© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 13:21
Милано
Модната столица на Италия може да ви се стори изненадващо грозна за град, специализирал се във всички модни събития. Милано иска да скрие своята привлекателност - омагьосващите градини са закътани далеч зад едноцветните фасади, шикозните ресторанти са разположени в сиви квартали, а римските катакомби лежат под средновековни църкви. За опитните туристи обаче градът трудно прикрива своя чар.

Милано е главният град на северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия - най-населеният и развит италиански регион. Градът е известен с модните си къщи, с автомобилните заводи Алфа Ромео и двата футболни гранда Милан и Интер, с традиционния коледен козунак, наречен Panettone.

Влезте в малката базилика Basilica did Sant`Eustorgio в края на Corso did Porta Ticinese за кратко пътуване преди да прекарате вечерта около близките канали Navigli, най-живописния квартал в Милано. Изследвайте римските гробове под базиликата от ХІІ век, която е била изградена от руините на църква от ІV век. Входът на музея, който затваря в 18:00 ч. и включва гробовете, е вляво от основните врати на църквата.

Вземете си аперитив в Trattoria Toscana. Не бъдете скептични към мърлявия вход: той дава път към запален със свещи покрит двор, където модните миланци пият питиета след работа с безплатна закуска от бюфета.

Вечеряйте в Joia Leggero, който предлага модерно, експериментално тълкуване на традиционната италианска кухня с риба и зеленчукови ястия. Ако не можете да получите маса , вървете по Naviglio Grande за пица и паста в Officina 12 или уютна елегантна вечеря в Osteria Le Vigne. След това се гмурнете в кипящия нощен живот около Navigli.

На следващия ден започнете с това, което и миланците правят и започнете деня в едно от многото кафенета на града с капучино, brioche (миланската версия на кроасана) и spremuta (прясно изстискан портокалов сок).

Изкачете виещите се стъпала или мързеливо вземете лифта до покрива на Duomo, величествената катедрала на Милано в сърцето на града, за да се възхищавате на сложно издялканите статуи и фантастичната гледка по време на ясен ден.

Катедралата е в неоготически стил и е станала известна от филма на Федерико Фелини "Чудото в Милано". Строежът ѝ започва през 1386 г. и е продължил до 1820 г. Висока е 108 метра и 158 метра дълга.
 




От катедралата минете през галерията на Виктор Емануил - една от най-старите търговски аркади на Европа, както и покрай операта Ла Скала дo Via Montenapoleone и „златния площад" от улици, които са осеяни с магазини Armani, Prada, Bulgari и други луксозни бутици. Corso Vittorio Emanuele предлага по-евтино пазаруване, докато Peck около ъгъла от мястото на катедралата е рай на храната.

Ако вие не сте по пазаруването, минете през дома на милански банкер от ХІХ век, за да вкусите лукса. Къщата на Gian Giacomo Poldi Pezzoli сега е възхитително кичозен музей с някои екстравагантно декорирани стаи и колекция на изкуството, която включва Mantegna и Ботичели.

Обядвайте в Il Salumaio преди да се върнете назад към Ла Скалата за обиколка, за да опитате домашно направен сладолед в близкото заведение Grom. След това се отправете към Pinacoteca did Brera, изграден около красив двор и дом на една от най-внушителните художествени колекции на Милано с фокус върху ХV век. Скитайте се из павираните алеи на Brera, бивш дом на творци и бохеми, а сега пълен с магазини, кафенета и малки галерии.

Пийте аперитив и наблюдавайте хората от бар Brera, след това идете на концерт, балет или опера в Ла Скала. Можете да посетите и концерт в Teatro dal Verme и да вечеряте в Rita e Antonio, малка пицария до лявата страна на основната сграда - една от най-добрите пицарии в Милано.

Ако краката не ви болят, през нощта танцувайте в Plastic или Karma, в мъничкия и оживен Atomic Bar или G Lounge. За онези, които харесват футболисти и модели, Hollywood е правилното заведение.

Трябва да си направите резервации два-три месеца предварително, за да видите картината „Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, която се намира в църквата "Santa Maria delle Grazie". Броят на посетителите главоломно се увеличи след издаването на „Шифърът на Леонардо", най-добре продаваната книга на писателя Дан Браун.

След това можете да закусите в едно от елегантните кафенета около Santa Maria delle Grazie.

Ходете на юг до Sant `Ambrogio, блестяща базилика създадена през ІV век, чиито останки приютяват мира и спокойствието в обезумелия Милано. Свети Ambrose е патронът на Милано.

След това си вземете метрото или един от старите трамваи на Милано до Castello Sforzesco, малка крепост от ХІV век, която е подслонявала местни аристократи и чужди нашественици.
Вземете си такси до Trattoria Casa Fontana и завършете уикенда си в Милано с местен специалитет: кремаво ризото и чаша северно италианско вино.

3.3306