© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:56
Екскурзия до Загреб

Загреб е динамичен град с около милион жители. Градът се гордее с очарователния си средновековен старинен град и калдъръмени улици подобни на тези във Виена, Будапеща, Прага. Всяка година в него идват на екскурзия или почивка близо половин милион туристи.

Площад в Загреб,  HappyV

Пътуване до Загреб

Със самолет

Международното летище в Загреб е разположено на 17 км югоизточно от центъра на града в предградието "Плесо". Хърватските авиолинии, националният авиопревозвач, извършва полети до Амстердам, Барселона, Мюнхен, Копенхаген, Дюселдорф, Франкфурт. Извършват се и вътрешни полети до Сплит, Дубровник, Задар и Пула.

Съществува автобусна линия между летището и автогарата в Загреб. Единичен билет струва 30куни (~4,2евро). Автобусът тръгва от летището в 7 сутринта и след това на всеки 30 минути до 8 вечерта. След последния и преди първия автобус на следващия ден има и всеки път, когато кацне самолет.

Загреб е разпределителна гара към повечето от главните европейски и хърватски градове. Има и нощен влак между Загреб и Сплит. Времето за пътуване с влак е конкурентно на пътуването с кола благодарение на влаковете, които се движат със 160 км/ч. Те свързват Загреб със Сплит и другите големи градове в Хърватия.

С кола

Почти всички автомагистрали в Хърватия започват или завършват в Загреб. Пътниците от Виена могат поемат по магистрала А2, влизайки в Хърватия. Пътниците от Будапеща и Вараджин могат да поемат по А4. За пътниците от Сърбия, България, Македония, Гърция и Турция е предвидена магистрала А3до Загреб. За влизащите от Люблянае А3 е също удобна. Словенската част от магистралата все още е в процес на строителство. Ползването на магистралите се заплаща с националната валута куна или евро. Може да се плати и с дебитна или кредитна карта.

С автобус

Централната автогара е разположена в югоизточната част на града. Спрямо жп гарата - приблизително 10 минути пеш или 3 спирки с трамвай. Множество хърватски и международни автобуси обслужват линии, които свързват всички главни вътрешни и европейски градове.

Централна гара на Загреб, Главни Колодвор, HappyV

Придвижване в Загреб

Трамваите в Загреб

По време на вашата почивка или екскурзия вие препоръчваме да използвате местните трамваи. Загреб притежава добре развит и ефикасен градски транспорт, който включва трамваи, автобуси, влакове. (Метро няма, заради специфичната почва под града, която не позволява изграждането му.) Трамвайната мрежа действа 24 часа в денонощието с интервал 30-40 минути между трамваите. През нощта автобуси обслужват трамвайните линии. На всяка спирка има карта с трамвайната мрежа, така че винаги може да прецените как да стигнете до определена спирка. Цената за единичен билет за час и половина е 10 куни.

Можете да си купите и дневна карта. Тя е подходяща, ако смятате да използвате трамвая повече пъти. Що се отнася до автобусите, те обслужват територията извън центъра и крайните квартали на Загреб. Информацията за трамвайните билети се отнася и за автобусните билети.

Таксита

Когато и да пристигнете в Загреб, със самолет или влак, и имате нужда от транспорт може да извикате такси на телефон 970. Такситата обикновено пристига след 10-15 минути освен през летния сезон или в натоварен период. Когато избирате този номер от мобилен телефон, трябва да наберете и кода на града. Може да направите резервация по интернет, когато бързате или сте няколко пътници.

Такситата в Загреб са достатъчно, но са сред най-скъпите в света. Това се дължи на монополистичната позиция на съюза на таксиметровите шофьори. Началната цена е фиксирана на 19 куни (2,5 евро), цената на километър е 7 куни, включително допълнителна такса за багаж (3 куни за чанта). Имайте в предвид, че всички цени се повишават с 20% от 10 вечерта до 5 сутринта, в неделя и по време на националните празници. Такситата са задължените да имат брояч и няма смисъл да се пазарите. Съветваме ви да се въздържате да използвате таксита в Загреб главно заради несъответствието между качество на услугата и цена.

Карта за транспорт

Пътниците, които остават за по-дълго време е добре да си набавят "Карта Загреб". С нея можете да пътувате неограничено време с градския транспорт в Загреб. С нея получавате и намаления във всички градски музеи, в много ресторанти, магазини, за определени услуги и други. Струва 90куни (~12 евро) и е валидна за 72 часа от датата на закупуване. Притежателите на такава карта получават специална притурка със списък на всички заведения и отстъпки. Картата може да се закупи от всички центрове за туристи в Загреб и от рецепциите на големите хотели. Тя е създадена за всичко дошли в града на екскурзия или почивка.

Катедралата в Загреб,  Jajaniseva

Забележителности на Загреб

"Горните" и "долните" градове

Горни град или "Горният" и Долни град или "Долният град" са културни, религиозни и търговски център на Загреб. Тук са по-голямата част от ресторантите, баровете и туристическите забележителности. "Горният град", който е средновековният център на града е създаден от два различни града - Каптол, седалището

на епископа и Градец, градът на търговците и артистите. Двата града се съединяват през 1770-те и формират северната част на старинния Загреб. След това градът се разширява южно от днешния Bana Josipa Jelacica до жп гарата и до река "Сава".

-Посетете старинната градска порта, в началото на улица "Радичева" - наречена "Kamenita vrata", където можеш да запалиш свещичка. Местните вярват, че ако си пожелаеш нещо там то ще се сбъдне.

-През лятото "Strossmayer setaliste" се превръща в открита сцена за художници, музиканти и други хора на изкуството. Това е известно място за срещи на хора от всички възрасти и от там се открива чудесна гледка към "Долния град".

-В града има множество паркове, посещавани главно през почивните дни. Най-големият и известен е "Максимир". Той представлява парк в старинен английски  стил в източната част на града. Подходящо място за почивка, чаша кафе, обяд или просто да се разходиш сред природата. Приспособено е за джогинг и колоездачи. В самия парк се намира зоопаркът. Той датира отпреди 85 години, забележителен с разнообразието на животни. Например може да видите червени панди.

Национален Театър - Загреб - Dijxtra

-Други градски паркове се намират в "Подковата на Ленучи", незавършен проект комбиниращ малки зелени площади и паркове на центъра на града. Тук се включват парк "Зриневац", паркът на Академията, Ботаническите градини, площадът на маршал Тито, площадът ограждащ Националния театър. Там можеш да се насладите на природата и да си починеш от напрегнатото ежедневие през лятото. Всеки парк е уникален сам по себе си. 

-Загреб притежава две много известни езера. Езерото "Ярун" е разположено в южната част на града. В него може да се плува през лятото, а освен това предлага други възможности за прекарване на времето като клубове, барове и ресторанти. До езерото се стига с трамвай 5 или 17 както и с такси или кола за около 10 минути от центъра на Загреб. Езерото "Будек" е домакин на градинарски изложения, фестивали, работилници, концерти и други.

Музеи в Загреб

-Музеят "Мимара" е събрал 3,700 произведения на изкуството дарени от Анте Топич Мимара. Колекцията включва над 1,500 експоната от предисторическия период

до днес. Някои от най-известните експонати включват произведения на Рембранд, Рафаело, Веронесе, Караваджо, Каналето, Бош, Ван Дък, Рубенс и много други.

Хотел Уестин, кулата Сибона, музей Мимара в Загреб, HappyV

-Археоложкият музей притежава над 400,000 експоната като не всички са изложени. Тук са включени доказателства за присъствието на хърватските народи в древноста и редки експонати, които са прославили музея по цял свят. Най-известните са Египетската колекция, Загребската мумия, нумизматичната колекция. Не трябва да се пропуска и колекцията от каменни монументи, датиращи още от римско време.

-Музеят на съвременното изкуство - представя съвременните направления в изящните изкуства. Показано е хърватско и чуждестранно културно наследство. Изложени са произведения на артисти от 19 и 20 век. Повечето музей и туристически забележителности не работят в понеделник.

Загребските гробища

"Мирогой" е централното гробище на Загреб. Отворено е през 1876 северно от центъра на града. Погребалната зала, впечатляващите и живописни сводове на църквата "Кралят Исус" го превръща в едно най-забележителните гробища в света. Тук се намират гробниците на някои известни личности, свързани с хърватската история. Не е желателно да се посещава по време на Деня на мъртвите (1 ноември), защото може да се окаже непосилно хващането на автобус. В този ден автобусите до гробищния парк са безплатни, а гледката на стотици хиляди свещи през нощта е завладяваща.

Вход на гробището - Загреб - HappyV

Медвеница и Медведград

Величествената планина над Загреб - Медвеница - приютява запазена крепост (Медведград) и предоставя прелестна гледка към града. Отнесете се с уважение, когато

сте в крепостта, защото това е мемориал посветен на хърватските войници загинали в Отечествената война. Провеждат се няколко исторически фестивали през годината както и рицарски състезания. Медвеница предлага чудесна възможност за катерене и каране на колело. Намират се множество ресторантчета, кафенета на върха на планината, отворени до късния следобед. Мястото е посещавано най-много в началото и края на лятото, и през почивните дни.

До върха може да се стигне с автобус. Той се движи в кръг и се връща на същото място. Много автобуси обслужват малките градчета в подножието на планината, откъде започват или завършват туристическите пътеки.

Хърватска кухня

Кротера - оригиналнен хърватски десерт. Това е торта, която комбинира най-качествените хърватски продукти с вкусове от Славония, крайбрежието, Истрия, Далмация и Велебитските планини. Всички съставки са органични, пълно зърнести и с високо качество.

Безопасност

Загреб е безопасен град, но като навсякъде тъмните алеи и паркове е добре да бъдат избягвани. Шансът за въвличане в проблеми е малък, особено в централната част,  където са разположени повечето хотели. Парк "Рибняк" се смята за опасно място, но всъщност е място за събиране на младежи. През деня е безопасно. Много от младежите са националисти, което означава, че се отнасят враждебно към чужденците. 

"Нови Загреб" също трябва да бъде избягван освен на оживени места. Не заради престъпления, а защото има малко хора по улиците и за турист ще бъде трудно да се ориентира по гъстата мрежа от пътеки и тротоари. Препоръчително е да избягвате и клубове известни като "Турбо фолк". Избягвайте и стриптийз баровете. Обикновено се стопанисват от съмнителни хора като често лъжат в сметката. Има случай, в които чужденци е трябвало да платят 2000 евро за бутилка шампанско.  

Пазаруване в Загреб

Ако търсите сувенири, най-подходящото място е информативният център разположен на централния площад в Загреб. Там може да откриете всичко, от което имате нужда от пощенски картички до книги и кристал. Погледнете и двата магазина вдясно от централния площад до катедралата.

 За хранителни продукти има малки бакалии из Хърватия като "Конзум и Диона". Там може да закупиш най-необходимите храни, цигари и алкохол. Ако имате специфични нужди или желаете да пазарувате на едро тогава опитайте някои от по-големите магазини "Конзум", "Кауфланд" или "Меркатор". Хлябът в Хърватия се продава не нарязан и след втория ден става негоден за ядене. Повечето известни търговски марки могат да бъдат намерени в по-големите магазини, но са сравнително скъпи. Местните продукти са добра алтернатива. Загреб има обозначени зони, наречени "платц", където можете да купите дрехи, обувки, парфюми, шоколад и сувенири. Там могат да бъдат намерени вносни цигари без бандерол на ниски цени.

Писменост и език

Хърватите пишат на латиница, но произношението и думите на хърватския език са много близки до българският. Ако не сте в туристическо бюро или хотел, английския и другите западно европейски езици няма да са ви много полезни. Почти всички хървати имат някакви познания по английски език, но ако ги заговорите на славянски език вероятността да ви помогнат е много по-голяма. Затова по време на вашето пътуване или екскурзия не се притеснявайте да експериментирате да използвате български език.   

Околности на Загреб

В близост до Загреб има много забележителности. Туристите могат да посетя "Самобор", който представлява живописен средновековен град със запазени традиции. Преобладаващата архитектура е в стил Барок. Градът е известен като място, където се правят едни от най-добрите хърватски десерти. "Самобор" се намира на 20 минути с кола от центъра на Загреб. Можете да стигнете до там с автобус или по магистрала А3.

Самобор - площад на града -  Userfriendly

Друг град, който можете да посетите, е Врбовец. Той е популярен с традиционния фестивал за готвене на специалитети. Градът е родно място на Бан Петър Жрински, средновековен хърватски герой. Врбовец предлага спокоен начин на живот и домашен уют. С кола се стига за 25 минути, за 35 минути с влак от централната гара в Загреб или 45 минути с автобус от централната автогара в Загреб. 

Карловац се намира на 45 километра югозападно от Загреб, където се съединяват четири реки и представлява удивителен малък град. Градоустройството е уникално, защото центъра на града е оформен като шесто върха звезда. Построен е през 16 век като укрепление срещу нахлуващите турци. Има няколко музея и крепост на Дъвовацкия хълм с чудесна гледка към града. Карловац е и домът на най-известната хърватска бита - Карловацко. Автобусите и влаковете заминават на всеки 50 минути то Загреб за Карловац, а пътуването с кола по магистрали А1/А6 отнема само 20 минути. През лятото реките "Корана" и "Мрежица" предлагат условия за плуване, рафтинг и гребане с каяк.

Тук можете да намерите
пътеводител на английски за Загреб в pdf; (от 20-30 стр. има карти на Горния, Долния град и околностите на Загреб)

0.1105