© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:35
Незабравимата Виена

Виена е най-големият град в Австрия по площ. Населението и наброява 1.7 милиона. Тя е национален център, както и столица. Освен столица, тя е и отделна провинция. Също така е културна забележителност от висока класа, лежаща в сърцето на Европа. Утвърждава традиции в театъра, операта и класическата музика. Двама от най-известните композитори на Европа - Моцарт и Щраус - оставят незаличими следи във Виена.  Същото се отнася и за Густав Кмит и неговите съратници в стила Ар Нуво. Куп архитекти, включително баща и син Фишър фон Ерлах, Йохан Лукас фон Хилденбрандт и Ото Вагнер са превърнали града в това, което е той сега. Градът с години е бил столица на Римската империя и Хамбургската династия.

Колаж от Виена

Множеството от дворци, разположени в града, подсказват за история на град и държава, която е била водеща сила в централната и източната политика на Европа. Благодарение на историческото си наследство, не е изненадващ фактът, че центъра на Виена е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство заради своята барокова и средновековна архитектура.

Квартали на Виена

Виена има 23 квартали, които са номерирани от 1 до 23. Повечето от туристическите забележителности се намират в 1. Вътрешния Град, както и заобикалящите го квартали 3. Ландщрасе, 4. Вайден, 5. Маргаретен, 6. Мариахилф, 7. Нойбау, 8. Йозефщат, 9. Номер 2 остава за Леополщат, което е островът между Дунава и Дунавския канал. Именно там може да намерите Пратерът.

Вътрешния Град е центърът на стария град в Рингщрасе. Известният дворец „Шюнбрюн" се намира в квартал 13 - Хайтцинг.  Северната част на града, квартал 9 - Дюблинг, е известен с това, че можете да прекарате вечерта в Хойриген.

Площад Мария Терезия, Виена, Berthold Werner

Забележителности на Виена

Хофбург

Хофбург е била резиденцията на императорското семейство, а от 1402 до 1806 (с кратко прекъсване от 1583 до 1612) и седалище на императора на Римската Империя. Изграждането е започнало преди много години,  от мястото където сега е разположен дворецът „Швайзертакт".  Заради голямата продължителност, сградата комбинира различни архитектурни стилове. Последно е построен Нойе Бург, завършен през 1916, две години преди края на австрийската монархия и по средата на Първата световна война. По първоначални планове е била планирана и втора сграда, която е трябвало да бъде идентична с Нойе Бург. Така и не е била построена.

Вътре в Хофбург можете да посетите някои стаи, които все още са декорирани в стила от времето на царуването на Франц Йосиф. Също така е възможно да обиколите и съкровищницата. В залата Радот често се помещават концерти. Това дава добра възможност да посетите част от Хофбург и да се докоснете до изкуството на Виена.

Замъкът „Шюнбрюн" е най-посещаваната туристическа атракция във Виена. Разположеният извън града дворец е служил като място за отдих на императорското семейство през лятото. В наши дни се разполага в предградията на Хайтцинг и може лесно да се стигне до него чрез метро(U4, метро станция Шюнбрюн).

Обиколки на различни езици ви придружават в някои от стаите. Зад двореца е разположен огромен парк, в който можете да прекарате доста време. От Глорет можете да наблюдавате градините в близост до двореца и града. В парка също се помещава и зоологическа градина.

Шонбрун, Виена,  Gryffindor

Катедралата „Свети Стефан"

Катедралата  е най-важната забележителност във вътрешната част на Виена. Първата част от нея е била завършена през 1147 и са я разширили през следващите векове. Въпреки намеренията, че катедралата трябва да има две кули, а не една, тя всъщност никога не е била довършена. Жителите на Виена я нарекли „Щефълът". Църквата се намира в центъра на стария град и е добър ориентир за туристите докато обикалят из града.

Замъкът „Белведере" всъщност е съвкупост от две здания, включително градините между тях. Долната част е по-малкият от двата двореца и лесно достъпен от Ренвег. Горният е голям, бял , много по-интересен от архитектурна гледна точка. Входът на Горния дворец е най-лесно достъпен от улица „Принц Ойген". Дворецът е построен именно от него, който го е и обитавал. Вътре в двореца има музеи, в които можете да намерите произведения на Густав Климт и Дали. В дворецът, още, има стая, в която има само маса. В тази стая е бил подписан договорът от 15 май 1955г. Той отбелязва отстъплението на руснаци, французи, англичани и американци, които се управлявали града в годините след Втората световна война, досущ както в Берлин.

Виенското колело, Виена,  David.Monniaux

Общината на Виена

Общината е седалището на кмета на Виена както и на общинския съвет. Същият този съвет отговаря и като съвет за цялата провинция Виена. Развивайки се бързо в средата на 19-ти век, старата сграда на общината е станала прекалено малка. Новата е била една от сградите, построени на Рингщрасе. Отворена през 1883, тя леко наподобава сградата на общината в Брюксел особено фасадата и колоните. На покрива има статуя на Ратхаусман, една от забележителностите на града. Отпред е разположен парк, който през лятото се превръща в кино зала на открито, а през зимата се обитава от коледния базар.

Театър „Бург"

На отсрещната страна на общината е разположен театър „Бург", отворен през 1888. Сградата е наследник на стария театър „Бург". Старият театър се е намирал на мястото, което е било предназначено за крилото Михаел на Хофбург. Преместен е на 12 октомври 1888. Това е един от най-важните театри за постановки в Германия. Както много други сгради във Виена, той е бил разрушен през Втората световна война и построен наново след войната. Над входа на театъра стои едно от старите му имена: Императорски дворцов театър. Картините по двете стълбища са дело на Густав Климт, брат му Ернст и колегата му Франс Мач.

Белведере, Виена,  Gryffindor

Църквата Карл

Църквата се намира в близост до замъка „Белведере", зад старите стени на град Карлплац. Кубе краси църквата както и две колони с барелеф, изобразяващи сцени от Библията. Строежа на сградата в стил барок е започнала през 1713 и е завършил през 1737. Дж.Б. Фишер фон Ерлах започнал строежа, а синът му го довършил.

Опера
Операта е била една от първите сгради, издигната на Рингщрасе през втората половина на 19-ти век. Тя е едната от трите опери във Виена (другите са Фолксопер и Театър на виното). Счита се за една от най-добрите опери в света. Предлагат се обиколки на няколко езика. Билетите за опера са много по-евтини отколкото някой би очаквал. Закупуването на билет преди представление се оказва доста изгодна сделка.

Парламентът
Сградата на парламента е била построена между 1874 и 1883. В последствие някои особености са били добавени. Стилът е гръцки, причината за което е, че древните гърци се смятат за основоположници на демокрацията.

Фонтанът пред Парламента е бил добавен в последствие, около края на века. Сградата е украсена с множество статуи и всяка от тях има символично значение.

Църквата „Фотиве" (Votivkirche)

Църквата е построена между 1856 и 1879. Причината за строежа й е проваленото покушение срещу австрйския император Франц Йосиф през 1853. Неговият брат и наследник на трона помолил гражданите на Виена да съберат пари за построяването на нова църква, като дар към Господа, че брат му е оживял. Над 300 000 отговорили на зова и през 1856 г. започва строежът на неоготическата църква. Сградата има две 99-метрови кули и се намира встрани от Рингщрасе.

Кметството, Виена,  Berthold Werner

„Хундертвасерхаус"

„Хундертвасерхаус" е най-интересната сграда в Виена, но може да бъде разглеждана само отвън. От другата страна на малката уличка е публична тоалетна в стил „хаус". Зданието носи името на австрийски художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундервасер, известен с многоцветния и извит стил. По цялата сграда няма  да видите никъде прав ъгъл. Във Виена се намират още сгради проектирани от Хундервасер.

Музеят „Квартиер"

Музеят „Квартиер" е комлекс, който събира няколко музея. Тук се намира музеят „Леополд", Музеят на модерното изкуство и Художествената галерия на Виена. Първите две сгради са в двора, където преди са били кралските конюшни. Музеят „Леополд" е приютен в голям бял куб , а Музеят на модерното изкуство- в черен куб. „Квартиер" побира два по-малки музеи, като Музеят на децата и архитектурният център Виена, площад, барове и ресторанти. Предлага се комбиниран билет, ако искате да посетите всички забележителности.

Парк „Пратер"

Паркът е бил ловен резерват за Хабсбургите.  В днешни дни е огромен парк, по дължината на реката и граничи от едната страна с Дунав. Футболният стадион „Ернст Хаппел" е основан в „Пратер" както и други спортни съоръжения. Най-известната част от парка е Виенското колело и останалата част от панаира. Виенчани наричат мястото „Würstelprater". Запазената марка на „Пратер" е гигантското виенско колело построено през 1896/1897. На него е сниман и един от филмите за Джеймс Бонд.

„Мария ам Гещаде"

„Мария ам Гещаде" е стара готическа църква и една от най-старите запазени сгради в центъра на Виена. Легенда твърди, че църквата е от 9 век, но първото писмено доказателство за нея е от  12 век. Сградата е построена между 1394 и 1414, близо до бреговете на Дунав, който днес е на 300 м. По време на окупацията на Виена от Наполеон, святото място служи за конюшня, но е реновирана и върната към истинското си предназначение през 1812. Ако отидете на ъгъла на улица „Salvatorgasse" и улица „Stoss im Himmel" можете да снимате името на улицата и 58-метровата кула на the Maria am Gestade.

Сградата на съюза на виенските артисти

Недалеч от площад „Карл" се издига Сградата на съюза на виенските артисти. Тя е един от най-забележителните примери за стила „Югенд", който набира популярност през 19 век. Сградата е изцяло бяла, с изключение на златната топка на върха. Зданието е известно с това, че е изцяло платено от няколко югенд  творци. Построена е през 1897 и украсена от няколко худижници, включително Густав Климт. Неговата известна композиция „Beethoven Fries"  е един от гвоздеите на колекцията.

Каленберг

Каленберг е 484-метров хълм на север от Виена. Оттук се открива най-хубавата гледка към Виена. На върха има ресторант и малката църква „Св. Джоузеф".  Ресторантът  и кулата „Щефаниварте", имат тераси, които да се наблюдава града. Мястото има историческо значение, тъй като тук е спряна турската инвазия в Европа през 1683. До Каленберг се стига с автобус 38А, а Каленберг е последната спирка. От върха може да повървите до лозята, минавайки през една от къщите, в която е живял Бетовен.

Паркове във Виена

Виена е град с големи и по-малки паркове:
* паркът „Пратер" - огромен парк между Дунав и Дунавския канал.
* Градският парк - голям градски парк, тук се намира известната статия на Моцарт.
* „Фолксгартен" - намира се до Хофбург и театър „Бург"
* „Бургагартен" -също се намира близо до Хофбург, но от другата страна на новия Бург.
* „Ратхауспарк" - паркът пред кметството, със статуи на бивши градоначалници

Сгради на ООН, Виена, Domser

Други забележителности и занимания

* Виенската концертна зала
* Университетът
* Кулата „Дунав"
* Испанската школа по езда
* Музеят за историята на изкуството
* Националният исторически музей

За децата

Виена предлага много забавления за децата.

* Музикалната къща
* музеят на Цуум

 Тук можете да намерите пътеводител на английски за Виена в pdf; (от 23 и 25 стр. има карти на града и околностите на Виена)

4.3696