© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 15:58
На екскурзия или почивка в Дубровник

Дубровник е красив и древен град в южна Хърватия. Разположен e на топлото Адриатическо море и е пълен с туристи от цял свят. Старата му част, тясно свързана с историята, е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Въпреки военните действия през 90-те години причинили щети на Стария град, той е възстановен до предишния си блясък и днес е едно от най-предпочитаните места за екскурзия и почивка.

Като пристанищен град Дубровник е и регионален търговски център. Той е един от най-важните пристанища на Адриатическо море.

Дубровник - Peterfitzgerald

Квартали на Дубровник

·         Старият град е обграден със стени и е основна туристическа атракция;
·         Плоц се намира източно от Стария град;
·         Груц;
·         Лапад предлага голям брой места за преспиване, също така и няколко хотела
·         Бабин Кук разполага с най-дългата брегова линия в града - Копакабана, както и няколко хотела;

 
Забележителности на Дубровник

Старият град

Старата част на Дубровник датира от 13-ти век и неслучайно е основна туристическа атракция. Заоблените и неравни алеи изпълват въздуха с история и кипят от живот. Разходка по стената, наслаждавайки се на красивите гледки, е едно от нещата, което не бива да пропуснете да направите. В самия Стар град се намират много музеи, галерии и други забележителности. Ето някои от най-важните места, които можете да посетите по време на вашата екскурзия или почивка в Дубровник:

·         Едната от двете порти, които са служили за вход на града. В миналото около тях е имало ровове и подвижен мост, който е бил затварян нощно време. Сега вратата е отворена постоянно, тъй като вече е част от пешеходна алея.

Стария град, Дубровник - Greenweasel

·         Колоната „Орландо" е издълбана през 1416 г.  и е популярно място.

·         Францисканският манастир включва метох от 14 век и най-старата работеща аптека в Европа

·         Страдун  е древна главна улица, която минава през  града. По цялата и дължина са разположени важни сгради, институции и забележителности.

Улица Страдун, Дубровник, László Szalai

·         Домениканският манастир, основан през  1315, се намира до една от портите. Влизайки в него ставате свидетели на красотата на готическото изкуство. Тя се намира на улица Света Доминика 4 и е отворена всеки ден от 9:00 до 18:00(15:00 през зимата). Цената за вход е 10 куни.

·         Синагогата в Дубровник - втората най-стара синагога в Европа и най-старата  работеща серафическа синагога. Вътре са изложени няколко експоната, включително „Свитъка на Тора" от 1492. Отворен е от 10.00 до 20.00 и струва 10 куни.

·         Фонтанът Онофрио се намира в близост до портата. Построен през 1438, той е имал задачата да осигурява вода от кладенец, намиращ се на 12 километра. Земетресение през 1667 разрушава красящите го статуи. Останали са 16 гравирани маски, от чиито усти струи вода.

Фонтанът Онофрио, Дубровник - Neoneo13

·         Дворецът Спонца е красива сграда от 16-ти век, изпълнявала някога ролята на митница, а по-късно и на монетен двор.  В момента там се поместват държавни архиви. Няколко от стаите са отворени за посетители и посветени на историята на Дубровник. Входът е свободен и може да бъде посетен всеки един от 10:00 до 22:00 часа.

·         Дворецът на ректора - едно от седалищата на правителството на старата република, представлява комбинация от готическа и ренесансова архитектура. Тук се намира ключа на града. Работи всеки ден, а цената е 15 куни.

Дворецът на ректора, Дубровник -  László Szalai

·         Дубровнишката катедрала е следващата забележителност, след като оригиналът от 14 век е съборен от земетресение през 1667г. Тя е била построена на мястото на базилика от 7 век. Останките от двете църкви все още могат да бъдат видени в катедралата. В съкровищницата на катедралата се съхраняват ръката, крака и черепа на св. Блейз, покрити със злато. Входът на съкровищницата е 10 куни.

·         Локрум е малък остров в Адриатическо море, близо до Дубровник. Всеки ден малки лодки напускат пристанището му. Тук се намира разрушен манастир, по който можете да се изкачите и да се насладите на гледката към Дубровник. Има условия за гмуркане с шнорхел както и възможност за скачане от скалите в морето.  Също така има и нудистки плаж.

·         Цавтат е малък крайбрежен град, който може лесно да бъде достигнат с автобус за 10 минути. Приятното пристанище осигурява възможност за отдих в някое от традиционните кафенета. Има и други забележителни места, които включват двореца на градоначалника и мавзолея.

Крепостта в Стария град, Дубровник - Romanceor

·         Елафитските острови са малка група от острови на север от Дубровник, като само три от тях са населени. Те се славят с девствените си плажове, малките селца и няколко архитектурни забележителности. Най-добрият начин да се стигне то Елафитските острови е чрез ферибот.

·         Остров Млет е красив остров, покрит с масивни дървета. Тук има и национален парк в западната част на острова. До острова се стига с ферибот.


Събития и фестивали в Дубровник


·         Летният фестивал в Дубровник, от средата на юни до средата на август, е важно събитие за града със стотици изпълнения из Стария град;
·         Празникът на св. Блейз се празнува на 3 февруари;
·         Карнавалът се празнува през февруари;
·         Филмовият фестивал „Либертас" посветен на независимото кино;
·         Международният филмов фестивал в Дубровник;

 
Времето

Климатът в Дубровник е типично средиземноморски с влажна, мека зима и сухо, горещо лято. Януари е най-студеният месец, а август най-топлият. Температурите достигат своя връх през юли и август. През зимата града е по-тих, което го прави привлекателен за екскурзии и почивки.

Уличка с магазини в Дубровник, Candacedriskell

 Как да стигнем до Дубровник

Със самолет

Дубровнишкото летище е разположено на 20 км южно от града. Хърватските авиолинии извършват вътрешни полети до Загреб. Осъществяват полети и до Великобритания, Германия, Италия и Австрия и други. Такси от летището ще ви излезе около 200 куни. Осигурен е автобусен превоз до Стария град, но някои от хотелите са далеч от него.

С кола

Шофирането по брега е шеметно пътуване по крайбрежните стръмни скали. По пътя се виждат много живописни градове и плажове. Отделете си повече време  за пътуване от Сплит, защото натовареният трафик и силните ветрове могат да ви забавят.

Мостът в Дубровник, Julo moatud Tudman

С автобус

Автобусите до Дубровник пристигат на новопостроената автогара. Всеки ден има 8 автобуса от Загреб, а пътуването отнема около 11 часа. Ако ще хващате автобус от Сплит, ще преминете през Босна и Херцеговина замалко. Добре е паспортът ви да е под ръка.


Храна

Храната в Дубровник е скъпа, а повечето ресторанти са постоянно пълни с туристи. Алтернатива е да пазарувате от бакалии и малки магазини, разположени из целия град.

Вечеря в Стария град, Дубровник, Candacedriskell

Питиета

За почитателите на бира има няколко добри ирландски бара в Стария град. Няма клубове, но баровете работят до късно. Бихте могли също да излезете от стария града и да посетите латино бар Фуего.

Тук можете да намерите пътеводител на английски за Дубровник в pdf; (от 34-37 стр. има карти на Стария, Новия град и околностите на Дубровник)


3.4716