© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 13:06 / Автор: Надя Томова
Сицилия
 Сицилия е най-големия и най-гъсто населеният остров в Средиземно море. Заема 25 000 кв. км. площ, а жителите му наброяват около 5 милиона души. От Апенинският полуостров го дели дългият 33 километра Месински проток. Сицилия и особено източната и част е известна сеизмична област. Тук се намира най-високият действащ вулкан в Европа – Етна. Може би не е случайно, че според древногръцката митология бог Еол е държал затворени ветровете и бурите в пещерите на днешните Липарски (или Еолови) острови, които се намират съвсем наблизо, на север от Сицилия. 

Островът е заселен от дълбока древност и за 2 хилядолетия и половина е преживял 14 чужди владичества. Завладян е от финикийците, после от гърците, които създават тук благоденстващи колонии, след това се превръща в един от основните райони на Картагенската империя. След I-вата пуническа война е превзет от римляните. Разбойничеството и пиратството ускоряват упадъка на тази богата римска провинция. Вандали, византийци, араби и нормандци тъпчат земята на Сицилия, която в края на ХII век преминава под властта на германските императори, по-късно е включена в границите на Неаполитанското кралство. От 1 861 година е автономна част от Италия.
Пет са символите, съставящи логото на Сицилия. Първият от тях е антична колона, която е част от историческите паметници, останали от различни епохи и цивилизации.
  Сицилия е наречена “остров на слънцето”. На Катания – втория по големина град след Палермо, принадлежи европейския рекорд по най-много слънчеви часове годишно.

Тук дори през най -“лютите” зимни дни температурите рядко спадат под 10°С. Третият символ е жълтият пясък и синьото море. Наистина морето, плажовете и морските скали много рядко могат да се видят замърсени. Четвъртият символ е Етна – вечно димящият и изригващ газове вулкан. Тъмнозеленият фон символизира природата. Сицилия, която някога е била “житницата” на Римската империя, и сега се котира много добре на Европейския пазар и успешно продава своите вина, лимони и зърнени храни. Все пак селското стопанство се приема по-скоро като минала слава, отколкото като съдбоносен избор на бъдещето. “Или туризъм, или нищо!” – казват сицилианци.
  Регионалната столица Палермо се гордее най-много с архитектурното си наследство от “втория златен век на острова” – нормандската епоха. Това са малката черква Палатин от 12 век и арабско-нормандската катедрала край Палермо.

Агридженте, с неговата “долина на храмовете”, е най-посещаваното архитектурно селище на острова. А Сиракуза е родния град на великия физик и математик от древността Архимед.
 
Мнозина смятат, че “туристическата столица” на Сицилия – Таормине, е най-красивият италиански курорт. Уличките и градините му са подредени един над друг по хълмовете и пред тях се простира залят от слънце залив, а в дъното се очертава величественият силует на Етна.

3.4821