© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:17
Слънчевата Барселона

Римляните основават Барсино през 1 век пр.Хр. и от тогава градът е средище на различни култури. Селището е свидетел на възхода и падението на визиготите, мавританците и франките. Първоначално авторитарният режим на ген. Франко ограничава просперитета на Барселона, но през последните 20 години градът се развива с ускорени темпове. Каталунската столица е бизнез и моден център, а богата му история подкрепена от безброй великолепни архитектурни решения, включени в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО не спира да ни удивлява.

Монджуик, Барселона, Baikonur

Квартали на Барселона

Барселона е разделен на 10 предградия, а всеки от тях се състои от квартали. Двата най- известни квартали са:
Ciutat Vella(Старият град)

Тук ще намерите най-старите сгради и постройки в града като кметството, площад „св.Джеймс", Катедралата, Дворецът на Генерала, Двореца на каталунската музика, улица „Ла Рамба", театър „Лицеу" и пазар „Бокуера".

L'Eixample (Новият град)
Проектиран през 1860г. от Иделфонс Керда, тук могат да бъдат видени безброй модернистки сгради, най-бележита от които е Саграда Фамилия. Passeig de Gràcia е много дълга улица, по която могат да бъдат забелязани още модернистки сгради.

Други предградия

* Равал
* Sants-Montjüic
* Les Corts
* Sarrià-St. Gervasi
* Грация
* Horta-Guinardó
* Nou Barris
* Св. Андрю
* Св .Марти

Площад Каталуня, Барселона, Tango7174

Забележителности в Барселона

Барселона е оживен град с безкраен списък от забавления: от нощните клубове до разходките из Стария град, парковете за забавления, музеите, уроците по уиндсирф и много други. Изкуството и архитектурата са основните забележителности на града, в частност сградите на Антонио Гауди.

Саграда Фамилия

Може да изглежда странно, че недовършена сграда е сред най-известните здания в света, но Сграда Фамилия определено заслужава славата си. Представлява шедьовър в процес на строителство и една от най-посещаваните забележителности в Испания. Проектирана е от Антонио Гауди, работил върху сградата около 40 години, до смърта му през 1926. Строителството на катедралата започва през 1882 и все още не е завършена. Има 18 кули, от които най-високата е Христовата кула - 170 м.

Каса Мила, Барселона, Diliff

Парк „Гуел"

Графът на Гуел поръчал на Антонио Гауди да построи място, където високопоставените фамилии на Барселона да живеят. Зашеметяващото творение на Гауди е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1984. Днес е най-посещаваната забележителност в града. В парка се намира и малък музей на Гауди.

Музеи

* Музеят „Хуан Миро" -Хуан Миро е каталунски художник от началото на 20 век. Неговите картини са изложени тук наред с колекции от цял свят. Намира се в Монтхук.
* Музеят „Антонио Тапие" е музей посветен на живота и кариерата а Антонио Тапие, каталунски художник експресионист.
* Барселонският музей на съвременното изкуство показва картини от 20 век, предимно от каталунци.
* Музеят „Пикасо" предлага забележителна колекция от картини от младите години на Пикасо и се намира в Стария град.

* CosmoCaixa е градският музей на науката и един от най-добрите в Европа. В него можете да прекарате часове правейки различни експерменти и наблюдавайки необичакни фически явления.

Барселона, Amadalvarez

 Други забележителности в Барселона

* Вълнообразният покрив на „Каса Мила" е една от най-характерните за Барселона сгради.
* В Монтхук се намира дворецът „Монтхук", олимпийският стадион и други съоражения от Олимпийските игри, залата „св. Джорди", проектирана от престижния архитект Арата Изосаки по повод Олимпийските игри.

* Олимпийското пристанище е построено за Олимпийските игри през 1992, а днес е мястото с най-изисканите ресторанти в града, модерни барове и много дискотеки.

* Parc de la Ciutadella е бил домакин на световното изложение през 1888. Днес тук местните, както и туристите, идват за да бягат от забързания град.

Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО

* Casa Milà, or La Pedrera.
* Болницата „св.Пол".
* Дворецът Гуел).
* Парк „Гуел".
* сградата „Виценс"
* сградата „Батло"
* Саграда Фамилия
* Дворецът на Каталунската музика

Барселона, WelcomeInSpain

Пътуване в Барселона

С градския транспорт

Барселона е разделен на 6 пътниччески зони. Зона 1 включва целият град Барселона и някои от предградията. Нужно е да си закупите билет за всички зони, ако искате да посетите забележителности извън града.
Метрото и автобусите имат разлнични маршрути. Единичен билет не ви позволява да направите промяна. Но картата за 10 пътувания и всички други пропуски позволяват безплатни прекачвания ( от метро на автобус, автобус на метро, автобус на автобус от друга линия и други) в рамките на 75 минути след закупуването.
Има карти валидни за 1,2,3,4,5 и 30 дни и важат за неограничен брой пътувания в рамките на избрания брой дни.
Картата за 10 дни комбинира пътуване с всички видове транспорт, а тази за 30 дни - 50 пътувания.
Най-удобният начин за пътуване в града е метрото или с автобус. Метрото има различно разписание за дните от седмицата: от понеделник до четвъртък преминава на всеки 2-10 минути между 5:00 и 2:00, докато в събота работи и през нощта.

Агбар, Барселона,  Alexander Z.

Автобусите пристигат навреме, но са по-бавни от метрото. Няколко нощни автобуса обслужват линии в различни части на града и предградията.
От 2004 в града има два трамвайни клона - „Трамбикс" и „Трамбесос". „Транвия Блау" се използва предимно от туристите и е в старовремски стил. Пътуването е само 10 минути и трябва да си закупите специален билет, които се продава в трамвая.

Няколко компании предлагат туристически автобуси: „Bus Turístic", „Barcelona Tours". Маршрутът и на двете компании е еднакъв, но „Bus Turístic" обслужва три линии, а „Barcelona Tours" само една.

Пеша

По-голямата част от Барселона може да се посети пеш. Разходка по улица „Ла Рамба" е една от основните забележителности при визита в Барселона. Посещението на Стария град и тесните му улички е най-лесно пеша.

 Тук можете да намерите карта на Барселона  и още информация за града на английски.


3.8689