© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 13:12
Град Прато, Италия
     

Италианският град Прато си струва да бъде посетен най-вече заради две неща – живота и любовната история на знаменития художник Филипо Липи и прословутите бисквити-бишкоти, които се пекат в града още от ХІХ век. Посетителите могат да видят великолепните стенописи на Липи в катедралата Сан Стефано в Прато.


Прато е град, който се намира в италианската област Тоскана. Той е и столица на провинция Прато. В миналото икономиката на града се базирала на текстилната промишленост, която е увековечена с текстилен музей. Прато е вторият по големина град в Тоскана и третият по големина в Централна Италия, след Рим и Флоренция.

Любимият скандал на всички в Прато е романсът на местния ренесансов художник Филипо Липи, който станал монах, и неговия модел - красива монахиня. Този скандал за векове е засенчил забележителната работа на твореца, която се е родила от техния романс. Но не за дълго.

От тосканската сцена на Прато от римски и готически църкви, които са украсени с местни камъни и богат зелен мрамор, великолепните фрески на Липи в Катедралата Сан Стефано са наскоро възстановени след седем години работа.

Светлите шедьоври обрисуват важни събития в животите на Свети Стивън и Джон Баптиста. Стенописите са богато украсени с чувство, иновационна перспектива и брилянтни цветове. И те остават, поне засега, извън отъпкания път на екскурзионните обиколки.

Прато се намира на 30 минути път с автобус или влак от Флоренция. Неговата общност в индустриалната зона е 175 000 души. Каменните стени от ХІІІ век и наблюдателниците обграждат красиво запазен чист град, който е подходящ за разходки, пълен е с очарователни пицарии, и има достатъчно малки гостилници, които го правят наистина гостоприемен град.

Вторият по големина град в Тоскана, след Флоренция, Прато, е бил столица на преуспялата италианска търговия с вълнен текстил за близо 500 години и е дом на Museo del Tessuto, музей за текстил. В него можете да видите също и Център за съвременно изкуство Луиджи Печи (Centro per l`Arte Contemporanea Luigi Pecci), музей за модерно изкуство; и замъка, построен от Фредерик ІІ, свещен римски император, през ХІІІ век. Градът също така е и родното място на бисквитите-бишкоти на Прато.

Липи е пристигнал тук през 1452 г. след като неговите покровители семейство Медичи, са го извадили от затвора за фалшиво обвинение в измама. Той прекарал следващите дузина години живеейки и работейки близо до Санто Стефано в центъра на стария град и работил кратко като свещеник на метоха Санта Маргарита. Точно там той за пръв път е видял Лукреция Бути, младата монахиня, която според легенда, той я грабнал по улиците и тръгнал към неговата работилница, където тя станала негова любовница и му родила син, а след това и дъщеря.

Скандалните апетити на Липи за известно време са изтеглили вниманието от неговото изкуство. През 2001 г. италианското министерство за културно наследство вложи 1,25 милиона евро за възстановяване на фреските. Реставраторите бяха внимателни, за да запазят естествените елементи от годините, включително загубата на детайли, които Липи беше нарисувал след като стенописа на мазилката е изсъхнал. Реставраторите са работили старателно, докато върнат изразяването, жестовете и цветовете към на техните по-ранни красоти и дълбочини.

Ако историята на Липи ви е интересна, можете да отидете в Прато, за да минете по стъпките на Липи и да научите за неговата работа. Идете в почти изоставения параклис зад основния олтар на Сан Стефано и се потопете в стенописите на Липи и големия прозорец от цветно стъкло, който той е проектирал.

Фигурата на Липи, която танцува на банкета на цар Ирод, скоро е била приета от Прато като символ на града и сега може да бъде видяна на брошури, на папки, банери и плакати.

Можете да изкачите старата камбанария зад заключените порти на Cappella della Sacra Cintola и на края на свещения външен амвон, където един ден от годината, стотици хиляди посетители се струпват на площада по-долу, за да видят колана на Дева Мария показан от епископа.

Тази реликва, зеленият широк платнен колан на Дева Мария, е трябвало да бъде даден на Свети Томас в момента на нейното приемане на небето. Ватиканът почита много тази реликва и я държи в катедралата заключена под няколко брави и ключа.

„8-и септември, празникът на Дева Мария, е най-подходящото време, в което да дойдете в Прато", казва г-жа Биаджанти, която живее в апартамент, който гледа към мястото на катедралата Piazza del Duomo, където местни жители се събират близо до фонтана и стъпалата на църквата по време на passeggiata, традиционната разходка през вечерите на почивните дни.

Можете да ядете в много приятни местни ресторанти в Прато, но най-паметното кулинарно откритие са прословутите бисквити - бишкоти. Ще ги намерите в Biscottificio Antonio Mattei, където първите бисквити на Прато, според писмените източници, са били опечени през 1848 г и похвалени от немския писател Херман Хесе по време на посещението му през 1901 г. Бишкотите струват 7 евро за пакет.

Жителите на Прато са почти толкова горди със своите бисквити, също както са горди и с техния Липи.

3.7082