© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:47
На разходка из Австрия

Въпреки намалялото политическо влияние на Австрия през 20-ти век, споменът от великата някога Хамбургска империя все още може да бъде видян от туристите. Безспорен културен център на Европа в миналото и днес е Виена. Докато миналото й я прави задължителна дестинация, Залцбург се очертава като новото любимото кътче на туристи. Точно като Виена, градът е изпълнен с културни забележителности и богата история. Една почивка или екскурзия в Австрия не само, че ще ви покаже едни от богатите и красиви моменти от европейската история, но и ще ви остави с приятни спомени от виенския валс и залцбургския шоколад.

Белведере, Виена, Австрия,  BetacommandBot

За туристите е невъзможно да отрекат величествената красота на Австрия - грациозното течение на Дунав на север,  ледени пещери (най-големите и достъпни ледени пещери в света), великолепните върхове на Алпите, покрити целогодишно със сняг са само малка част от природните красоти, които могат да се видят в нея.

 География на Австрия

Австрия е вътрешноконтинентална държава в Европа, граничеща със Швейцария, Лихтенщайн, Германия, Словакия, Унгария, Словения, Италия и Чехия. Площта й е 83,871км2.

Страната може да се раздели на три географски части. По-голямата част от западната й част е разположена на Алпите. Това дава възможност да се наблюдават много предпланини, низини, включително и долината на река Дунав. На север от Дунав се намира Гората на Бохемите - ниска планинска местност, която обхваща около 10% от територията. 

Виена, Австрия,  Niels Elgaard

Провинции на Австрия

Австрия е разделена на девет провинции:
·         Бургенланд
·         Каринтия
·          Долна Австрия
·         Залцбург
·          Стиря
·          Тирол
·          Горна Австрия
·          Виена
·         Форалберг

Големи градове в Австрия
·         Виена
·         Залцбург
·         Грац
·         Инсбрук
·         Брегенс
·         Линс

Забележителности на Австрия

Вътрешната част на Виена съчетава стари и нови сгради, включително резиденцията Хофбург, катедралата „Свети Стефан", както и голям брой огромни сгради, построени в края на 19-ти век на Рингщрасе. Но не пропускайте да посетите и малките улички на града.
Виена, Австрия, Omnidom999
Дворецът „Шьонбрун"

Виенският замък „Шьонбрун" е била една от летните резиденции на императорското семейство. Някои от стаите сега могат да бъдат посетени заедно с екскурзовод. Земите около него включват най-големите оранжерии в Еропа - Глориети, Вагенбург, както и най-старата зоологическа градина в Австрия.

Старият град на Залцбург

Старата част на Залцбург е световноизвестна с бароковата си архитектура, което го превръща в туристическа атракция. Над стария град се намира крепостта „Хоен Залцбург" . В старата  част можете да видите родното място на Моцарт или да се насладите на екскурзиите при „Звукът на музиката".

Ски

Австрия притежава много и гъсто разположени ски курорти. Това я прави една от най-известните зимни дестинации в Европа. Скиорите посещават главно Тирол, но Форалберг и Залцбург също предлагат много добри условия. Капрун е едно от местата, където можеш да караш ски цяла година, също и курортът, в който националният отбор на Австрия тренира през лятото.

Панорама, Цитерклапфен - Zitterklapfen, Австрия, Bohringer

„Хое Тауерн"

Разположен на 1,800км2, „Хое Тауерн"е най-големият австрийски национален парк.  Той е разделен на три зони. Зона със забранено преминаване, разположена в две труднопроходими зони; вътрешна зона, в която всякакви постройки са забранени; и външна зона, където има място за преспиване.  Планините в околността са някои от най-високите в Австрия, включително Гросглокнер и Гросвенедикер. Заради ограниченията това място не се радва на масов туризъм, което го превръща в идеално място за маунтинбайк и разходки.

Парламента, Виена, Австрия, Gryffindor

„Светът на ледените гиганти"

В планините над Верфен се намират ледените пещери „Светът на ледените гиганти". Те са отворени за посещение от май до началото на октомври. От паркингите в Грайс или Верфен има автобуси, които отвеждат нагоре в планината до друг паркинг близо до лифт. Той те откарва още по-нависоко, след което малък 15-минутен преход те отвежда до пещерите. Шофьори с опит на планински терен могат да карат нагоре по планините. Но помнете, че това са ледени пещери, затова бъдете облечени подобаващо.

Водопадът Кримлер

Водопадът Кримлер често се счита за най-големият водопад в Европа, но всичко зависи от гледната точка. Големината, височината или ширината на водопада не са толкова важни колкото красотата му. Невероятна е гледката на 20,000м3/ч вода, които се спускат 380 метра. Водопадите се делят на три етапа: първи - 140м, втори - 100м и последния - 140м. По протежение на водопада има пътека (за която се заплаща €2, за деца 6-15г се заплаща €0.50). Движейки се по  улица „Герлос Хохалпен" се откриват много красиви гледки. На новия път има панорамна платформа и паркинг, от където можете да наблюдавате водопада.

Пътуване в Австрия

Велосипедизъм

Австрия е известна с велосипедистите, особено на дълги разстояния. Дунавският маршрут от Пасау до Виена е най-известният в Европа. Пътят е предимно равен, почти няма движение на автомобили, което го прави подходящ за семейства с деца и велосипедисти с малък опит. Заедно с това маршрутът показва и някои от най-красивите места на Австрия.

Старият град, Залцбург, Австрия,  Pintaric

Разходка със самолет

„Австриън Еърлайнс" обслужват полети от Виена до Грац, Клагенфурт, Линц и Залцбург. „Австриън Ароус", под ръководството на „Тилор Еърлейс" предлагат вътрешни полети, базирани също в Инсбрук, откъде можете да летите до посочените горе градове.

ЖП

Ако пътувате между големи австрийски центрове е трудно да пренебрегнете удобството на австрийските железници. Влаковете са чисти, изпълнителни и с подобаваща цена за услугата. Някои от маршрутите са атракция сами по себе си, като например известната линия „Семмъринг".

ÖBB е националната австрийска ЖП система. Обхваща 5,700км. Ако ще пътувате с влак трябва да знаете някои неща за билетите, които ще улеснят пътуването ви финансово.

·         Einfach-Raus-Ticket(ERT) струва €28 и представлява целодневен билет за групи от 2 до 5 човека. Можете да пътувате из цялата страна от 9.00 сутринта до 12.00 през нощта, от понеделник до петък и през почивните дни.

·         Картата „Фортайл" ви дава право на 50% намалениа в цяла Австрия за една година, както и 25% намаление на много пътувания в Европа. Ако сте под 26 години, билетът струва €19.90. Ако сте на или над 26 години, офертата не е много примамлива - €99.90. Има такива карти и за семейства, пенсионери и инвалиди.

Автобус

В частите, където няма ЖП линии, Порбус (отдел на ÖBB) е достъпен. На автобусите може да се разчита. Картата „Фортайл", която важи за влакове, може да послужи и за до 50% намаления на автобусите.

С кола

Австрия предлага превъзходна и добре организирана пътна мрежа, а наемането на кола под наем е възможно от много чуждестранни и австрийски компании. Големите летища и ЖП гари предлагат такива услуги. За повечето от пътищата се заплаща такса. Възможни са и 10-дневни пропуски, и едногодишни (които се продават на митниците, пощите, туристически офиси и бензиностанции). През почивния период е най-добре да проверите за стикер от автомобилен клуб.

Движението е отдясно и задължително целодневно се кара с включени фарове. Шофьорска книжка е достатъчна. Уверете се, че пристигайки със собствената си кола, носите документите на превозното средство и застраховка. Важно е да се отбележи, че шофирането в планински райони може да е изнервящо заради стръмните завои. Въпреки добрата настилка, малко опит в областта би било в полза.

Виена, Австрия,  Gryffindor

С лодка

От средата на май до средата на септември има воден транспорт по Дунав и някои австрийски езера. „Blue Danube Schiffahrt" предлагат транспорт по Дунав. Също се предлагат и екскурзии до езерото Констанц.

С велосипед

Велосипедът е популярен начин за пътуване и разглеждане на Австрия. Често в повечето градове има отделени пътеки за велосипедисти, както и в провинцията. Ако имате желание за повече километри -„Danube Bike Trail" е един от най-известните маршрути в Европа.

Валута в Австрия

Австрия прие еврото (съкращение: EUR, знак: €) като официална валута. Едно евро се състои от 100 цента, които някои пъти се наричат евро центове.

Банкнотите са от по 5,10,20,50,100,200 и 500 евро. Последните три рядко се използват във всекидневието. Всички имат сходен дизайн с банкнотите в Еврозоната.

Монетите са от по 1,2,5,10,50 цента, 1 и 2 евро. Някои държави от Еврозоната имат закони, които задължават парични транзакции да бъдат закръгляни до близките 5 цента. Всички монети евро имат сходен дизайн на предната част (стойността й),  докато обратната част може да има различна илюстрация в зависимост от държавата. Въпреки, че задната им част може да е различна, монетите остават валидни в цялата Еврозона.

Език в Австрия

Официалният език в Австрия е немският. Голяма част от австрийците владеят английски. Те започват да учат английски на 6-годишна възраст.


3.8594