© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 14:18
Да се запознаем с Испания

От силните звуци на нощните клубове до опияняващите ритми на фламенкото, за Испания може да се каже, че е страна с богати традиции и поглед в бъдещето. Изящно изкуство, революционна литература, вдъхновяваща мода и музика от световна величина - Испания е пример за разнообразие. Като започнем с административната столица Мадрид и стигнем до културният център на Испания - Барселона, преминем през града с най-хубавите плажове - Валенсия, разбираме, че страната може да предложи на всекиго по нещо - плажове, просторни равнини, оживени клубове или впечатляващи катедрали. 

Катедралата в Севиля, Испания,  IgnisFatuus

География на Испания

Испания граничи с Франция, Португалия, Андора и Великобритания, заради Гибралтар, а и с Мароко заради Цеута и Мелила. На територията на Испания се намират три от петте европейски пустини, най-високата континенална столица и е третата страна с най-много планини в Европа. Високите върхове на Пиринеите са в североизточни край, където е границата между Испания и Андора. На запад, заснежената Пикос де Европа предлага красив пейзаж от Аустирас, Кастилия и Леон и Кантабрия.

Испания има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан, а Валенсия и Сан Себастиан са известни с плажовете си. Балеарските острови и Канарските острови са част от Испания. Вътрешността на Испания е на моменти безводна, на други тучна. Мадрид е разположен на високопланинско плато в центъра на страната, а на юг са полетата на Ла Манча. Пустинята на Алмерия се намира до южния бряг, в Андалусия.

Области в Испания

Испания е разделена на 17 автономни области, който са разделени на 50 провинции. Цеута и Мелила са двете африкански автономни градове, които са част от Испания. 

Барселона, Испания,  Petates

Градове в Испания

Мадрид

Мадрид е най-големият град и столица на Испания. Разположен в сърцето на страната, Мадрид няма красиви плажове, но притежава оживен нощен живот. Мадричани са модерни и горди, разделени между футболните отбори Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. Тук се намират едни от най-добрите музеи на изкуството в света - музеят „Прадо" и „Рейна София".

Барселона

Разположен на Средиземно море в североизточна Испания, градът е столица на Каталуня и вторият по големина град в страната. И докато не може да се сравнява по размери и население с Мадрид, Барселона е известен като забележително красив град с богато културно наследство. Сред най-известните забележителности е Саграда Фамилия, катедрала, дело на Антонио Гауди, която остава незавършена и до днес.

Малага

Малага е столицата на „Каста дел Сол", гостоприемен, приятен град и една от най-известните дестинации в страната. Малага е известен с красивите си плажове, шишове от сардини, бяло вино, известни сгради като катедрали, музеи и крепост. Градът има мек до горещ климат и е родното място на Пикасо.

Валенсия

Валенсия е известен град, разположен на средиземноморския бряг, и третият по големина град в Испания. И ако плажът е даденост, то чарът на Валенсия е емблематичната комбинация от старо и ново: традиционен барок, готически и неокласическа архитектура, констрастираща със свръхмодерния Град на изкусвата и науката.

Испания, SalomonSegundo

Други градове

* Севиля
* Гранада
* Кордоба
* Билбао
* Сан Себастиан
* Ла Коруня
* Сарагоса
* Толедо
* Хирона
* Сантандер

Градчета

В Испания има много градчета със собствен чар. Оставяйки големите градове настрана, можете да намерите всичко от градчета с историческа атмосфера до изискани морски курорти.

* Салу
* Касерес
* Кадиз
* Аранхуез
* Сеговия

Забележителности в Испания

Алхамбра

Алхамбра е без съмнение най-важната туристическа атракция в Гранада, ако не и в цяла Испания. Представлява комплекс от сгради и градини, включително замъка „Алказар" и няколко мавритански и католически дворци. Най-известен от всички дворци е „Назариес".  Заради своите рисунки и водни съоражения е задължително да се посети.

Балеарските острови

Ибиза

Балеарските острови са автономна община и са прекрасни. Най-известен безспорно е остров Ибиза, познат с лудия нощен живот и нестихващото веселие, но има много още какво да се види. Походите около остров Майорка са възможност да се насладите на прекрасната природа. Културната смесица на Менорка не трябва да бъде пропусната. И трите острова притежават зашеметяващи плажове и красиви брегове.

Сантяго, Испания, Lmbuga

Страната на баските

Въпреки опасностите, които носи Страната на баските, баската култура е удивителна. Баските се гордеят с уникалния си език, храна и култура, всички напълно различни от обрагждащите ги романски култури. Чувството им за уникалност се подхранва и от съпротивата им да бъдат асимилирани от Франция и Испания. Днес територията, разположена в Испания, е автономия и си струва да се отдели време само за нея.

Островите Коста

Главната причина много европейци да посещават Испания е залезът, плажовете и нощният живот. От северната част на Испания до южната - Коста дел Луз, можете да намерите много места, пренаселени от предимно млади туристи . Градове като Салу и Бенидорм са малка част от множеството известни курорти.

Ел Ескориал

В планините на запад от Мадрид, се намира малкото градче Сан Лоренцо дел Ескориал. Тук се намира Кралският манастир на Сан Лоренцо дел Ескориал, построен от Фелипе II през 16 век.  Достига се лесно с влак от Мадрид и може да си прекарате прекрасно еднодневно пътешествие. Огромният комплекс е построен между 1563 и  1584 от Хуан Батиста де Толедо и Хуан де Ерера. По време на строителството,  самият крал лично следял за напредъка и поканил най-добрите художници по онова време да работят по него. Освен манастир и дворец, комплексът е и мавзолей. Съхранява останките на испанските крале, управлявали през последните пет века.

Древният римски театър, Испания,  Ikiwaner

„Мезкуита"

„Мезкуита", което означава „джамия" на испански, днес е римокалтолическа катедрала в Кордоба. Сградата е претърпяла множество трансформации през годините. Първоначално е била римски храм, следи от който са хилядите колони от яспис, оникс и мрамор. По-късно вестготите построятват църква. Когато мавританските войски окупират града през 711г. те я престрояват в джамия. Впоследствие всеки владетел променял външния вид на свещеното място според вкуса си. Днес Мезкуита е най-важната църква в Кордоба.

Real Alcázares

Real Alcázares („Кралският дворец") в Севиля е едно от най-забележителните произведения на стила Мудехар. Дворецът е построен през 14 век, но има и по-стари части, тъй като е построен на мястото на мавритански дворец. Забележителните места са Patio del Léon („Дворът на лъвовете") на входа на сградата, Palacio de Pedro I и Patio de las Doncellas, Patio de la Monteria, красиви градини.

Саграда Фамилия

Строителството на сградата в Барселона е започнало през 1882г. Модернистката катедрала би трябвало да бъде завършена през 2026г. Главният архитект Антонио Гауди може да не е сред живите, но визията му за строежа е жива. Милиони туристи посещават произведението му всяка година и все още се изумяват от него. Зданието предоставя уникален шанс за всички посетители да видят процеса на строителство. 

Джамия, Испания, Mats Halldin

Пустинята Табернас

Пустинята Табернас е една от петте пустини в Европа. Намира се в югоизточната част на Испания, в провинция Алмерия. Пустинята е разположена между de los Filabres на север и Sierra de Alhamilla на юг. Представлява защитена природна зона с живописни пустинни пейзажи. Изолирана е от влажните ветрове на Средиземно море. На всичко отгоре, изпаряването е много интензивно, особено през дългите и горещи лета, когато с месеци не вали дъжд. По това време темпратурите могат да достигнат до 40 °C на сянка. Тук са се снимали много спагети екшъни и филмите за Индиана Джоунс.

Толедо

Старият град на Толедо е името на град от три религии, католици, евреи и мюсюлмани съжителстват заедно без никакви проблеми. Толедо е старата столица на Испания, докато Фелипе II премества престола в Мадрид, с цел да избяга от силата на католическата църква. Старият град е лабиринт от малки улички, два площада, включително централният площад „Зокодовер". Тук има няколко забележителности, които трябва да бъдат посетени - катедралата, синагогата „Тразито" и стари църкви.

Мадрид, Испания, Zaqarbal

Torre del Oro

Torre del Oro(„Златната кула") в Севиля е построена от мавританците през 13 век с цел защита от нападения. По-късно е използвана за складиране на злато от испанските конкистадори в Южна Америка и Карибския басейн. Днес приютява военноморски музей.

Други забележителности и занимания

*  Parc de la Ciutadella - насладете се, гледайки семейства от Барселона, които се забавляват в този чудесен парк, домакин на Световното изложение през 1888г.
*  Casa Mila - насладете се на прекрасни къщи проектирани от Антонио Гауди
*  Plaza Major е красив площад от 16 век в Мадрид, заобиколен от сгради от 16 век
*  Cathedral La Almudena е катедрала в Мадрид
*  Градските стени - разгледайте градските стени около Толедо, Авиля или Касерес.
*  Севилската катедрала, намира се в Севиля, е третата по големина катедрала в света и приютява удивителна кула, която е била част от мавританска джамия
* Може да разгледате творби на от миналото  до произведения на модернисти в трите известни музеи в Мадрид: „Прадо", „Рейна София" и „Тусен-Борнемиса".


0.1062