© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:15
Да се разходим из Мадрид

Мадрид е столица на Испания и на автономната област Мадрид. Това включва не само предградията на Мадрид, но и множество други интересни места, които си струва да бъдат посетени. Всеки любител на културата ще бъде затруднен да избере между забележителностите, които градът предлага. Тези, които не се интересуват толкова от култура, трябва да знаят, че кулинарските изкушения  са винаги на дневен ред. Освен традиционните ястия, ресторантите предлагат и международна кухня. Макар да няма излаз на море, Мадрид е богат на рибни ресторанти и деликатеси. Мадричани са будни, модерни хора, които правят атмосферата различна от всеки друг град в Испания. Хората в Мадрид носят прозвището „котаци”, заради обичая си да пият навън до ранни зори. Обичат забавленията и посещенията на различни барове, и клубове до изгрев слънце.

Мадрид, Berkaysnklf
Другото основно занимание на мадричани е футболът. Реал Мадрид вероятно е най-известният клуб в света и всеки футболен запалянко трябва да посети стадион „Сантяго Бербабеу”. Още по-запомнящо се е посещението на футболен мач. Сезонът започва в края на август и завършва през май. Другите клубове в града са Атлетико Мадрид и Райо Валекано.

Квартали и площади
* Сол - мястото, от където тръгват всичко испански пътища, а броенето на разстоянието започва от една плочка на площада. Статуята на мечка наведена към ягодов храст  (символ на града) стои на източната част на площада.
* Централният площад е с красиви фасади, тераси и художници навсякъде.
* Площад „Испания”- оазис в центъра на оживените градски пътища, тук се издига внушителна статуя на Дон Кихот и Санчо.
* Лавапиес – космополитен квартал на Мадрид с много ресторанти.
* Ла Латина – живописна част от Мадрид, където можете да опитате тапас и да посетите пазара всяка неделна сутрин
* Чуека - гей зона с активен нощен живот
* Маласаня - подобно на Чуека, модно и изпълнено с ресторанти, барове и нощни клубове
* Саламанка - луксозен квартал, известен с магазините си
* Хуертас - квартал на писатели, с малки улички, големи площади и множество барове и ресторанти
* Аточа - с югоизточната част на центъра, тук се намира централната жп гара

Мадрид, Xauxa

Забележителности в Мадрид

В западния край на градския център се намират дворецът „Реал” и катедралата „Ла Алмудена”. Дворецът е издигнат на мястото, където е основан града през 10 век. След като зданието изгаря до основи през 1734, строителството на новата сграда започва през 1738 и е завършено през 1755. Днес дворецът се използва само за официални церемонии. В западната част на двореца е английската градина, наречана „Кампо де Моро”, докато в северната част са градините „Сабатини”. Южната част е най-новата, пристроена през 19 век, и обгражда площад „Армас” от три страни. На другата страна на площад „Армас” се намира катедралата „Алмудена”. В източната част на двореца е площад „ Ориент”, а зад него е операта и градският център.

Кралският дворец е от отворен за посетители между 9:00 и 18:00. В неделя и по празниците, сградата е отворена между 9:00 и 3:00. Празниците,  по време на които дворецът не работи са 1 и 6 януари, 1 и 15 май, 9 и 24 ноември, 25 и 31 декември.  Дворъцт е затворен и когато се провеждат специални церемонии.

Мадрид,  Zaqarbal

Катедралата „Ла Алмудена”

Въпреки че първите планове за построяване датират от 16 век, строежът започва през 1883. След 110 години е завършена и осветена от Папа Джон Пол III -  нa 15 юни 1993. Близо до входът за посетите се издига статуя на папата. На няколко пъти строителството е спирано, на пример по време Испанската гражданска война. През 2004 е домакин на сватбата между принц Фелипе и принцеса Летисия. Катедралата има също така музей, разположен до двореца, вдясно от входа.
Работното време на катедралата е от 9:00 и 20:30. Входът е безплатен, но можете да дарите едно евро за поддръжа на сградата. Музеят е отворен от вторник до неделя от 10:00 до 14:30. Затваря в понеделниците, празниците и специални случай.

Мадрид,  Gehim

Централният площад

Вероятно най-популярната мадридска забележителност е Централният площад. Площадът датира от 16 век и е бил изпозлван за много неща - пазари, празници, футболни мачове, екзекуции и корида. Много от испанските градове имат централен площад, но този в Мадрид е по-специален, защото е обграден от сгради в същия стил. Ако го посетите, обърнете внимание на картините в северния край на площада. Под арките на сградите ще се натъкнете на магазини за подаръци, ресторанти. Тук се намират два пазара. В седмиците преди Коледа се организира коледен базар.

„Расто”

„Расто” е голям пазар, който се провежда всяка неделна сутрин в квартала „Ла Латина”. През годините е било битпазар, но в днешни дни е пазар в истинския смисъл на думата. Разпростира се от двете страни на улиците. На една от улиците можете да намерите сергии за изкуство и пазар за птици. Повечето от магазините са отворени и в неделя.

Мадрид,  Gryffindor

„Телефрико”

Мадрид има въжена железница, наречена „Телефрико”, която започва от парк „Оесте” до най-високата точка в Каса де Кампо. Оттук се открива чудесна гледка към града и парка. Въжената железница покрива разстояние от 2,5 км през Рио Маназанаре в Каса де Кампо. Единичен билет струва 3,50 евро, а двупосочен -5.10 евро. През зимата в делничните дни Телеферико не работи, освен през почивните дни.

Стадион „Сантяго Бернабеу”

Реал Мадрид е един от най-известните футболни клубове в света. Разположен е в квартал Камартин, открит е през 1947, носел е името Nuevo Estadio Chamartin за две години. Името е промено през 1955 в чест на  президента и съархитект. В началото стадионът е побирал 125 000 зрители, но поради мерките за сигурност , в днешни дни капацитетът е редуциран на 80 354 души.
Стадионът може да бъде посетен не само по време на мачове. Организират се и обиколки в музея, където са изложени купите на клуба. Съоражението се намира на 4 км от центъра на града, покрай Paseo del Castellana и има собствена метростанция.

Мадрид,  Gryffindor

Най-лесният начин да се сдобиете с билет за предстоящия мач е по интернет. Ако не сте привърженик на отбора можете да си купите билет за Атлетико Мадрид.


„Прадо”, „Рейна София” и „Тисен-Борнемиса”


В Мадрид се намират два чудесни мизея за любителите на изкуството. Музеят „Прадо” притежава прекрасна колекция на известни художници с акцент на испанските майстори като Ел Греко, Диего Веласкез и Гоя.
Музеят „ Рейна София” показва голям избор модернистични картини, сред които са известни „Гуерника” от Пабло Пикасо, както и творби на Дали. Друг музей, който трябва да бъде посетен е „Тисен-Борнемиса”, който предлага различни забележителности от изкуството.
Музеят „Прадо” може да бъде посетен безплатно всеки делничен ден след 18:00, и в неделя след 17:00.  Музеят е частен и затова има голямо работно време. „Прадо” и  „Тисен-Борнемиса” са затворени в понеделник, а „Рейна София” е затворен в вторник.
Комбинираният билет за трите музея струва 14,40 евро.


Други музеи
Мадрид е пълен с музеи, някои сред които са:
* Националният архиологически музей
* Museo de la Ciudad Museum
* манастирът „Las Descalzas Reales”
* Националният музей по антропология
* музеят „Ферокарил”
* Националният музей на науката и технологиите
* музеят „Дел Трахе”

Мадрид, Cropbot


Паркове

* паркът „Ретиро” през делничните дни е тих, а през почивните е перфектен за разходки
* Ботаническата градина е близо до музея „Прадо”, богата е на растения от цял свят
* паркът „Каса де Кампо” е разположен в предградията на Мадрид, с зоопарк и увеселителен парк
* паркът „Хуан Карско Първи” е разположен близо до мадридския търговски панаир, включващ различни стилове
* парк „Де ла Монтаня” се намира близо до площад „Испаня”, подслонява храмът на Дебод – древен египетски храм. Паркът е част от голяма зелена зона, която включва парк „Оесте” и парк „ Де ла Бомбила”. И двата са на север от „Де ла Монтаня”.
* парк „Тиерно Галван” е парк, разположн на юг, можете да посетите планетаруимът на Мадрид , IMAX кино и салон.
* паркът „Капричо” е красив стар парк в североизточната част на града

Пътуване в Мадрид

Подземен транспорт

Метрото е най-добрият транспорт за придвижване в Мадрид. Едно качване ще ви струва едно евро, а билет за десет пътувания е девет евро. Метрото е разделено на две зони. Повечето туристи използват Зона А, която обслужва повечето от забележителностите и атракционите  в града. Метрото работи до 1:30 , но нощните автобуси работят от 12:00 и преминават през целия град.


Когато се нуждаете от транспорт за голямо разстояние можете да използвате Cercanias. Тези влакчета свързват някои от по-големите жп гари. Националната железопътна компания оперира по маршрутите, затова ще е нужно да си закупите билети, когато използвате метрото. От 2009 година центърът на града се достига от станция „Сол”. Cercanias е удобно, когато искате да се придвижите извън града. Осигурено е придвижването до Алкала, Арануез, Сердела и Ел Ескориал.
Най-подходящият маршрут до центъра на Мадрид е линия 8 до станция „Nuevos Ministerios”, прикачвате се на линия 10 до станция „Tribunal”. Така стигате до северната част на градския център. Прикачване на линия 1 ще ви изведе до „Гран Виа”, и ако имато нужда от влак извън Мадрид, до жп станция Аточа. Времето за придвижване от града до летището е един час.


През май 2007 е отворен терминал 4 на станция „Барахас”, което намалява времето за стигане до терминал 4 и 4С и международни полети с приблизително половин час. Между терминал 1,2 и 3 и новите терминали се движат автобуси за хора, които се прикачват. Ако използвате една от двете станции на летището трябва да платите такса от едно евро. Може да си платите отделен билет за две евро от автомат, или да си закупите билет за десет пътувания.
Ако трябва да напуснеш Мадрид рано сутрин имате впредвид, че метрото не работи от 1:30 до 6:00. Това означава, че трябва да хванете автобус от площад „Колон” или такси, за да стигнете до летището.

Мадрид,  Kooma

С автобус

Мадрид има гъста автобусна мрежа, която може да ви отведе до всеки край на града. В автобусите важат картите за метро. Изградена е мрежа от нощни автобуси, който тръгват от площад „Сибелес”, а през почивните дни облсужват спирките до метростанциите.

Кухня и напитки в Мадрид

Тапас е специалитетът на страната и се сервира в различни форми и цени. Известни тапас са тортилята, калмари, хамон и крокети с различен пълнеж. Ресторантите предлагат различни порции от 3 до 6 евро. За двама души три порции са обикновено достатъчни.


„Чурос” е другият специалитет на Испания и често може да видите хора, които ги похапват като втора закуска.
Най-доброто време за основно ядене е на обяд, което в мадриския регион е около 14:00.
През почивните дни много ресторанти предлагат фиксирано меню, включващо хляб и вино на приемлива цена. Повечето хранителни заведения затварят след обяд и отварят за вечеря към 21:00, но повечето мадричани не вечерят преди 22:00.

Калимочото е традиционна лятна напитка съставена от равно количество червено вино и кола. Може да се пие с лед резен лимон. „Тинто верано” е почти същото като Калимочото, но при него червеното вино е смесено с газирана напитка ( може да бъде 7up или Спрайт с газирана вода). Обикновено се сервира с много лед и лимон.

Мадрид има и своя бира – „Махо”, която може да закупите из града. Други испански бири са Cruzcampo, Estrella-Damm и Voll-damm наред с международните марки като Heineken, Amstel, Carlsberg и Guinness. Местата, които трябва да бъдат посетени могат да бъдат намерени в „Ла Латина” и „Маласаня”. Разнообразието от барове ви гарантира, че ще намерите подходящото за вас място.

Тук можете да намерите карта на Мадрид  и още информация за града на английски.


3.9197