© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:49
Нова Зенладия

Едва ли има друга държава, която да е рекламирана от игрален филм, както Нова Зеландия. „Властелинът на пръстените" запечатва картини от страната в умовете на милиони хора по цял свят. Удивителните пейзажи се оказват подходящи за нуждите на филма.

Нова Зеландия е страна за приключения и снимки. Вулканите върхове и Южните Алпи са рай за катерачите. Има перфектни условия за скачане с бънджи, ски, пещерен туризъм и други.

Забележителностите в Нова Зеландия не се ограничават с природните красоти. Културата на маорите и европейският модернизъм се преплитат в градската среда. Градове като Уелингтон и Оклънд не са бляскави, но тяхната привлекателност се подсилва от заобикалящата ги природа.

Милфорд, Нова Зенландия,  Urdangaray

 География на Нова Зенладия

Нова Зеландия е една от страните, разположени в най-южна точка, изцяло обградена от Тихия океан и Тасманийско море. Състои се от два големи острова: вулканичният и субтропичен Северен остров и Южния остров, със заснежени планини и фиорди. Между тях преминава 30-километровият пролив Кук. Най-високата част на връх Кук е над 3700 метра височина, а езерото Тапо е най-голямото по територия в страната. Южната част на Южния остров е третият голям остров - Стюарт. Той е значително по-малък, може да бъде посетен с лодка или самолет и може да бъде видяна рядката птица Киви - национален символ.

Най-северната част на Северния остров е субтропична с великолепни плажове и залива на Островите. Навътре в сушата се намират вулканичната верига Тонгариро, с трите върха: Руаху, Нгаруху и Тонгайро, заснети във „Властелинът на пръстените". Руториа е подходящо място да видите вулканичната дейност, а дори може да уцелите да видите малки изригвания. Останалата част от Северния остров е с по-умерен климат, с равнинна и хълмиста обработваема земя.

Западната част от Южния остров е прочута с пейзажите си. Новозенладските Алпи образуват верига, която се допълва от ледници и фиорди. Те са в списъка на ЮНЕСКО за защита на световното наследство.

Източната част заета предимно от зелени хълмове, където пасат овците. На север се намират няколко винарни. Субполярният пояс преминава през територията на някои острови, до които се стига трудно. 

Области в Нова Зенладия

Двата големи острова, от които се състои Нова Зеландия, са разделени на малки области. Някои от по-малките острови са по-трудно достъпни за посещение:

* остров Стюарт- на 30 километра от Южния остров
* островите Четъм - на 800 километра източно от Южния остров
* субантарктическите острови са разделени в пет групи. Те са включени в списъка на световното богатство на ЮНЕСКО като едно цяло. 

Пристанището на Уелингтън, Нова Зенландия, jackol

Градове в Нова Зенладия

Оклънд

„Градът на моряците" - Оклънд е разрастващ се град, разположен между Тихия океан и Тазманийско море от северната страна на Северния остров. В града се намира най-голямата група полинезийци в света,  впечатляваща със своя стил и уникалност. 

Уелингтон

Градът е разположен на южния край на Северния остров, на хвърлей камък от Южния остров. Уелингтон е столицата на Нова Зеландия и примамва посетители с множеството разнообразни кафенета, интересни галерии и музеи. 

Роторуа

Роторуа се смята за културната столица на Нова Зеландия, намира се в сърцето на Северния остров. Въпреки че е туристически град, си заслужава по-внимателно вглеждане в културата на маорите. Други забележителности са минералните и калните извори. При разходка из градския парк ще доловите миризмата на сяра.

Каилкура 

Каилкура е разположен в северозападната част на Южния остров, между Кристчърч и Бленхейм и е център на китолова. Има много компании, които предлагат наблюдение на китове или гмуркане със шнорхел и скокове във вода. Риболовът и пътуването с каяк са прекрасна възможност. Фауната включва различни видове китове, делфини, тюлени, водни птици. Близо до Каилкура има винарски изби, а градът предлага чудесна рибна кухня.

Други градове 

На Северния остров:

* Хамилтон е разположен на бреговете на река Уайкато, южно от Оклънд.
* Туранга е разрастващ се град на северния тихоокеански бряг. Известен е с откритите атракциони.
* Гизборн е град на източния бряг на Северния остров

На Южния остров:

* Нелсън е малък град с най-артистична среда в страната. Разположен е близо до няколко национални парка.
* Дунедин - петият по големина град в страната, на югоизточния бряг на Южния остров.
* Инвъркархил е най-южният град в страната и един от най-южните градове в света.

Забележителности в Нова Зенладия

Нова Зеландия притежава много забележителности и занимания.Тя е една от най-вълнуващите и вдигащи адреналина страни в света.

Проливът „Милфорд"

Проливът, разположен на отдалечено място на югозападния бряг на Южния остров, е една от най-популярните забележителности. Разходки с лодка са най-подходящият начин за разглеждане, но някои ентусиасти могат да си сглобят сами каяк.

Проливът Дабтфул

На юг от Милфорд се намира още по-закътания пролив Добтфул. И двата пролива са част от Националния парк на фиордите. 

Нациоанален парк Тонгариро

В парка се намира най-високият връх на Северния остров - 2797-метров вулкан  Рупеху. Тонгариро трябва задължително да бъде посетен при всяка визита в Нова Зенланция. Това е първата природна местост в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство от 1993 година. 

Връх Кук, Нова Зенландия, Miguel A. Monjas

Планината Кук

Планината Кук или Аораки, което означава „пронизващият облаци", е най-високата планина в Нова Зеландия и се издига на 3754 над морското равнище. Намира се в Южните Алпи на Южния остров.

Националният парк „Земята на фиордите" и националният парк Кук са част от югозападната част от Южния остров. Това е раят на земята - фиорди, ледници, планини, тропически гори и морска флора и фауна.

Ледници

Има няколко величествени ледници, които трябва да посетите, а най-известните от тях са Франц Джозеф и ледниците Фокс. Възможностите за посещение са разнообразни и включват катерене по ледниците през деня и полети с хеликоптер. 

Национален парк „ Абел Тасман" и град Нелсън

Нелсън е географските център на държавата и е популярен като най-слънчевото място в Нова Зеландия. Градът и плажовете предлагат забавления, но националният парк „Абел Тасман" е мястото, което ще ви донесе неминуемо удоволствие. Организират се дълги преходи по плажовете, крайбрежната ивица , през горите с огромна папрат и гледките са незабравими. Ако искате да стигнете до парка ще трябва да поемете на запад от Нелсън и да се качите на лодка.

Езерото Текапо

Красивото езеро Текапо се намира в областта Кентърбъри на Южния остров. То е разположено на 700 метра надморска височина и е с площ около 80 кв. Км. Превърнало се е в основната забележителност в региона. Градът, носещ същото име, осигурява богатство от възможности за пренощуване, хранене и занимания.

Небесната кула

Небесната кула е разположена в центъра на Оклънд. Тя представлява обсерватория и телекомуникационна кула на височина над 328 метра, който й отрежда първо място по височина в Южен Хемпшир. За авантюристите се предлага възможност да скочат от въздуха върху кулата със скорост от 85 км/ч. Също така SkyCity, казино и сцена, е част от Небесната кула и е още едно предизвикателство за любителите на приключения. 

Планината Таранаки

Планината Таранаки е втората по височина планина на Северния остров в Нова Зеландия. Представлява действащ вулкан, но не толкова колкото останалите. Последното голямо изригване е било през 1665 година, въпреки че част от върха на планината се е срутил през 1855/1856. Втори вулканичен кратер се е оформил от южната страна на планината. От другата страна изглежда почти перфектна симетрична планина. Заради приликите си с планината Фуджи, е използвана като декор в  „Последният самурай". От 1881 планината и прилежащите й гори са национален парк.

Не е нужно да имате голям опит в катеренето да достигнете върха през лятото, но се пригответе за променливото време, характерно за планина. Изкачването и слизането отнемат около 9-10 часа ходене и катерене.
 
Други забележителности и занимания

* Кетлините е област от зелени хълмове, пусто крайбрежие и диви животни като албатроса и  жълтооките пингвини.
* остров Стюарт е новозенладският еквивалент на Тазмания, с големите гористи диви местности. Тук е най-подходящото място да се види птицата Киви.
* Езерото Тапо е красиво езеро близо до крад Тапо. То е едно от най-големите езера в южното полукълбо.
* Напиер е едно най-запазените примери на арт деко архитектурата в света.
* п-ов Коромандел е тучен и спокоен участък от крайбрежието на Северния остров, известно като място за отдих на жителите на Оклънд.
* островите Отър, включват островите Четъм и Субантарктическите острови.
* нос Север е убежище на култура и плажове. Нос Реинга е най-северната точка на Нова Зеландия.
* Живописните разходки с кола - ако поемете на запад по западното крайбрежието на Южния остров, от Нелсон до Куинстаун  ще видите най-красивата брегова линия на света. 

Църквата Ратана, Ретихи, Нова Зенландия,  Avenue

Как да се придвижваме в  Нова Зенладия

Със самолет

Няколко компании извършват вътрешни полети между главните градове. Сред тях са Air New Zealand, Qantas, Stewart Island Flights, Air Chathams.

С влак

Toll New Zealand и Tranz Scenic са двете железопътни компании в държавата. Повечето големи градове са свързани и има нощни влакове между Уелингтън и Оклънд, но без възможност за спален вагон. Един от най-живописните маршрути в света е Tranz Alpine между Кристчърч и Греймут на Южния остров.

С кола

Наемането на кола под наем в Нова Зеландия е изключително евтино и лесно. Късите разстояния са причината автомобилният транспорт да е предпочитаният начин за пътуване из Нова Зеландия. За да разгледате подробно цялата страна ще са ви нужни месеци, но е твърде вероятно да се  посетите някои от главните забележителности в периода от няколко седмици. Шофирането е отляво.

С автобус 

Подобно на автомобилния транспорт, късите разстояния и инфраструктурата правят автобусите удобен и евтин начин за движение из страната. Няколко компании предлагат посещение на основните забележителности с разяснения от шофьора. В Нова Зеландия има два национални автобусни превозвача  - Intercity и Nakedbus. Intercity поддържа множество маршрути, докато Nakedbus е нискобюджетен превозвач.

С лодка

Компанията „Interislander" извършва фериботен транспорт между Уелингтон и Пиктън. Туристическото корабче от остров Стюарт минава три пъти между Блъф и главното селище на остров Стюарт Обан. Отнема около час и струва около 55 новозенландски долара за възрастни, а за деца - на половин цена.

Автостоп

Пътуването на автостоп се е върнало на мода в Нова Зеландия. Честа гледка са туристи,  които са вдигнали палец, а новозенландците са дружелюбен народ и веднага качват пътниците. Табелка с мястото, към което сте се запътили, ще ви е от полза.

  Нова Зенландия,  Steffen84
Валута в Нова Зенладия

Валутата в Нова Зеландия е новозенландският долар (NZD). Един долар се състои от 100 цента.
* банкноти:  $5, $10, $20, $50, $100
* монети: 10¢, 20¢, 50¢, $1, $2

Езикът в Нова Зенладия

Английският е официалният език в Нова Зеландия и всички го говорят. Въпреки че езикът на маорите е също официален, не се говори на много места.

Кухня в Нова Зенладия

Благодарение на вулканичната почва, умерен климат и чиста вода, Нова Зеландия е благословена с изобилие от качествена земеделска продукция. В менюто могат да бъдат намерени зеленоустата мида, рак, кумара, морски охлюви, сърнешко месо, кумис и разбира се киви. Качествата на новозенландското агнешко са легендарни, а ябълките отглеждани тук също имат добра репутация.

Традиционният маорски начин на готвене се нарича „ханги". Представлява печка, изкопана дълбоко в земята, запълнена с горещи камъни. Печката се изпълва с пара и задушава месото и картофите.

Риба с пържени картофи е любимото фастфуд ястие, включително необичайното пържено киви с резенчета от херинга.

Изисканата кухня в Нова Зеландия се придържа към принципа "направи го просто", заедно с привлекателни на външен вид качествени съставки. Неминуемо е тихоокеанско влияние - преобладават комбинациите на месо с плодове. 

Киви, Нова Зенландия,  Kahuroa

Напитки в Нова Зенладия

Някои от най-добрите бели вина в света се правят в Нова Зеландия. Областите Марлборо и Хаукс бей са подходящи за лозарство, а дегустацията на вина в тези области е повече от препоръчителна.

Нова Зеландия е популярна и с разнообразие от малки пивоварни, произвеждащи благоуханни, висококачествени бири. Пивоварната „Monteith" си е извоювала добро име и нейното пиво днес може да бъде намерено по цял свят. Други популярни пивоварни  са „Speights" и „Emerson".

Безопасност в Нова Зенладия

Нова Зеландия е безопасна страна за пътуване, с малки изключения. Когато сте на поход или просто се разхождате сам, винаги казвайте къде отивате и кога смятате да се върнете.

Някои места в Оклънд са по-опасни вечер - придържайте се към познатите ви места след като се стъмни.

Екстремните спортове могат да представляват риск за безопасността ви. Всеки път се уверявайте, че екипировката ви е подходяща и напълно функционираща. Някои занимания могат да изискват наемането на водач, например алпинизма, пещернячеството, катеренето по ледници и гмурканията. Проучете условията на всяка компания, осигуряващи екскурзоводски услуги, преди да се запишете.

При спешен случай, наберете 111 от всеки телефон за връзка с полицията, пожарната и Бърза помощ. Световният номер за спешни случаи, 112, също може да бъде използван.

Интернет

Интернет кафенетата са широко разпространени в Нова Зеландия и са на приемливи цени. Освен сърфирането в интернет, повечето заведения позволяват на клиентите да свържат към компютъра дигиталната си камера или да си запишат диск.


0.1246