© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 13:08
Черна Гора
Черна гора е последната гореща точка от бивша Югославия. Инвеститори и купувачи са вложили много пари в страната, откакто тя обяви независимост от Сърбия през 2006 г. Хотелската компания Amanresorts дори e възстановила курортния остров Свети Стефан.

Черна гора има уникална природа. На територията на страната има 40 езера, красиви пясъчни плажове и невероятно красива чиста вода. В Черна гора се намира и най-южният фиорд в света - заливът Бока Которска. Цялата територия на страната е изпълнена с високи планини, дефилета и проломи, реки и езера и красиво адриатическо крайбрежие.

Котор

Една от забележителностите, които си заслужава да бъдат посетени в Черна гора, е град Котор. Котор е средновековен град в югоизточната част на Черна гора, притиснат между скалисти планини от дясната страна на град Бока. Намира се в най-изолираната част на залива Котор.
 

Градът е един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО заради старото средиземноморско пристанище и впечатляващата стена, ограждаща града. Между 1420 г. и 1797 г. Котор и околностите му са под властта на Венецианската република и затова венецианското влияние е видимо в архитектурата.

Заливът Котор (Бока Которска) е една от най-врязаните части на Адриатическо море и затова понякога е наричан най-южният Фиорд. В последните години се наблюдава нарастване на интереса на туристите, както към залива Котор, така и към самия старинен град.

Внимание заслужава и 14-вековната крепост Свети Иван. За да стигнете до нея трябва да изкачите 1 350 каменни стъпала до върха. От хълма можете да видите синьо-зеления фиорд, който се простира далеч от градския лабиринт от алеи.

В Котор всички пътища водят до основния Площад на оръжията или до катедралата „Свети Трифон“, която е декорирана с кремави каменни колони. Можете да спрете на обяд в пицария близо до църквата (кулинарните специалитети на Черна гора са пица, спагети, ризото и печена риба).

Можете да посетите и Крайморския музей, за да видите мореплавателното минало на Котор. Boka Marine, общност, основана отпреди 1000 години, е отговорна за повечето музейни колекции от средновековни карти, блестящи саби и японски статуетки от слонова кост.

Пераст

Заслужава си до отидете и до Пераст – на 30 минути надолу по фиорда. Пераст е най-красивото малко градче в Которския залив и е изключително привлекателен туристически обект. Това е стар исторически град, в който се чувства силно венецианско влияние. Там можете да видите венециански готически сгради, всички в различни етапи на обновяване.

Пераст е град с традиции. Той е на известни моряци, на образовани и богати хора и творци.

До Пераст се намират два малки острова: единият е Свети Георги, а другият – Госпа от Шкрпела (Богородица на Скалата). На всеки от тях има по един живописен параклис. Госпа от Шкрпела представлява интерес с това, че е единственият изкуствено създаден остров в Адриатика. През 1452 г. на него е построена църквата на скала, върху която двама моряци от Пераст открили рисунка на Света Богородица. Сребърни барелефни квадрати покриват стените на църквата.

Можете да изпиете по едно питие в Cittadella – кафене, което предлага гледки от Котор. С настъпването на вечерта, градските стени са осветени от прожектори, създавайки верига от светлини нагоре по планината.

Будва

В курортния град Будва можете лесно да забележите напредъка на Черна гора. Бреговата ивица около Будва се нарича "Будванска ривиера", и се намира в централното крайбрежие на Черна гора. Градът е известнa туристическа дестинация и привлича туристите с плажовете си, нощния живот и средиземноморската си архитектура.

След като земетресение разруши голяма част от градчето Будва през 1979 г., то вече е възстановено напълно и сега е препълнено с магазини и ресторанти.

По-голяма част от забележителностите са разположени непосредствено до морския бряг. Катедралата Свети Йоан датира от VІІ-VІІІ век. Към едни от най-забележителните паметници на културата се причислява и православната църква Света Троица, изградена през 1804 г. Сред красивите църкви са и тези Свети Сава и Света Мария.

Селото Свети Стефан, което се издига на острова със същото име, е само на няколко километра от южната част на Будва. Можете да се настаните в пансиона Vila Drago, шест-стаен пансион, откъдето се виждат червените покриви на къщите и кипарисите на острова. Както по-голямата част от Далматинското крайбрежие, Свети Стефан и Будва също са били част от Венецианската република. Архитектурните прилики с Дубровник и Корчула са очевидни.

3.3598