябва да са предвидени при всяка екскурзия или почивка до там. Страхотната архитектура, зашеметяващата природа и различните местни обичаи и традиции превръщат  пътуването до Франция  в спомен за цял живот. Разбира се, Париж е любимото място на туристите, особено тези които идват за пръв път, но не забравяйте, че си струва да посетите и други части от страната.

Айфеловата кула, Париж, Франция, Michael Kooiman

Градове във Франция

Най-големите градове във Франция са:
* Париж е столицата на Франция, познат като „Градът на светлината" и „Градът на любовта"
* Марсилия е най-старият град във Франция, основан от гърците от Фокея
* Лион е известен като кулинарната столица
* Тулуза е най-големият град в югоизточна Франция
* Ница е главният туристически център на Френската ривиера
* Нант е сърцето на Британи
* Страсбург е град, в който се преплита френско-немската култура
* Монпелие е един от малкото големи градове без гало-романски произход
* Бордо е центърът на винената индустрия
* Лил е град с история в текстилната индустрия

  Франция, GRANDMONT 2

Забележителности във Франция

Никъде другаде няма да имате възможност да видите най-добрата готическа архитектура от 12 до 16 век. Тя е позната като „Френският стил". Свързва се с много красиви катедрали и базилики във Франция. Някои от най-известните са „Нотрдам дьо Пари" , „Нотрдам дьо Шарти", „Нотрдам Д'а", базиликата „Св.Денис". Те са уникална с това, че са построени в преходен стил между готическата архитектура и римската архитектура.

Римските църкви и манастири

Докато готическата архитектура е преобладаваща в северна Франция, из цялата страна се намират средновековни римски манастири и църкви, те са не по-малко интересни за посещение. „Монт Сент Мишел", „Сент Етиен де Каен", „Сент Сермин де Тулиза" са само част от тях. Римският период процъфтява между 10 и 12 век във Франция.

Долината Лоар

По долината на река Лоар, разположена от централна до западна Франция, се намират стотици великолепни шата и крепости. Днес много от шатата са частни резиденции, някои са хотели и къщи за гости, докато други са собственост и се ръководят от местната власт като туристически атракции. Сред най-известните са Шато Виландри, Шато Ченосу, Шато Шамбу и Шато Амбоаз. Част от долината е под закрила на ЮНЕСКО.

  Франция, Benh

Massif  des Calanques

Морският залив е дълбока и стръмна варовикова долина, разделена на две от морето. Заливът от Марсилия до Каси формира красиво скалисто крайбрежие, с подходящи условия за походи и скално катерене. Крайбрежието може да бъде обходено за половин ден. Стените на зрелищната пещера „Коске" са покрити с праисторически картини и рисунки и това си заслужава да се види.

Мон Блан е най-високият връх в Алпите. Той е известен с пещерите си, ски пистите, сноуборда и туристическите пътеки. Други интересни занимания са изкачването на ледници, летене с парапланер, скално колоездене. С лифт се стига до връх  Егий дю Миди.

Париж, Франция,  Ddxc

Други забележителности във Франция

* Айфеловата кула е най-известният символ на Париж, построена е през 19 век.
* Френската ривиера е място, където можете да се насладите на слънцето, морето и на някои от най-красивите плажове в Европа.
* Баската автономия е населена с баски, очарователно малцинство, с уникален език и култура. Разположена в Пиринеите, граничи с баските от Баската страна в Северна Испания.
* Традициите на виното и шампанското са съсредоточени в региони като Бордо, долината Лоар, Бургундия и Реймс.
* Отличната френска кухня не трябва да бъде пропусната, особено селекцията от сирена, хлябът и сладкарските изделия, както и другите местни деликатеси.
 

Версайския дворец, Франция, Greudin

Валута във Франция

Франция приема еврото като официална валута. Едно евро се състои от 100 евроцента.

Езикът във Франция

Френският е официалният език в страната, а и най-широко разпространеният. В различните области се говорят различни диалекти, някои от които имат значителни разлики с книжовния френски. Употребата на френския се съблюдава от Френската академия. Техните препоръки нямат законова сила и си остават единствено препоръки. Други езици, които се говорят във Франция са бретонския, баския, каталунския и корсианския. Изучаването на втори или трети език е обичайно в днешно време, а английският е най-често изучаваният чужд език във френските училища. Изучават се и испанския, италианския и немския. Имигрантите говорят на майчиния си език, включително арабски, мандарин, руски и виетнамски.

Франция, Encurso

Кухня във Франция

Гастрономията е повече от страст от дълги времена във Франция. Всяка област е създала свои уникални ястия и вкусове през годините. Дори днес, идеята за хранене в определена последователност важи в ежедневието. В ресторантите в по-големите градове можете да видите различни менюта, които включват хляб, едно или две основни ястия и сирене по избор или десерт на цена под 20 евро. Ако не можете да решите къде да се храните прегледайте кулинарният справочник на Мишлен. Той е най-използваният и престижен справочник като използва система със звезди за оценка на заведенията. Французите ядат основното ястие по пладне, последвано от лека вечеря по-късно. В по-малките селища много магазини затварят за обяд. Традицията повелява да се обядва с приятели и семейството. Към 16:00 обикновено французите приемат следобедната си закуска.

Сейнт Мишел, Франция,  Mmxx

Напитки във Франция

*  Бира и сайдер - бирата обикновено върви с ястията в североизточна Франция. В Нормандия и Британия, газираният сайдер е най-разпространената местна напитка. Има сух, среден и сладък сайдер.
* Шампанско - то се произвежда в областта Шампан, предимно в департамента Марн. Три вида грозде се отглежда за шампанско - Пино Ноар, Пино Мюние и Шардоне. Някои от най-известните марки са „Болинджър", „Лаурен Периер".
* Десертно вино - те са сладки, предимно бели, сервират се охладени с десерта. Франция произвежда някои отлични десертни вина.
* Вино - Франция е известна с винената си индустрия. За разлика от другите страни, виното във Франция не носи името на вида грозде, а на името на региона или шатото, където е произведено. Специална система определя какви сортове вина да се произвеждат в различните региони. Някои от най-известните вина са от Бордо, Бургундия, Лоар, Рьон и Прованс.


3.4491