© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 16:33
Мадагаскар

Република Мадагаскар е островна държава в Индийския океан, намира се край югоизточния бряг на Африка.

Мадагаскар е истински рай за почитателите на дивата природа, а хората му, които носят малайски и африкански гени, са успели да съхранят голяма част от традициите на своите предци. Флората и фауната на острова е била изолирана от външния свят за около 160 милиона години. Затова около 80% от растенията тук няма къде другаде да бъдат открити, много от животните на Мадагаскар, и почти всички влечуги, са ендемити (ендемитите са биологични видове, разпространението на които се ограничава върху определен район – географска област, планина, а също така и държава или друга административна единица). Звездите сред животинския свят тук безспорно са лемурите, към които спадат както малките миши лемури  и мадагаскарската ръконожка или както още се нарича ай-ай. В Мадагаскар  общо живеят около 105 ендемични вида, към които влизат пет семейства, които не се срещат никъде другаде, множество хамелеони и безброй пеперуди и необичайни насекоми.

 

 

Първите хора, които са се заселили в Мадагаскар, са дошли преди 2000 г. от Източна Азия, а по-късно дошли и заселници от Африка. Има няколко отделни племенни групи, всяка със свои собствени традиции. Основният език, който се говори е малгашкият, а другият френски. Има изумителни табута, строги обичаи и церемонии. Такава е „famadihana“, когато цели села отдават почит на своите предци с песни, танци и колоритни ритуали. Костите на предците се изваждат от гробниците, за да вземат участие във фестивала все едно, че са живи. Малгишката музика е и доста своеобразна и мелодична. Тези многообразни, от екологична гледна точка, райони и флората и фауната, която се среща в тях са причина някои учени да наричат Мадагаскар „Осмият континент“.

 

 

Сравнен с всяка друга дестинация, Мадагаскар прилича на пейзаж от друга планета. Днес островът разполага с отлични възможности за настаняване на туристите. Повечето от хотелите са разположени в близост до живописната тропическа гора или в близост до причудливи скални формирования.

 

 


0.0947