© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:36
Какво да знаем преди екскурзия в Хърватска?

Макар пострадала от войната през 90-те, в която извоюва независимостта си, Хърватия се е възстановила бързо и се превръща в притегателен туристически център. Дарена с крайбрежие на Адриатическо море, Хърватия привлича туристи от Европа и света, търсещи слънчеви плажове и градове богати на история. За щастие, посетителите могат да се насладят на най-доброто от двата свята в лицето на Дубровник и Сплит, където историята и природната красота посрещат хиляди туристите всяка година. Хърватия е една чудесна дестинация за екскурзия или почивка.

Пясъчен плаж, Хърватска, Szabolcs Emich

География на Хърватия

Хърватия граничи със Словения, Унгария, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина. Разположена е между Босна и Херцеговина и Словения, в югозападната част на Европа. Забележителни са 6000-те километра брегова ивица, която се дължи в по-голямата си част на множеството острови. По границата с Унгария, територията е равнинна, но става по-разнообразна близо до Словения, където се издигат Динарските Алпи.

Столица на Хърватия е град Загреб, той е също така и културен, научен и икономически център на страната. Основната туристическа атракция в Хърватия е град Дубровник, южен град на Адриатическо море. Горд със своята история, Дубровник привлича хиляди посетители всяка година. Те прекарват времето си вървейки по калдъръмените улички на Стария Дубровник.
 
Вторият по големина град в Хърватия е Сплит, който е разположен по адратическото крайбрежие. В центъра му се намира Дворецът на Диоклециан - защитен от ЮНЕСКО паметник на културата, не пропускайте да го посетите, ако сте на почивка или екскурзия в Хърватия. 

Катедрала в Сибеник, Хърватия, HappyV

Забележителности в Хърватия
 
Средновековните градове като Загреб са запазили голяма част от архитектурно си наследство и ни помагат да се потопим отново в Средновековието по време на нашата екскурзия или почивка.

Острови

Средиземноморският бряг на Хърватия се състои от хиляди малки острови. Ето и някои от най-забележителните за посещение:

- Брач е известен със своя изящен бял камък, използван при построяването на Двореца на Диоклециан и Белият Дом във Вашингон.
- Хвар предлага живописни плажове, лозя, исторически градове, пулсиращ нощен живот. Възможните занимания варират от плаване с каяк до скално катерене.
-Кърк е най-големият и най-посещаваният остров в Адриатическо море. Достъпът до него е лесен благодарение на мостът между него и сушата.
-Корчула се приема като родното място на Марко Поло. По гъстота на населението се подрежда на второ място.
-Лочини
-Млет
-Паг е известен с козе сирене, дантели и Новаля - богат на забавления

Национални паркове

В Хърватия има осем национални парка, които можете да посетите по време на екскурзия или почивка в Хърватска:

Национален парк Плитвишките езера
-          Плитвишките езера (на хърватски: Plitvicka Jezera) са едни от най-известните природни забележителности в Хърватия. Разположени са в Динарските Алпи, в централната част на страната до границата с Босна и Херцеговина. Националният парк е включен в списъка за защита на световното наследство на ЮНЕСКО и включва 16 прекрасни тюркоазени езера свързани помежду си чрез многобройни водопади. За повече информация посетете официалният сайт на Национален парк Плитвишките езера.

  Водопад в национален парк, Хърватска, Xzpx

- Национален парк Рисняк покрива теротория от 63.5 кв. км в гъсто залесения планински район Горски котар, на 15 км от Адриатическо море.
-Национален парк Бриони обхваща 12 малки острова в северно Адриатическо море.
-Национален парк Северен Велебит, разположен в северната част на Велебитската планинска верига, е най-новият национален парк в Хърватия.
-Национален парк Пакленица е речен каньон в Стариград, северна Далмация и популярно място за скално катерене.
-Национален парк Кръка се намира в централна Далмация и е известен с многобройните си езера и водопади.
-Нациоанлен парк Корнати покрива южната част от архипелага Корнати, най-гъстия архипелаг в Средиземно море.
-Национален парк Млет се намира в западната половина на остров Млет. Основни забележителности са две соленоводни езера.

  Забележителности от списъка на ЮНЕСКО:

-Дворецът на Диоклециан е един от най-добре запазените римски разкопки. Той е част от историческия комплекс в Сплит.
-Базиликата св."Евразий" в Порец датира от византийски времена от първата половина на шести век.
-Катедралата "Св.Джеймс" в Сиберник
- Старият град на Дубровник
-Историческият град Трогир
-Стари Град - остров в Хвар 

Националният Театър, Загреб, Хърватска , HappyV

Събития и фестивали в Хърватия

-Анимафест - Световен фестивал за анимационни филми се провежда през две години, но от 2005 се провежда всяка година. Посветен е на късометрацни анимационни филми и игрални филми.
-Пролетният джаз преглед в Загреб(24-29 април)
-Международните дни за джаз в Загреб(късния Октомври)
-Летният фестивал в Сплит(Юни-Август)
-Летният фестивал в Загреб(Юни-Юли)
-Летният фестивал в Дубровник, от средата на юли до средата на август, е основно събитие в града, със стотици изпълнения по различни места в Стария град

-Международният филмов фестивал в Дубровник
-Международният фолклорен фестивал в Дубровник
-ЕУРОКАЗ е театрален фестивал, провеждащ се в Загреб
-Празникът на Св. Блейз в Дубровник се отбелязва на 3 февруари
-Карнавалът в Дубровник също се провежда през февруари
-Филмовият фестивал Либертас в Дубровник е международен фестивал за независимо кино

Времето
 
Хърватия като цяло има средиземноморски климат, характеризиращ се с топло, сухо лято и мека зима с много валежи от дъжд. Температурите са около 30 градуса от юни до ранния септември, но понякога преминават 40 градуса.  Обикновено този период

е сух с чести проливни валежи. Температурите през зимата по крайбрежието са около 10 градуса през деня около 5 градуса през нощта. На места като Загреб зимите са по-студени с температури пред декември и януари под нулата през нощта.

Най-доброто време за пътуване из Хъравтия е от април до юни и от късния септември до октомври, когато температурите са около 20-25 градуса. Тогава също улиците и плажовете не са пренаселени от туристи.

Задар, Хърватия, Maestralno

Как да стигнем до Харватия

Със самолет

Главното летище на Хърватия е загребското, разположено на 10 км от централната гара на столицата. Хърватските авиолинии, държавната авиокомпания, е базирана там и обслужва полети до големите градове в Европа.

Летища има в Сплит и Дубровник. През лятото тези летища приемат чартърни полети от Великобритания, Ирландия, Норвегия, Португалия и Испания. Някои от нискотарифните авиокомпании летят до Хърватия.

С влак

Влаковете са редовни и са свързани с основните градове в Европа, макар че повечето линии са с прикачване в Австрия или Местре. Има и линии преминаващи през Белград, България, Румъния и Гърция. Виена е свързана с Загреб и Риека, Будапеща с Загреб. Венеция и Любляна са свързани със Загреб.
 
С кола

Необходимите документи за влизане в Хъратия са шофьорска книжка, регистрационна карта на автомобила и застраховка на колата (включително зелена карта). Лесно се преминава през Италия, Словения, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Преминаването е безпроблемно и обикновено много бързо с избор от пътища. Добра идея е да си носите пътна карта или навигация.

С автобус

Евролайнс поддържат линии между хърватските и чуждестранните градове. Например, до Виена има автобуси от Загреб, Риека и Задар. От Дубровник, има линии до Мостар и Сараево. Сплит предлага същите линии, а автобуси от Риека и Загреб пътуват до Сараево. От Италия, Падуа, Венеция и Триест има линии до много хърватски градове, включващи Порец, Пула, Ровини на полуостров Истрия и до Риека, Задар и Дубровник. Автобуси пътуват между Загреб и Белград в Сърбия. Най-накрая, до Словения има няколко линии включващи автобуси от Ровини през Порец до Пиран и Копер в Словения. Ровини, Риека и Загреб са свързани чрез линии с Любляна.

Пътуване в страната

Със самолет

Въпреки че разстоянията не са големи, удобни за използване са вътрешните полети между Загреб и крайбрежните градове или Сплит. Риека, Задар и Пула също биват обслужвани от националната авиокомпания.

С влак

Най-важният маршрут е между Сплит и Загреб и отнема шест часа. Цените са евтини за европейските стандарти. Подробна информация за разписанията и цените може да бъде намерена на сайта на хърватвското жп компания. Железопътната мрежа в Хърватия не е разгърната така добре както автобусната и за много дестинации по-добрият вариант е пътуване с автобус.
 
С кола

Скоро открита магистрала свързва Загреб с Адреатическото крайбрежие, с отклонения за Задар,Сиберник и Сплит. Има отбивки и за много по-малки градове. Можете да поемете по незавършената магастрала Задар-Риека. Друга магистрала свързва Загреб със Славония и продължава до границата със Сърбия. Строи се магистрала до Словения, минава през Мацели, в посока Австрия, и за региона на Дубровник.

Разрешени скорости:
-50км/ч в населени места;
-90 км/ч в изнаселени места;
-110 км/ч по първокласните пътища;
-130 км/ч по магистралите;
-80 км/ч за МПС с покрити ремаркета;
-80 км/ч за автобуси и автобуси с полуремаркета;

Други ограничения:
-Шофирането с пуснати къси светлини е задължително през деня и ноща;
-Използването на мобилни телефони по време на шофиране е забранено;
-Позволеното количество алкохол в кръвта е 0.00 промила;
-Използването на колани е задължително;

Бензиностанции
Отворени са от 7 сутринта до 7-8 вечер всеки ден, а през лятото до 10 вечерта.В по-големите градове работят денонощно. Всички продават Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Normal and Euro Diesel. Сдружение на хърватските автомобилисти: 24-часова техническа помощ, предоставя информация за пътищата и състоянието на трафика. Телефон за връзка - 987.

С автобус

Автобусните превози в Хърватия са редовни. Свързват всички градове, особено в туристическите региони. Това е най-евтиният начин за пътуване в Хърватия, макар и не винаги най-удобният. Например, пътуването от Загреб до Дубровник отнема 12 часа като магистралата е само до Сплит. След това пътят - Ядранската магистрала- продължава покрай брега. Макар и живописно, предвижването е бавно, особено в натоварения сезон.

С лодка

Ядролиния е основната фериботна компания с линии между много острови и крайбрежни градове в Далмация, Истирия и други. Други компании са Сплиттур за района около Сплит, Миатур за региона около Задар и Медлопов за линии между Оребич и Корцула.

Катедралата свети Петър, Хърватия, Cordless Larry

Валута

Официалната валута в Хърватия е хърватската куна (HRK). Една куна е равна на 100 липа. Банкнотите са 5,10,20,50,100,200,500 и 1000 куна. Монетите са

по 1,2,5,10,20,25,50 липа; и 1,2,5 и 25 куни. От август 2010, една куната се обменя към еврото за 7.21 куна. Еврото се приема навсякъде, дори в ресторанти късно вечер, но трябва да питате по какъв курс се обменя. Същата е ситуацията с американския долар и британската лира. В големите  градове има машини за обмяна на валута 24 часа в денонощието. Почти няма улични чейндж бюта, ако ви се налага да обмените пари може да използвате офис някоя банка.

Езикът

Официалният език е хърватският. Английският е широко разпространен, а италианският се говори в Далмация и п-ов Истрия. В туристическите центрове са разпространени руския, немския, испанския, чешкия и френския. Местните медии са достъпни на английски, немски и италиански език.
 
Храна

Когато бившият хърватски президент Тудяман помолил гастрономи да създадат единно национално меню, те подготвили единственото ястие приготвяно единствено от хървати: Загорски струкли. Всичко друго е смесица от австрйска, унграска, турска, италианска кухня.

Хърватската национална кухня съдържа средиземноморски и балкански привкус, а месото е основна част от нея. Тъй като повечето продукти са местна продукция, цените могат да бъдат много високи. Сирене, например, може да стигне до 100 евро за килограм. Хлябът е на особена почит за хърватите и се счита за дар от Бога. Никога не хвърляйте хляб, защото ще обидите местните.

Нощувки

Освен хотелите, широко разпространен в Хърватия е "частното настаняване". То се състои от апартаменти на самообслужване или стаи в частни домове. Често  собствениците са местни семейства и отдават под наем стаи. Избирайки тази форма, можете да спестите пари и да се насладите на хубава гледка. Най-добре е да наемете кола под наем, защото някои от домовете са далеч от центъра.

Питиета

Безалкохолни напитки

Хърватия има няколко основни местни напитки. Една от най-известните е Чедевита, която е витаминозна напитка направена от прашец. Да не забравяме Траубисода, газирана напитка от вино. Някои напитки съдържат аспартам и други изкуствени подсладители. Водата от чешмата става за пиене. Хърватите обичат да пият кафе. Чрна кава е силно, черно турско кафе. Консумира се със или без захар.

Алкохолни напитки

Хърватите обичат местния си алкохол и може да разчитате, че ще ви предложат от него. Практика е да пият по повод пристигането или заминаването ви, за щастливо събитие или тъжен повод. Ликьорът често се сервира като аперитив преди ядене. Хърватия е чудесна дестинация за любителите на бирата. Освен че можете да намерите обичайните бири, страната е горда със своите местни марки като Велебитско, Карловацко, Осиецко и Пан. Някои от основните пивоварни са разположени в Карловац, Загреб, Осиек, Сплит, Данвар и Копривница. Производството на вино в Хърватия набира популярност. Известните хърватски вина вклочват гемишт или шприцер, което е бяло вино примесено с минерална вода. Интересно питие, което си заслужава да опитате по време на вашата почивка или екскурзия.

Амфитеатъра в Пула, Хърватска, ChrisV

Безопасност

Хърватия е безопасна държава. Всяка година се посещава от 11 милиона туристи. Наблюдават се дребни кражби в Загреб и в туристическите райони. Макар обирите да се случват рядко, бъдете внимателни. Кражбите на коли не са често явление. 

Трафик - Опасността е свързана с факта, че хърватите карат много бързо и често над разрешената скорост. Затова са предприети сериозни мерки като радарите за скорост. По морето често се срещат удавяния и смърт поради безразсъдно скачане във водата. Макар малко, Адриатическо море е известно с бурите си и силните ветрове наречени "бура".

Здравеопазване

Аптеките в Хърватия са означени с зелен кръст и се намират лесно. Във всички туристически райони може да бъде намерена спешна медицинска помощ. Препоръчително е да си направите предварително здравна застраховка преди да пътувате за Хърватия.

Полиция

Посетителите от някои европейски държави могат да открият полицаи от своите държави на служба във Хърватия, благодарение на споразумение между хърватското правителство и правителствата на Франция, Великобриятания, Германия, Унгария и др. Те служат в райони, посещавани предимно от техните сънародници. Имат собствени униформи и са придружавани от хърватски полицаи. Ако имате подозрение, че сте измамени или ограбени, незабавно позвънете на полицията.

Спешни номера:
-92-Полиция
-93 или 112- Пожарна
-94 или 112-Бърза помош
-112-Номер за всички спешни случай
-9155-Водноспасителна служба

3.3271