© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:51
На разходка в Дъблин

Дъблин е обявен за столица още от средновековни времена и продължава да привлича туристи със своя уют и бурен нощен живот. Пъбовете и бирата са в центъра на всичко, което се случва в града, чийто най-голяма атракция е пивоварната „Гинес". Най-посещаваният район е Темпъл бар, основно заради централното си местоположение, заведенията. Въпреки павираните улици Ирландия изживя икономически бум и се прослави с прозвището „Келтският тигър". Ирландската столица приютява множество националности - предимно от Полша, Великобритания, Китай, Латвия, Русия и Нигерия. Днес Дъблин е процъфтяващ модерен космополитен град. 

Мостът Себастиян, Дъблин,  Wallroth

В резултат на икономическия подем, стандартът на живот в столицата на Ирландия се е повишил до високи нива, но днес градът е по-достъпен и по-евтин. Когато сте в Дъблин, правете както правят дъблинчани. Централната част може да бъде достигната пеш. Насладете се на забележителностите по улиците през деня и на забавленията вечер.  

Кметството, Дъблин, Rainer Ebert

Кварталите на Дъблин

Старият Дъблин

Град Дъблин е сърцето на Дъблинския регион, отделен от река Лифи на северен  и южен бряг. Това разделение има исторически и социално-икономически последствия. Повечето от кварталите на северния бряг са приютявали работническата класа, докато на южния бряг са живеели по-заможните дъблинчани. 

Централната част на града е обособена около по-важните места в града и по-населените райони.  

Графство Дъблин днес е разделено административно на три графства- Fingal, Dún Laoghaire-Rathdown и South Dublin, както и град Дъблин. Fingal включва 28 града, с център в Суордс, третият по-големина в Ирландия. Dún Laoghaire-Rathdown включва 30 града, с център Dún Laoghaire. South Dublin обхваща 17  града, с административен център Талат.

Националният Музей, Дъблин,  Mike Peel

Забележителности на Дъблин

Университетът „Св.Троица"

Една от най-известните туристически забележителности,  университетът „Св. Троица", се извисява гордо на обширна площ. С над 400-годишна история, висшето учебно заведение е най-старото в Ирландия и е сред 50-те най-добри световни университета. Това е домът на известният ръкопис „Книгата на Келс", ръчно изрисуван от монаси преди 1200 години. Входът е безплатен, но за да се разгледа ръкописа се заплаща 9 евро.  Посетителите могат да разгледат галерията „Дъглас Хайд" и научната галерия безплатно.

Дъблин през ноща, Tormod

Научната галерия

Научната галерия е единствена по рода си - място, в което науката среща изкуството и предлага различни тематични експонати. Входът е безплатен, но някои експерименти се заплащат. Има и кафене, което предлага вкусна италианска храна.

Националният музей

Националният музей има три клона в Дъблин:  археологическият, в който разкрива праисторическата и средновековна Ирландия; Музеят на изящните изкуства и историята; и Музеят на природата. Всички са безплатни за посещение. 

Правителствена сграда, Дъблин,  Mike Peel

Националната галерия

В националната галерия се помещава ирландската национална колекция от картини. Тя е забележителна, заради обширната сбирка на ирландското изкуство, произведения на италиански барокови и холандски майстори. Входът за постоянната колекция е свободен.

Музеят на модерното изкуство

Разположен на впечатляващо място - бивша болница, построена през 17 век в западен Дъблин - националният музей на модерното изкуство побира модерното и съвременното изкуство. Вход свободен, с изключение на някои специални изложби.

Вътре в катедралата, Дъблин, Dionysos

Дъблинският замък

Състои се от четири кръгли кули и високи стени и датира още от 13 век. Само една от кулите е запазена до днес, а повечето запазени части от замъка, са построени през 18 век. Въпреки това в него се помещават няколко музея и дипломатически служби.

Катедралата „Христова църка"

Най-старата катедрала в града, построена в готически стил преди около хиляда години. Независимо от реставрациите, сградата си остава чудесен пример за средновековна и викторианска архитектура. В съседство е комплексът „Dublinia" и може да си закупите билет за двете атракции на преференциална цена.

Катедралата „Св. Патрик"

Построена в чест на покровителя на Ирландия, Св. Патрик, катедралата най-голямата в цялата страна.  Разположена зад старата градска стена, точно до кладенеца, където св. Патрик е бил покръстен. Зданието се гордее с най-големият орган в цяла Ирландия.

Пощата, Дъблин, KaihsuTai Scolaire

Пивоварната „Гинес"

Една от най-посещаваните забележителности в Дъблин, пивоварната „Гинес", се намира в пивоварната „св. Джеймс, където се произвежда известената тъмна бира от 1700 година. Тук ще научите всичко за производството на напитката, причудливите й рекламни кампании, дори как трябва да се сипва. Разходката завършва с дегустация в Gravity Bar, който предлага цялостна гледка към града. Ако закупите билети по интернет получавате отстъпка от 10%.
 
Дестилационната фабрика „Old Jameson"

Намира се в модерното предградие Смитфилд и предлага на посетителите шансът да научат всичко за историята на известното уиски и неговият създател, Джон Джеймсън. 

Катедралата в Дъблин, -_Dublin

Гробището Glasnevin

Това е главното гробище на Дъблин, в което са погребани видни политици, революционери, писатели и други деятели. Де него са разположени пленителните Ботанически градини.

Тук можете да намерите
пътеводител на английски за Дъблин в pdf; (от 25 и 26 стр. има карти на града и околностите на Дъблин)

0.0949