© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:30
На екскурзия в Лондон

Лондон е център на култури, в който хора от цял свят са намерили своя дом,  наследство от колониалното минало и главна причина за жизнената му култура днес:  според преброяването от 2001, над една четвърт от жителите на Лондон са родени извън Обединеното кралство. Лондон е и Родината на Биг Бен, Кралицата на Обединеното кралство, Кулата на Лондон, и пържените риба и картофи в местния пъб. Лондон осигурява разходки с дни за туристите идващи  за пръв път. А на тези, които вече са го посетили можем да кажем - Лондон със своите размери и разнообразие предлага нещо ново всеки път.

Лондон,  Edward

Квартали на Лондон

Лондон се състои от Лондондското сити, 32 района и 2 специални района, които неформално са разделени на следните под-региони.

Лондондското сити

Как, може би се чудите, е възможно да има град Лондон в самия Лондон? Защото днешният общински съвет не управлява същинския Лондондското сити.

Самият Сити се намира на северния бряг на Темза и на източната част на днешния център на града. Това е било римският град Лондиниум и в съвременното си превъплъщение е най-големият международен финансов център в света. То е отделно Церемониално Графство от останалия Лондон и заема една кв. миля в сравнение с 609-те кв. мили заемани от останалата част на Лондон.  Неговата катедрала е „Св. Пол".

Автобуси, Лондон, Jon Bennett

Централен Лондон

Централен Лондон, като всеки други градски център в света, е мястото, където  повечето дейности и забележителности са концентрирани. Няма официална дефиниция за границите на Централен Лондон. Лондончани се отнасят към Централен Лондон като Зона 1 на системата за зонова такса на обществения градски транспорт. Зона 1 покрива Лондондското сити; част от районите на Кемдън, Ислингтън, Кенсингтън и Челси, Ламбът, Саутуарк и Тауър Хамлетс; и града Уестминстър.

Единственият район със статут на град в рамките на Лондон е градът Уестминстър, 2 мили нагоре по течението, граничещ на запад със ситито. Това е седалището на правителството, и неговата протестантска катедрала е „Св. Петър", иначе позната като „Уестминстър Аби".

Западен Лондон

Западен Лондон е областта от западната страна на Лондон на северния бряг на река Темза. Районите в тази неофициална субдивизия са Брент, Ийлинг, Хамърсмит и Фулъм, Хароу, Хилингтън, Хоунслоу и Кенсингтън и Челси.

Северен Лондон

Лондонските райони Барнет, Кемдън,Енфийлд, Харингей и Ислингтън се намират в областта позната като Северен Лондон

Източен Лондон

Североизточната част на Лондон - източната на северния бряг на Темза - наричан обикновено Източен Лондон. Районите в Източен Лондон са Баркинг и Дагенхам, Хакни, Хейвъринг, Нюхам, Редбридж, Тауър Хамлетс и Уолтъм Форест. Летните Олимпийски игри през 2012 ще се състоят в тази част на града.

Югоизточен Лондон

Югоизточен Лондон, източната част на южния бряг на река Темза в Лондон, е зает от районите Бърксли, Бромли, Гринуич, Люишам и Саутуорк.

Популярни атракции в югоизтока включват Къти Старк, Морския Музей и Кралската Обсерватория, дома на 0° географска дължина, главния меридиан.

Югозападен Лондон

Югозападен Лондон е западната част на южния бряг на Темза в Лондон. Районите в тази част на Лондон са Кройдън, Кингстън на Темза, Ламбът, Мертън, Ричмънд на Темза, Сътън и Уондсуърт.

Забележителности в Лондон

Музеи и галерии

Едва ли има недостиг на музеи и галерии от световна класа в Лондон, и най-хубавото е, че много от тях могат да бъдат разгледани безплатно, макар че обикновено има „предложение" за дарение.

Темза, Лондон, Diliff

Централен Лондон

* Британският Музей  е един от великите музеи в света. Много от съдържанието е плячка от годините на колониализма. Той притежава особено забележителни асирийски, келтски, египетски, гръцки и римски колекции, и също е дом на Елгиновите мраморни плочи от Акропола в Атина,  и прочутия  „Розетски камък". Неговият Great Court е с архитектурна стойност сам по себе си. Отделете много време, за да възприемете всичко. Карл Маркс е написал "Капиталът" в стаята за четене.
* Музеят „Сър Джон Суан" е къщата на сър Джон Суан  (1753-1837), архитект и запален колекционер.
* Националната Галерия помещава над 2,300 картини, датиращи от средата на 13-ти век. Колекцията, която също включва картини на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рембранд и Винсент ван Гог, принадлежи на Британското общество. Входът за главната колекция е безплатен.
* Националната портретна галерия колекция от портрети на исторически важни и известни британци.

Уест Енд

* Националният исторически музей включва някои от най-добрите колекции от животни, препарирани и скелети, от миналото и сега, в света - включително някои поразителни динозавърски скелета. Музеят има колекция от над 17 милиона вида, макар че повечето от тях не са изложени.
    * Музеят на науката има колекция от над 300,000 предмета, включително прочутата ракета на Стивънсън, Пуфтящия Били(най-старият оцелял парен локомотив) и първия самолетен двигател.Той е не само музей, в който се рзглежда, а в който се пипат и правят неща. Страхотно приключение е за децата.
    * Музеят „Виктория и Албърт" е най-големият музей за декоративно изкуство и дизайн.
    * Тейт Бритън има добра колекция ор Британска продукция от средновековието до наши дни, особено забележителен със своята колекция „Търнър".
    * Мадам Тюсо има колекция от восъчни модели на известни личности в този музей основан от емигрантка  от френската революция,Мари Тюсо. Бъдете подготвени да се редите на опашка за снимка с известни личности.

Научно историческият музей, Лондон, Diliff

Ийст Енд
    * Музеят  „Джефри" е разположен в редица от бивши просешки къщи, показва във витрини живота на лондончани от 1600 до ден днешен.

Саутбанк
    * Тейт Модърн има най-голямата колекция от модерно изкуство в Европа, впечатляващо разположен в старата електроцентрала Банксайд
  * Музеят „Клинк Присън" е музей посветен на  The Clink, прословут средновековен затвор от 1151 докато не бил изгорен по време на Гордънските бунтове през 1780.   

Югоизток
    * Националният морски музей е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
    * Кралската обсерватория в Гринуич парк е там, където линията на нулевата географска дължина, главният меридиан, най-накрая е въведена през 1884, за завист на французите. Също така координатна база за средно време по Гринуич.
  
Паркове и градини в Лондон

Лондон има едно от най-високите съотношение на парково място на глава от населението в света.

Уест Енд
    * Хайд Парк е голяма глътка свеж въздух насред Лондон с езера с лодки и светни градини. Там е също и мемориалният фонтан на Даяна. Друга прословута част на парка е ъгълът на Говорителя. През лятото паркът понякога се използва за мащабни музикални  събития.
    * Кенсингътснките градини са в западната част на Хайд Парк
    * Грийн Парк е малък парк малко на юг от Пикадили
    * Паркът „Св. Джеймс" е добе поддържан малък парк с изглед към Бъкингамския дворец
    * Холънд Парк е парк в Кенсингтън и Челси. Там се помещават известна оранжерия и руините на Холънд хаус

Северен Лондон
    * Хемпстед Хийт е най-големият парк в Лондон със страхотни гледки към града от Парламънт Хил
    * Реджънтс Парк е парк в северен Лондон , в който се намира Лондонската зоологическа граднина

Югоизток
    * Гринуич Парк има хубави гледки към Лондон от хълма в парка

Югозапад
    * Паркът Батърсий на южния бряг на Темза междъ мостовете Албърт и Челси и близо до електроцентралата Батърсий
    * Паркът Ричмънд е див парк в пОбединеното кралстворайнините на Лондон със стадо елени.

 Площад Кабот, Лондон, Diliff

Кралски дворци и резиденции в Лондон

    * Бъкингамският дворец от 1837 служи като официалната лондонска резиденция на британските крале. Приемните зали, Роял Мюз и Галерията на кралицата са отворени за публиката
    * Смяната на стражата е церемонията по смяната на стражата в предния двор на Бъкингамския дворец, обикновено се състои от войници  в пълна снаеражение с червени туники и мечи кожи
* Уестминстърският дворец е по-известен като Сградата на Парламента. Той е традиционен символ представящ не само Лондон, но и цялото Обединено Кралство. До 1512 мястото е било кралска резиденция, но пожар принудил Хенри VIII да се премести. Обаче мястото си останало кралски дворец: за това официалното му наименование е Уестминстърския дворец. Почти в цялата си част сега е по-нов от колкото изглежда: повечето изгаря през 1834 и е реконструиран в нео-готически стил. Днес това е мястото, където Партиите на Парламента (the House of Lords and the House of Commons) се срещат
    * Биг Бен - часовниковата кула, главна традиционна забележителност за пътешествениците, често го наричат Биг Бен, прозвището на камбаната намираща се в 96 метровата часовникова кула. Официалното название на Биг Бен е Грейт Бел .
    * Уестминстър Хол е единствената главна част от древния Уестминстърски дворец която е оцеляла в оригиналната си форма. Тя оцелява пожара от 1834, който унищожил останалата част от Парламента
    * Дворецът Хемптън Корт е бивш кралски дворец построен от Хенри VIII, ситуиран в лондонския район Ричмънд на Темза, ‘гозападен Лондон
    * Тауър - някога крепост, кралски дворец и затвор (за затворници с висОбединеното кралство статус и кралски особи, като кралица Елизабет I), тази крепост от 1078 построена от Уилям Завоевателя от 1303 е дом на кралските бижута на короната на Обединеното кралство. Монументът се намира в централен Лондон и е само на хвърлей от Тауър Бридж на северния бряг на Темза

Бъкингамският дворец, Лондон,  Diliff

Други забележителности в Лондон

    * Уестминстърското абатство е една от най-важните сгради в Британия. Основана от Св. Едуард Изповедника и осветена през 1065, не е завършена чак до 1500. Но архитектурно то е норманска катедрала. Монарсите се короноват тук, а много от тях и се погребват тук. 
    * Катедралата Св. Пол - тази англиканска катедрала е седалището на Архиепископа на Лондон. Ситуирана на Дъдгейт Хил в Сити, тази сегашна катедрала е смятана за петата катедрала Св. Пол в Лондон.

    * The Inns of Court се намират между Сити и Уестминстър ,  the four Inns of Court са колежите на  адвОбединеното кралствоатите на Англия или специалисти trial lawyers. Техните отворени пространства и градини са отворени за публиката и могат да предложат добре-дошла почивка от тълпите. Мидъл Темпъл и Инър Темпъл са разположени на юг от улица Флийт, Кръчмата на Линкълн е между улица Флийт и Холборн; а Кръчмата на Грей е на север от Хай Холборн.

    * Тауър Бридж е най-знаковият мост на Лондон и често погрешно бива наричан от много Лондон Бридж, който е друг мост който преди се намирал на 800 метра нагоре по течението на Темза. Лондон Бридж е продаден и преместен в Аризона след Втората Световна Война.

    * HMS Белфаст е Кралски Морски Крузер в употреба от 1939 до 1963. През 1971 Белфаст е превърнат в музеен кораб и е за постоянно закотвен в Лондонския Пуул между Лондон Бридж и Тауър Бридж.
    * Лондонската тъмница - възстановка на разнообразни кървави и страховити исторически събития относно най-различни изтезания от средновековието

    * Лондон Ай - нищо свързано с Обединеното кралствоото, то е голямо и красиво виенско колело разположено на южния бряг на практика срещу Уестминстър.

    * Пикадили Съркъс е прочуто кръгло отворено пространство на кръстовище в Лондон Уест Енд и е с централно положение близо до главни пазарски и развлекателни области. Много известни филми са заснети в това популярно за срещи място.

    * В северен Лондон, близо до Реджънтс Парк, се намира прословутото Abbey Road studios.
 
Лондон, Moments
 
Пътуване в Лондон

С кола

С тесните си улици, усилен трафик и задръствания , повечето хора оставят колите си вкъщи и използват опциите на градския транспорт. Ако настоявате, има многобройни варианти да наемете кола както в местни, така и в международни компаниии. Пробвайте Easycar, Hertz, Avis, Budget, Europcar, Thrifty и Enterprise за начало.

Шофьорите трябва да имат в предвид, че града е много оживен и трафикът е често срещан проблем. В допълнение, за доста от центъра на града важи такса за преминаване с кола от  £8 за всяко преминаване през центъра, от понеделник то петък от 7:00 до 18:00, без почивните дни.

Transport for London (TfL) управлява автобусните, речните, трамвайните, надземните и подземните влакови услуги в Лондон. Лондон използва система от пътни зони като преминаването в други зони повишава таксата. Неформално, централен Лондон е Зона 1 и номерът се увеличава с отдалечаването от центъра на града.
За пътешественици които прекарват повече дни в Лондон, най-добрият избор е или Oyster card или Travelcard . Тези са горещо препоръчани, защото без тях цената на билетите е нелицеприятна. Пътните карти позволяват неограничено пътуване в TfL  мрежата и идват във варианти за 1 ден,7 дена, месечна и годишна валидност. Просто „докоснете"  картата до четез на карти когато влизате и излизате от системата и ще ви таксуват по най-ниската тарифа. За  Oyster Pay-As-You-Go карта, дневните зареждания са на цената на една дневна пътна карта, дори и ако сте пътували повече от това.  Картата може да бъде презареждана на всяка станция.
TfL  организаторът на пътувания е страхотно средство да намерите маршрута, начин и време на пътуване от едно място до друго. Карти се предоставят да помагат на пътниците да намерят пътя си. 

Метро, DLR

Лондон има най-старата подземна транспортна система в света и това си личи. Закъсняванията са често срещани. Все пак, мрежата е с добро покритие, особено на север от реката. Лондончани обикновено наричат метрото "the Tube" , заради формата на подземните тунели. В лондон „a subway" означава подземен проход използван от пешеходци да пресекат пътя(подлез).

DLR (Docklands Light Railway) е автоматизирана лека железница, която обслужва главно югоизточен Лондон. В сравнение с другите видове градски транспорт, които са построени преди десетилетия и дори век, тази железница е напълно достъпна, правеща достъпа много по-лесен за хора с инвалидни колички или с други двигателни затруднения, както и за хора с детски колички или тежки чанти.

За разлика от метрото, DLR няма пропусквателни бариери, където да дОбединеното кралствооснете своята Oyster карта или да поставите билета си,  при вход и изход. Вместо това, системата е отворена и пътниците трябва да си купят билет преди да се качат, a в случай на потребители на Oyster карта,  четец на карти е поставен на входа на станцията.  Не забравяйте да „дОбединеното кралствооснете" при влизане и излизане. Дори не си помисляйте да се возите безплатно, защото има контрольори във влаковете които няма да се колебаят да ви лепнат глоба за избягване на такса.

Overground е влакова услуга за Обединеното кралство в райнините на Лондон. То се движи на земното равнище най-вече в зони 2 и 3. Тук влаковете са по-нарядко , като влакове има на всеки 15 до 20 минути.Overground също така няма пропусквателни бариери както и при DLR. Възможностите включват  Thameslink и Silverlink. Silverlink свързва Ричмънд на югозапад със Северен Уулуич на югоизтОбединеното кралство чрез станциите Кю, Западен Хемпстед, Кемдън Роуд, Хайбъри & Ислингтън и Стратфорд. Thameslink  се движи от Elephant & Castle и London Bridge на юг през Сити до King's Cross  и стига на север до Luton.

Интернет

За безплатен Wi-Fi, проверете картата поддържана от Londonist. Някои барове и ресторанти предлагат Wi-Fi услуги при поръчка и обикновено рекламират този факт. Може да се наложи да поискате секретния код  при касата. 

McDonald's също предлага безплатна Wi-Fi връзка в ресторантите си в Обединеното кралство.

Интернет Кафета могат да бъдат намерени в Лондон, при такса от £1 до £2 за час, обикновено се заплаща за 30-минутни сегменти.
 
Телефон

Операторите на мобилни мрежи в Обединеното кралство са O2, Vodafone, T-Mobile, Orange и 3; и често имат офиси в повечето пазарски райони. Има също така други услуги за мобилен телефон използващи инфраструктурата на операторите на мобилната мрежа. The Carphone Warehouse са независими търговци на мобилни телефони на дребно с магазини из цялата страна.

Центрове за международни обаждания може да се намерят в Лондон, позволявайки ви да провеждате телефонни разговори използвайки земна телефонна линия да платите за обаждането. Много често са свързани с интернет кафета.

Тук можете да намерите карта на Лондон (на 5-та и 6-та страница) и още информация за града на английски.


0.0974