© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:31
Обединеното кралство, Англия, Великобритания

Обединеното кралство официално се нарича Обединено Кралство на Великобритания и Северна Ирландия. За щастие, много малко хора изпитват нужда да го наричат така.

В един момент, Обединеното кралство беше световната суперсила, със  колониалните си пръсти простиращи се над четвърт от територията на света. Това беше преди малко повече от век.  Но в следващия век (огнения 20-ти век), Обединеното кралство и западният свят като цяло претърпяват две световни войни, които драстично намалят международното влияние на Обединеното кралство.  Политически, Обединеното кралство става средностатистическа сила, запазвайки този си статус благодарение на участието си в Съвета за сигурност на Обединените нации и ядрените си възможности. От културна гледна точка, Обединеното кралство все още е място с изключително значение:  майката на англоговорящия свят, родината на много велики художници, писатели и мислители и убежище за почитателите на пъбове.

Четирите нации, които Обединеното кралство включва, са характерни дестинации , но те всички споделят едно общо сходство:  топло, гостоприемно поведение което се опълчва на студеното, влажно време.

Министерския дворец,  Thomas Gun

География на Англия

Обединеното кралство е серия от острови до северозападното крайбрежие на европейския континент. Най-големият остров е Великобритания, където се намират Англия, Уелс и Шотландия. Северна Ирландия, 6 графства в северноизточната част на острова Ирландия съставят четвъртата от четирите нации на Обединеното кралство. Освен тези два големи острова, има още над 1000 острова, които формират Обединеното кралство.

Обединеното кралство им площ  от 245,000km². Най-високата точка на Обединеното кралство е Бен Невис  в планинската верига Невис в Шотландия  със своите  1334м над морското равнище. Обединеното кралство има 12 429 километра брегова ивица и е пресечено с реки, така че посетителят никога не е далеч от водата. Най-дългата река е Северн, минаваща през Уелс и Англия .

Обединеното кралство споделя международна граница с Ирландия. В най-близката си точка, Обединеното кралство е само на 35 километра от Франция, разделени от Ламанша. Островът на Великобритания е свързан с е главната европейска железопътна линия чрез подводен тунел, който  се нарича Евротунел (или Chunnel).

Региони Обединеното кралство се състои от четири нации, ситуирани на Британските острови , които има уникални култури и истории, които се преплитат помежду си.

   * Англия е най-голямата по площ и население
   * Шотландия е неравният северен район с красиви планини и острови
   * Уелс е на запад и граничи с Ирландско море

Поля, Англия,  Thomas Gun

Ирландия

   *Северна Ирландия е североизточната част на острова Ирландия и може да бъде достигната само чрез кораб или самолет от от останалата част на Обединеното кралство.

От изключителна важност е посетителите да са наясно, че Англия не е синоним на Обединеното кралство, дори и да се използва като такъв в Съединените щати и Франция ( и дори, за съжаление, в Англия).  Използването на „Англия"  за означение на „Британия"  или „Обединеното кралство" може да бъде  прието като обида в Шотландия и другаде.

Главни градове

Англия

    * Лондон е столицата на Обединеното кралство и Англия
    * Манчестър
    * Ливърпул
    * Оксфорд е домът на един от най-добрите университети в света
    * Кеймбридж
    * Бристол
    * Бирмингам
    * Лийдс
    * Шефийлд
    * Нюкасъл
    * Йорк

Шотландия

    * Единбург е столицата на Шотландия
    * Абърдийн се намира по крайбрежието северно от Единбург
    * Дънди
    * Глазгоу е най-големият град в Шотландия
    * Инвърнес често се счита за столицата на северна Шотландия, въпреки че самият град е едва малко над морското равнище

Уелс

    * Кардиф е столицата на Уелс
    * Суонси

Северна Ирландия

    * Белфаст е столицата на Северна Ирландия
    * Лондондери, или накратко Дери

Стоунхейндж, Англия, Thomas Gun

Забележителности във Великобритания

Лондон

Много хора, посещаващи Обединеното кралство, понякога се застояват само в Лондон и близките околности. Въпреки че Обединеното кралство  предлага много, повече да се види и прави, отколкото в Лондон. Може да прекарате седмици и дори месеци в града без да се отегчите. Градът е огромен, един от най-големите в Европа и притежаващ фантастичен чар. Задължително е да се види, когато посещавате Европа само за няколко седмици. Най-важното е Лондон, който има да предложи най-много на пътешественика. Градът може лесно да бъде достигнат с обществен транспорт или самолет, но ако обичате, не идвайте с кола:  ще е както изнервящо, така и скъпо.

Национални паркове

Англия

    * Броудс, Норфолк и Съфолк
    * Дартмуур,Девън
    * Ексмуур, Съмърсет и Девън
    * Лейк Дистрикт, Кумбрия
    * Ню Форест, Хемпшир
    * Национален парк Нортъмбърланд, Нортъмбърланд
    * Блатата в северен Йорк, Северен Йоркшир
    * Пийк Дистрикт, Дербишир
    * Саут Даунс, Източен и Западен Съсекс и Хемпшир
    * Йоркшир Дейл, Северен Йоркшир

Шотландия

    * Кеърнгормс
    * Лох Ломонд и Тросакс

Уелс

    * Сноудония
    * Брекън Бийкънс
    * Пемброукшир Коуст

Транспорт във Великобритания

Със самолет

Британските авиолинии осъществяват полети между Лондон, Единбург, Глазгоу и много други градове в Англия като Нюкасъл. Други авиолинии включват BMI, Fly Be, Easyjet and Ryanair, предлагащи многобройни връзки между Англия,Шотландия,Уелс, Северна Ирландия и някои по-малко острови като Джърси, Гуернси, Алдърни и Мъжкия остров. Докато в по-малките летища на Шотландия много полети се изпълняват от Highland Airways, Eastern Airways и Fly Be.

С влак

Националната железница имат цялата информация, която ви трябва за програми и цени. Има дузини ежедневни връзки между всички главни градове, включително Лондон, Манчестър, Бирмингам, Ливърпул(Англия), Кардиф(Уелс), Глазгоу и Единбург(Шотландия).

С кола

Обединеното кралство има отлична система от магистрали, свързващи всички главни градове в Англия, Уелс, Шотландия и в Северна Ирландия. Международни и местни фирми имат офиси за коли под наем край много летища и главни центрове. Главните компании включват Hertz, Avis, Budget, Europcar, Thrifty и Enterprise. Шофира се от лявата страна на платното и ви трябва държавна или международна шофьорска книжка.

Върховният съд, Англия, Umezo KAMATA

С автобус

National Express е главният превозвач с ежедневни автобуси свързваши по-големите градове както и регионалните градове.

С кораб

Има няколко фериботни компании  предлагащи услугите си в Обединеното кралство до външните острови и също между Шотландия и Северна Ирландия. Компаниите включват Stenaline, P&O Ferries and Norfolk Line Ferries.

Caledonian MacBrayne са едни от най-големите фериботни превозвачи в Шотландия обслужващи западното крайбрежие и естуара Клайд. Много острови, включително и вътрешните и външни Хибриди се обслужват от тях. В Северна Ирландия те имат също фериботи между Баликасъл и остров Ратлин. Northlink Ferries управлява кораби между островите Оркни и Шетландските острови. Фериботи тръгват от Абърдийн за Леруик или от Скрабстър за Стромнес.

Други включват Wightlink Ferries  до остров  Уайт и Scilly Line boats до островите Сили.

Валута във Великобритания

Паричната единица на Обединеното кралство е лира стерлинга с международен валутен код GBP(Great Britain Pound). Валутният знак за лира е £ (символът произлиза от буквата L). Още позната е на местните като quid(както ед. ч. така и мн. ч.), което е жаргонен термин, така че може да чуете хора да казват "two quid" вместо two pounds. Една лира се състои от 100 пенса(ед.ч. пени).

Въпреки че Английската Банка (BoE), централната банка на Обединеното кралство, издава повечето банкноти, лири банкноти се издават от още 7 други банки. Това често създава объркване у пътешествениците когато пътуват от една държава в друга.

    * Англия и Уелс: Bank of England (не издава банкноти от £100)
    * Шотландия: Bank of Scotland, The Royal Bank of Scotland, Clydesdale Bank
    * Северна Ирландия: Bank of Ireland, First Trust Bank, Northern Bank, Ulster Bank

    * Банкноти: £5, £10, £20, £50, £100
    * Монети: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1, £2

Кралският колеж, Англия,  Solipsist

Банкноти издавани от BoE се приемат навсякъде в Обединеното кралство и са разменна единица в Англия. Това обаче не може да се каже за банкнотите издавани от 7-те други банки. Някои търговци може да откажат да приемат банкноти издадени от банки различни от BoE или банки в съответната държава. Например, банкноти от Шотландската Банка може да не се приемат в Англия и Северна Ирландия. Банкноти на Банка Ълстър може да бъдат отхвърлени в Шотландия. Не се притеснявайте, ако това се случи. Може да пробвате да ги използвате при по-големи търговци или да ги обмените в банка лира за лира за банкноти издавани в съответния район или от BoE. Когато направите покупка с пари в брой и има ресто, може да помолите търговеца да ви върне в банкноти на BoE и те обикновено ще изпълнят молбата ви, ако имат. Банкноти от петдесет лири (£50) е най-добре да се избягват, защото търговците заради тяхната рядкост и опасността от фалшиви банкноти. Така че ако ви дадат £50 в обменно бюро, върнете ги и помолете за по-дребни банкноти.

Банкоматитите, още познати като  cash machines, cashpoints  и "holes in the wall" , са ширко разпространени в градовете и покрайнините им. Банкнотите издавани от банкомати са с номинал  £10 или £20. Всички банкомати са свързани с мрежите на Cirrus и  PLUS . Някои банкомати може да имат такса при теглене и вие ще бъдете уведомени за това при завършване на транзакцията, за да ви се позволи да я прекратите ако не сте съгласни за таксата.

Кредитните карти Visa и Mastercard  са обикновено предпочитаните от търговците. American Express обикновено се приема само в големите магазини, така че проверете преди да решите да купувате нещо ако имате само такава карта.

Оксворд, Англия, Thomas Gun

Език във Великобритания

Не е изненада, че английският е главният език в Обединеното кралство. Тъй като езикът произлиза от Обединеното кралство и е еволюирал стотици години, смесвайки германски корени с големи порции френски и латински думи  има различни местни вариации в акцента и думите, като взаимното разбиране не винаги е гарантирано. Обаче има стандартна форма на английския, която се ползва във вестниците и по BBC.

Алкохол във Великобритания

Не е задължително напитките, с които е известно Обединеното кралство  да са консумирани от мнозинството. Както и при други северноевропейски държави, консумацията на алкохол е сравнително висока по международни стандарти и повечето потребление става в петък и събота вечер, когато атмосферата в града и градските центрове е подобаващо афектирана. Най-често консумирана е континенталната лека бира. Слабоалкохолните газирани напитки са също популярни.

Но вие не идвате в Обединеното кралство, за да пиете немска или чешка бира, дори те да са чудесни.Обединеното кралство е родината на ейла. Разнообразието на ейл в страната е едно от културните богатства. За разлика от леката бира продавана в кръчмите, ейлът е жив:  той отлежава в бъчви в избата на кръчмата ( и може да се развали доста бързо). Най-добре е да се пие при по-топла температура от леката бира (макар не съвсем, въпреки клишето ‘топло'). Ейлът вероятно е истински ( тоест  още ‘жив'), ако барманът трябва да изтегли помпата ръчно. Ако само завърти кранче, ейлът не е истински и може да е посредствен. Други видове ейл са познати, но не и често срещани: мек в северна Англия и портер(черна бира, от която се прави тъмна бира) в Лондон.

От към твърд алкохол,  Обединеното кралство е може би най-известно със джина и малцовото скоч уиски. Джинът- който британците взаимстват от холандците- вероятно не се нуждае от представяне. Видът джин използван при джинтоник е London dry gin.

Езеро, Англия,  Thomas Gun

Уиски ( произлизащо от келтското ‘вода на живота'  и следователно етимологично идентично с aqua vitae) споделя с бирата произход от ферментацията на ечемик. То също споделя с бирата смайващо и чудесно разнообразие вариращо от лекото и ароматно уиски на низините до силните малцови на Айлей. Има два главни типа: едномалцово и блендирано. Едномалцово се дестилира в опретеленo количество в една дестилационна фабрика. Няма лоши едномалцови на пазара; вероятно посредствените просто са отмрели.  Блендираното уиски може да бъде много добро- Johnny Walker Black Label е превъзходно- но може да бъде пълен бОбединеното кралстволук , който става само за силно разредено уиски с червена бира(whiskey & ginger). Разликата между доброто и лошото уиски е като тази между различните видове, така че избягвайте всичко под £12-15 бутилката. Whiskey, с ‘е', се произвежда другаде, най-вече в Ирландия, Щатите и Япония ( с някои чудесни екземпляри в последната). Но Шотландия е неговата родина: никъде другаде няма такова качество и многообразие от уискита.Много от дестилаторните фабрики за уиски са отворени за посетители.

Безопасност

При спешен случай, наберете 999 или 112 за полиция, Бърза помощ, пожарна или брегова охрана. Обаждането е безплатно.


3.2168