© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:55
Представяне на Ирландия

Въпреки политическите конфликти през последната половина от века, гостоприемство, природата и културата на Ирландия привличат хиляди туристи. Пъбове могат да се видят по улиците на всеки град, а къщите в стил крал Джордж са китно подредени до тях. Интересно е, че често в тези къщи развиват своята дейност компютърни и телекомуникационни компании. Преплитането на миналото и настоящето може да бъде видяно по уникален начин в Ирландия. Разбира се, развиващата се икономика е довела до повишаване на стандарта на живот и затова тя не е евтина за посещение дестинация. Все пак не бързайте да я изключвате от списъкът ви с места за екскурзия и почивка, защото Ирландия е страна, която може да остане за винаги в сърцата ви.

Causeway, Ирландия, code_poet 4

География на Ирландия

Ирландия е остров в Западна Европа, разположен в западната част на Великобритания. Граничи си с Великобритания и Северна Ирландия.

Области в Ирландия

Ирландия е разделена на четири основни провинции. Те обособяват 32 графства на острова (26 от тях са към Република Ирландия, а останалите 6 попадат под властта на Северна Ирландия). Разделителната ивица се намира в провинция Ълстър. 

Големи градове в Ирландия:

* Корк - намира се в югозападна Ирландия, вторият по големина град.
* Дингъл - малък град, разположен на п-ов Дингъл в западната част.
* Дъблин - столицата на Ирландия.
* Килкъни-известен с бирите си.
* Уатерфорд - по югоизточното крайбрежие.
* Килърни
* Лимърик
* Гаъуей

Мат Молис, Ирландия,  Gobbler pub

Забележителности на Ирландия

Това са местата, които не бива да пропускате, ако планирате почивка или екскурзия в Иралндия:

Аранските острови

Аранските острови се намират в западната част на Ирландия. Островите Инишмор, Инишман и Инишър могат да бъдат достигнати със самолет или ферибот. Те представляват автентичен поглед към миналото на Ирландия, с чудесни заведения, пейзажи и хора.

Скалите на Мохер

Скалите на Мохер са разположени в югозападната част на Буренската област до Дулин, намиращ се в графство Клеър. Скалите са едно от най-зрелищните места за посещение в страната и възвишение над Атлантическия океан, на някои места на 200 метра надморска височина. Заедно с Пръстенът на Кери, представляват може би най-посещаваните туристически дестинации. Един от най-добрите начини да се насладиш на прекрасната природа на скалите е от морето. Няколко компании предлагат пътуване с корабче извън Дулин. 

Конъмера

Конъмера е друг красив природен пейзаж в Ирландия и може да бъде сравняван с Аранските острови и скалите на Мохер. Безлюдната местност се намира в северозападната част на графство Гаъуей. Фантастичните зелени хълмове и синьото небе,  изпълнено със сиви и бели облаци, са незабравима гледка. Разходката из Конъмера може да се вмести в един ден, но за да се добие цялостна представа за удивителната местност, прекарайте повече време, наслаждавайки се на флората и фауната. Не пропускайте един от замъците или просто се разходете по плажовете и се потопете в атмосферата.

Пасища, Ирландия, Pam Brophy

Пръстенът на Кери

Пръстенът на Кери вероятно е най-живописният маршрут в Ирландия, а може би и в Европа. Най-подходящ е транспорт е с кола или колело. Намира се в югозападната част на страната, в графство Кери. Пейзажът включва плажове, скали, зелени хълмове, скални натрупвания и колоритни рибарски селища. Въпреки че маршрутът преминава предимно покрай брега, си струва да се отдели повече внимание на вътрешната част, където се намират по-рядко посещавани и по-тихи места. Обходът отнема около ден, но е най-добре да се прекара вечерта някъде по трасето.

Други забележителности на Ирландия

* ирландски пъбове
* келтска музика
* областта Скелиг - включваща скалистите острови Скелиг Майкъл на брега на Кери, в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
*  планините Уиклоу- близо до Дъблин, популярно място за отдих през почивните дни, подходящо за разходка и с прекрасен изглед
* замъкът „Бларни" - близо до Корк
* Бурен - местност в западна Ирландия
* п-ов Дингъл - един от неизвестните полуострови на запад, но вероятно един от най-красивите със зрелищни изгледи и плажове.

Скелинг, Ирладия, Michael Yeats

Пътуване в Ирландия

Със самолет

Въпреки скромната си територия, няколко ирландски авиокомпании извършват вътрешни полети. Сред тях са Aer Lingus, Ryanair and Aer Arann. Те обслужват летищата в Дъблин, Корк, Галъуей, Аракнските острови, Слиго и Кери.

С влак

Ирландаската железница поддържа няколко жп линии в страната. Има първа и втора класа, понякога и ресторант вагон. Осигурена е и мрежа от междуградски автобуси, която спомага жп транспорта.

С кола

За да си независим от разписанията на градския транспорт, наемането на кола под наем  е мъдро решение, ако искаш да пътуваш бързо и евтино. Ако сте двама или трима, цената е разумна и е около 30 евро на ден. Има много компании, които отдават коли под наем, но „Хертц"  и „Авис" имат най-гъста мрежа от представителства. Шофирането е отляво, а колите с автоматична скоростна кутия са за предпочитане, заради лъкатушещите пътища в много части от страната. Нужно е да сте навършили 21 години и да имате шофьорска книжка. Ако желаете да посетите Северна Ирландия, предварително уведомете компанията за коли под наем. Ако сте със собствената си кола, трябва да имате международна застраховка (Зелена карта). 

Newgrange, Ирландия, Mats Halldin

С автобус

Изградена е гъста автобусна мрежа между Дъблин и повечето големи градове, въпреки че транспортът до отдалечените райони е затруднен. Алтернатива са междуградските автобуси, които допълват железопътния транспорт. 

Някои от маршрутите са комбинирани - пътува се с автобус и влак. Ирландското туристическо дружество предлага неограничено пътуване за три, осем или петнадесет дена. Irish Explorer предлага неограничено пътуване с влак между градовете и градските влакове, както и междуградските автобуси, различни услуги. Карта „Емералд" предлага услугите на влакове и междуградски автобуси в цяла Ирландия.

С лодка

По вода може да се достигне до островите, особено до Аранските острови:
*  Aran Direct - фериботите на компанията са собственост и се управляват от жителите на островите, заминават от Розевийл. Има осгурен маршрут до Инишмор, Инишман и Инишър.
*  Island Ferries- тръгват от Розевийл и също ходят до Инишмор, Инишман и Инишър. Тяхното разписание се припокрива с това на Aran Direct.
*  Doolin Ferries - техните фериботи тръгват от Дулин, което означава, че стигат по-бързо до Инишър. Плавателните им съдове не се славят като най-изправните, затова при лошо време понякога отменят курсове.

OldBushmills, Ирландия,  Snoow

Валута в Ирландия

Ирландия прие еврото като официална валута. Едно евро се състои от 100 цента, наричани евроцентове, за разлика от американските центове. Банкнотите са деноминирани съответно 5,10,20,50,100,200,500 евро. Последните три са рядко използвани в ежедневието. Всички банкноти имат общ вид за всяка всяка стойност от двете страни в цялата Еврозона. 

Монетите са на стойност 1, 2, 5, 10, 20, 50 цента и 1 и 2 евро. Някои държави от Еврозоната задължават всички транзакции да бъдат с точност приблизително до 5 цента. Всички монети имат еднакъв вид на страната с номинала, докато на другата страна всяка държава си избира изображение. 

Стандартът на живот в Ирландия е много висок. Дъблин е скъп град, но другите градове и населени места са със значително по-нисък стандарт. В Дъблин цените се определят от района, в който се намирате.

Картите Виза и Мастеркард се приемат навсякъде, докато Американ Експрес може да бъде използвана по-рядко. Ако имате дебитна карта е добре да я вземете със себе си и  е много по-лесно да изтеглите пари от банкомат отколкото да обменяте валута в чейндж бюрата.

Замъкът Крим, Ирландия,  Andrew Parnell

Езикът в Ирландия

Ирландският е келтски език от гелския етнос в Ирландия. Въпреки че се е говорил по целия остров, днес се чува рядко. Приет е за пръв и официален език от Конституцията в Република Ирландия, признат е и от Европейския съюз. На места се говори и в Северна Ирландия.

Основният говорим език е английският, но все още има места в Ирландия, където е запазен автентичния гелски говор. Много от английско говорящите ирландци използват кратки фрази във всекидневната си реч като Slán ("Довиждане"), Slán abhaile ("Приятен път"), Sláinte ("Със здраве"; използва се за пиене  "до дъно" или  "наздраве"), Go raibh maith agat - ("благодаря"), Céad míle fáilte ("хиляди благодарности"), Conas atá tú? ("Как си?"). Фразата „What's the 'craic'" означава „Какво правиш?".

Кухня в Ирландия

В Ирландия се срещат всички хранителни вериги познати в другите държави. Европейската кухня оказва влияние върху страната. Обичайните ястия като пица, къри, китайска храна, гозби от ЮАР се появяват постепенно в хранителните навици на ирландците. На рафтовете в магазините можеш да намериш традиционни, европейски, мексикански, индийски, китайски и други ястия. Паралелно с тези тенденции, в края на 20 век, се появява нужда от ирландска национална кухня с традиционните съставки обработени по нов начин. Кухнята се гради около пресните зеленчуци, риба (сьомга и пъстърва), омари, миди и стриди, хляб със сода, домашно приготвени сирена и картофи. Традиционните рецепти като ирландско задушено, алангле, ирландската закуска и картофеният хляб са възродени. Наблюдава се и интерес към изучаването на готварството.

Във всеки град има множество ресторанти, кафенета  и храна за дома  за всекиго според възможностите. Популярно място за ядене са пъбовете, в които ястията са на цена между 10 и 12 евро.


0.0965