© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 13:33 / Автор: МАТЕРИАЛЪТ Е ПОДГОТВЕН С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА MARIANNA CO.LTD - малтийска фирма за туризъм и образователни програми (управители - българи)
Малтийският архипелаг
Малтийският архипелаг, състоящ се от островите Малта, Гозо и Комино, е разположен в самия център на Средиземно море, на около 90 км от Сицилия и 230 км от Северноафриканското крайбрежие. Остров Малта е с размери 27 х 15 км. Гозо е почти два пъти по-малък.
 


В Малта няма реки, езера, планини. Типичният малтийски пейзаж във вътрешността на острова е разлети хълмове, с малки ниви по тях, отделени една от друга с каменни огради или ...кактуси. Но за сметка на това крайбрежната ивица предлага голямо разнообразие от природни красоти !

-население - около 420 000 души.
-столица - Ла Валета.
-религия- католическа
-официални езици- малтийски и английски / голяма част от населението говори и италиански /
-климат- типичен средиземноморски, приятен и здравословен. Средна температура от ноември до април 14-18° С, като в някои от тези месеци може да достигне и 18-20. През лятото средната температура е около 30-32° С. Но свежият бриз от морето не допуска прекалена горещина дори и в най-знойните месеци. За тези, които искат да избегнат горещините, но все пак да е топло, препоръчваме за почивка периода от октомври до средата на ноември (когато температурата на морската вода може да се изравни с тази на въздуха - около 27), и месеците април, май, юни

ОБЩА ИСТОРИЯ
Митични пещери, прочути още през античността, мегалитни храмове отпреди 7000 години. Средновековни крепости, замъци и тъмници. Ренесансови и барокови катедрали, дворци, сгради. Интересно съчетание на тесни калдъръмени улички, старинни сгради, опасани с дървени балкони и съвременно строителство; плажове с оранжев пясък и великолепни места за гмуркане. Луксозни хотели и курорти и усмихнати, гостоприемни хора. Всичко това можете да откриете в географския център на Средиземно море между бреговете на Сицилия и на Африка. Това е Малта или по-точно Малтийският архипелаг, който се състои от 3 населени острова – Малта, Гозо и Комино.
През хилядолетията Малта е била завладявана от почти всяка средиземноморска цивилизация – финикийци, картагенци, римляни, византийци, араби, както и от нормани, кръстоносци, французи, англичани, а сега и от туристи. При население около 420 000 души, Малта посреща около 1.3 млн. туристи всяка година. Малтийците разполагат с площ от 316 кв. км., като бреговата ивица на Малта е 197 км., а на Гозо – 56 км, част от тях осеяни с разноцветен пясък – от бял до портокалово-оранжев.
Местният език се нарича малти и води началото си още от финикиийците. Това е единственият семитски език, който ползва латиницата като азбука. Някои букви обаче подвеждат – английската буква “х” например се чете “ш”, а “Q” не се произнася. През вековете в него намират място множество арабски, сицилиански, италиански, английски и френски думи. Всички обаче говорят английски, който е вторият официален език. Нещо повече – по-аристократичните и снобски семейства говорят само на английски и не употребяват малти дори в домовете си.
Малта се управлява от президент, правителство начело на което стои премиер и от еднокамерен парламент. Столицата е Ла Валета, но градовете около нея така са се сляли, че трудно може да се каже къде свършва един и започва друг. Икономиката е изключително зависима от туризма, кораборемонтните услуги и промишленото производство (основно на електроника, лекарства, шиваческа лицензионна промишленост и строителство на фериботи - катамарани ). Водните и енергийни ресурси са силно ограничени и всичко в тази област зависи от вноса. Почвата е неплодородна (особено на Малта, докато в Гозо положението е по-добро) и земеделското производство покрива малка част от нуждите на страната. Но въпреки тези условия, малтийският фермер успява да добива от доста земеделски култури по две реколти ! И дори да изнася – например пресни картофи и листни зеленчуци.
Най-подходящото време за пътуване до Малта е между март/април и юни или между влажния сезон и горещото средиземноморско лято. Септември и октомври също са гостоприемни към туристите, стига да не духа горещия и влажен вятър шлок, познат у нас като сироко. През зимата температурите са между 12 и 17 0С, което не пречи на малтийците да обуват ботуши, да навличат кожени палта и да определят времето като freezing cold. През юли обаче температурите достигат 36-38 0 С за голяма радост на туристите, които се излежават по плажовете или гмуркат край рифовете на Малта.

ЛА ВАЛЕТА
Всичко друго можете да пропуснете, но не и обиколката из старинните тесни улички на Ла Валета, които често започват от единия бряг на полуострова и завършват на другия. След като рицарите устояват на Великата обсада през 1565 г. и прогонват османския флот, в знак на благодарност западноевропейските монарси ги обсипват с пари и щедри дарове. Цялото това богатство е вложено в внушителни крепости, прекрасни замъци, пищно украсени черкви и красиви градини в града, който носи името на Жан Парисо дьо ла Валет, велик магистър на Oрдена по време на обсадата.
Катедралата “Свети Йоан Кръстител ” със сигурност е една от най-красивите (ако не и най-красивата) в света. Строгата, бедна и дори скучна външност с нищо не подсказва приказната красота на интериора. Строежът й започва през 1573 г. по идея на тогавашния велик магистър. Малтийският орден бил разделен на 8 ланга, според произхода на своите членове – френски, португалски, италиански, кастилски, провансалски, германски... И всеки от тях имал свой замък и своя черква. Дошло време да се построи катедрала, която да събере всички рицари на едно място. Всеки от 8-те ланга получил свой параклис, който да декорира съгласно традициите на своята родина. И както може да се очаква, рицарите се впуснали в оспорвана надпревара кой да направи по-красив параклис. Това обяснява защо в интериора на Катедралата трудно ще откриете педя място, което да не е покрито с изящни барелефи, с безценни картини на Караваджо и Матия Прети, със скулптури и мозайки. Дори подът е покрит от край до край с 400 красиви надгробни плочи в памет на един или друг славен рицар.
Същият контраст – семпла фасада и пищен интериор – ви очаква и в Двореца на великите магистри. 89-метровата фасада е украсена единствено с безкраен низ от дървени балкони. Всяко кътче от многобройните коридори и зали обаче е покрито с картини, фрески и гоблени от ХVІІ век, а оръжейната палата в приземието излага богата колекция от средновековни оръжия. За съжаление, голяма част от Двореца е затворена за обикновения турист, тъй като тук се помещават едновременно парламентът и зимната резиденция на малтийския президент.
На няколко крачки от Двореца по протежение на крепостните стени се намират градините Барака, в които италианските рицари (именно на тях дължим този оазис от зеленина) отдъхвали след тежките битки. А околните улички са изпъстрени с множество магазинчета, сред които преобладават бижутерските и сувенирните. В едните най-търсени са златните и сребърните малтийски кръстове, а в другите – миниатюрни рицарски статуетки и “малтийски соколи”, обезсмъртени от романа на Дашиъл Хамет и филма с Хъмфри Богарт.
Какво непременно трябва да се види извън Ла Валета? Мегалитните храмове, далеч по-стари от този в Стоунхендж, но не толкова прочути. Старата столица Мдина, сякаш пренесена от Средновековието с машина на времето. Катакомбите от ІV в. край Рабат и пещерата, в която живял апостол Павел след корабокрушението си край северния бряг на Малта през 60 г. от н. е. ; Селището на занаятите Та’али между Мдина и Моста, където пред очите ви изпод сръчните ръце на майсторите-стъклари оживяват невероятно красиви предмети. Живописното рибарско селище Марсашлок и селото на моряка Попай, построено като филмов декор.
И ако до вечерта са ви останали сили, обиколете купонджийския квартал Пачевил, където трудно ще откриете нещо друго освен клубове, барове, ресторанти и дискотеки. А на следващия ден отморете с разходка с корабче в заливите Гранд Харбър и Слима Крийк.

ГОЗО И КОМИНО
Според Омир и неговата “Одисея” нимфата Калипсо е живяла именно на Гозо в пещера, чийто вход бил обвит в лози и е бродила сред опасани от игриви поточета хълмове. След голата и камениста Малта, огласяна от шумната глъчка на туристите, контрастът с потъналия в тишина, спокойствие и зеленина Гозо е поразителен. Тук няма пристанища, летища и никаква промишленост, а живописни селца и ферми, заобиколени от портокалови и маслинови горички и изпъстрени тук-таме някоя черква.
Населението на Гозо наброява 35 хиляди души, като една четвърт от тях живеят в столицата Рабат или Виктория, както я кръстили англичаните.
Най-голямата забележителност е Ил Кастел или Цитаделата, окупирала най-високия хълм на столицата Виктория. Някога всички жители на острова били задължени със специален закон да се прибират нощем зад стените на крепостта. Причината? През 1551 г. пирати нападнали острова и отвели почти цялото му население в робство. Законът бил отменен чак през 1637 г., когато малтийските рицари прогонили пиратите от водите край архипелага.
Друга забележителност е катедралата във Виктория, проектирана от Лоренцо Гафа. Тя като че ли е единствената катедрала без купол. Просто парите за строителството свършили и не останали достатъчно средства за вдигането на купол. Художникът Антонио Мануеле измъкнал гозитанците( така се наричат местните жители) от ситуацията по блестящ начин. Неговите фрески върху плоския покрив създават съвършена илюзия за купол.
Кварталът около Катедралата предлага живописна разходка из павирани тесни улички, осветени от старовремски лампи и изпъстрени с магазинчета за сувенири, ръчно плетени дантели, сребърен филигран и мед, много мед. Огладнеете ли, многобройните ресторантчета изобилстват с местни специалитети като timpana (пай с яйца, сирене и макарони), fenek (яхния от заек с вино) и gbejniet (домашно козе сирене с пипер).
Най-малкият остров, Комино, е кажи-речи пустинен, макар всяко лято плажовете му да посрещат множество туристи жадни за усамотение, а бреговете му да привличат като магнит любителите на подводния спорт.
На Комино има един-единствен хотел, който посреща гости през лятото. Иначе броят на постоянните му жители е точно 4.

РИЦАРИТЕ
“Пристигне ли болен, настани го в леглото си и се отнеси с него сякаш е богат благородник, дай му най-доброто, което може да предложи домът ти.”
Това гласи един от членовете в устава от Ордена на рицарите-хоспиталиери на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Името е доста дълго, затова обикновено ги наричат йоанити или малтийски рицари. Орденът им е основан в далечната 1099 г., за да защитава Божи гроб и да се грижи за многобройните поклонници. След като кръстоносците са прогонени от Светите земи, йоанитите се установяват на остров Родос. Оттам също са прогонени. 600 рицари и 1500 войници не успяват да устоят на обсадата на 200-хилядна армия, водена от султан Сюлейман Великолепни. Така на 1 януари 1523 г. рицарите-йоанити са прогонени от Родос и в продължение на 7 години се скитат немили-недраги из Средиземно море. Едва през 1530 г. съдбата се смилява над тях – император Карл V, владетел на Свещената римска империя, им подарява Малта и съседните островчета Гозо и Комино.
Когато рицарите слизат на брега, те остават меко казано разочаровани – архипелагът се оказва беден, скалист, труден за отбрана и слабо населен (жителите му са едва 12 000). Но така или иначе били бездомни и нямало какво друго да правят, освен да приемат подаръка. Първата си столица – Рабат, установяват на най-високия хълм в самото сърце на Малта. Едва по-късно оценяват потенциала на врязания в морето полуостров между заливите Гранд Харбър и Марсамшет. Там се издигат мощните фортове на Сейнт Елмо и Ла Валета. Постепенно цялото крайбрежие на двата залива е оградено с крепостни стени, а Ла Валета се превръща в един от най-добре укрепените градове в Европа.
Тъкмо навреме, защото старият враг на рицарите-йоанити (или вече малтийски рицари) Сюлейман не ги е забравил. През 1565 г. 70-годишният вече султан изпраща 40-хилядна армия, която да превземе острова. Така започва един от най-славните епизоди в историята на Малта – Великата обсада. Сейнт Елмо пада като всичките му защитници загиват, но Малта устоява и османските пълчища са принудени да отстъпят.
Няколко века по-късно обаче, малтийските рицари се оказват безпомощни пред армията на Наполеон, окупирала островите буквално за един ден. Всъщност, през 1798 г. французите са посрещнати едва ли не като освободители, но много скоро обещанията на Наполеон за “свобода, равенство, братство” са забравени. Затова две години по-късно малтийците се вдигат на въстание и превземат столицата Ла Валета
.За да се освободят напълно от френското управление, местните жители се обръщат за помощ към Великобритания. Така французите са прогонени благодарение и на англичаните, които след края на наполеоновите войни обаче забравят да си тръгнат и превръщат острова в своя колония.
Британското управление в Малта продължава чак до 1964 г., когато е провъзгласена независимостта на островите, а през 1974 г. те стават република.
Какво се случва с малтийските рицари? Прогонени от Наполеон и англичаните, те губят острова завинаги. Днес орденът се помещава в Палацо Малта или Двореца на великия магистър на Виа Кондоти № 68 в Рим. Той не е изгубил своя суверенитет, признат е като държава и поддържа дипломатически отношения с 96 страни от цял свят.
ФОЛКЛОР И ПРАЗНИЦИ
Малтийците обичат празненствата. Всяко село и градче има своя празник - "феста", който е посветен на светеца-патрон. Фестата е най-важното събитие в календара на всяко населено място и всички участват активно в нейното подготвяне и провеждане. Улиците се украсяват със знамена, огромни драперии, а вечер - с хиляди разноцветни светлини. Специално внимание се отделя и на украсата на черквите.
В деня на празника статуята на светеца-патрон се „понася“ на раменете на няколко мъже из улиците на селището, а тържественият камбанен звън придружава процесията. Вечерта завършва с грандиозни фойерверки.
Изключително интересно е да се посети Малта по Коледните и Новогодишните празници. Ще Ви привлекат не само приятните температури (дневни-около 15 градуса), но и невъобразимото оживление и купон навсякъде.

А на Великден - на определени места се организират пищни шествия-процесии, пресъздаващи сцени от Библията. Въодушевлението по празнично украсените и обсипани с безброй светлини площади, улици, магазини, ресторанти и др.заведения е изключително.
За заинтересованите организираме специални турове - за да станете свидетели на грандиозната процесия.
ИКОНОМИКА И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
Природата е била щедра към Малта, дарявайки я със слънце, кристално море, многобройни и удобни за акостиране заливи, но не и в друго: в Малта няма природни ресурси, руди, нефт, газ, гори, езера - само 38 % от площта й е обработваема земя, отвоювана с много труд и усърдие. Водните ресурси са много ограничени и се разчита изключително на обезсоляването на морската вода. Именно поради това страната успява сама да задоволява едва 20% от нуждите си за храна, енергия, прясна вода и доста промишлени изделия, и е обяснимо защо е силно зависима от вноса;
Основните отрасли, които се развиват са промишленост ( електроника-голям завод за микрочипове , строеж на яхти, строителство, хранително-вкусова, шивашка), промишлено обслужване (сухи докове за ремонт на кораби и яхти) и разбира се- туризъм.
Езиковите курсове, организирани в специални езикови училища (над 40 на брой) съставляват също значителна част от брутния национален продукт. И защо в Малта ? – ще се запитат много заинтересовани, колебаейки дали да не изберат Англия.Ето и някои от отговорите, които накланят везните към Малта:
-прекрасен средиземноморски климат (над 300 слънчеви дни в годината)
-доста по-ниски цени за настаняване, курс, храна и напитки в ресторанти и заведения, транспорт в страната
- изключително приветливо население – навсякъде ще срещнете усмихнати и отзивчиви хора,
- островите са почти лишен от престъпност – няма отвличания, бомби, заплахи, обири, взломове по къщи и офиси, изключително строги мерки за притежателите, разпространителите и консуматорите на дрога, които по принцип са доста малко. А тук не са известни сборища на наркомани
-английският е официален език в страната
Поради тези и други фактори приливът на младежи и възрастни, желаещи да изучават или усъвършенстват английски език бележи ежегодно непрекъснат растеж
Безработицата е ниска - около 3-4%, а средногодишната инфлация (на хранителни стоки) е около 2-3 %.
Не може да се каже, че в Малта има бедни хора. Тук се говори само за сравнително по-бедни хора (от другите) По улиците е невъзможно да се срещнат просяци. Статистиката не отчита население, живеещо на границата на бедността.
За това говори и самият факт, че минималната заплата (за неквалифициран труд) е около 5 евро на час. Средноквалифицираната работна сила е платена между 7 и 9 евро на час. Размерът на пенсиите варира - между 450 и 900 евро/ максималната е 1 160.
Но за да се придобие по-ясна представа на какво се равнява тази сума трябва да се има и предвид какво може да се купи с тези пари:
- например с парите за 10-15 часа неквалифициран труд човек може да се изхрани 1 седмица, или да си плати месечните разходи за ток и вода(напр. средно годишно дневните разходи за ток и вода се движат около 2-2.50 евро), или да купи около 40 литра безоловен бензин
В общи линии стандартът може да се определи като нещо средно между Западна Европа и България. И все пак - със 100 евро в Малта могат да се купят повече стоки и услуги в сравнение с много други европейски страни. По-евтино е отколкото в Италия, Гърция, Испания, Белгия, Холандия, Швейцария, Франция... За едно кафе-истинско еспресо или кола, вода, малка бира, сок или безалкохолно - в заведения от средна категория ще платите от 1.20 до 1.50 евро; за бутилка местно добро вино - около 10-12 евро, за порция основно ястие (но доста голяма) - от 8 до 12 евро. В изисканите висококатегорийни ресторанти цените са с около 30% по-високи.
Цените на полупансион (доплащане за вечеря) в 3*** хотели варират от 8 до 12 евро, на 4**** - до 15, а на 5***** - от 22 до 28 евро на ден. Но хотелите предлагат богата "шведска маса" с изобилие от предястия, салати, супи, основни ястия, десерти.
Цените за хотелско настаняване със закуска (но предложени само чрез тур-операторски фирми) са също значително по-ниски в сравнение с тези в Централна и Западна Европа).
Частните жилища, вили и къщи съставляват около 80 % от целия жилищен фонд, като само около 25 % от притежателите на недвижима собственост живеят в апартаменти - предимно тристайни и четиристайни със средна площ около 130-150 кв.м, докато жилищната площ в къщите и вилите често надхвърля 200-250 кв.м. Свободните наеми не са високи - от 300 до 450-500 евро на месец, но за напълно обзаведен 2/3/4 - стаен апартамент, като в зависимост от района и вида оборудване, той може да стигне и до 650-700 евро. В Малта е рядко явление малтиец да наеме жилище на свободен наем. В същото време държавните наеми се движат около 40 евро на месец. А държавата подпомага всячески онези семейства, които нямат достатъчно средства за закупуване на собствено жилище; банките също - отпускайки кредити срещу много изгоден лихвен процент - между 3 и 5 %. Прегледите и лечението в Държавните болници са безплатни, образованието в държавните училища и Университета е също безплатно (всеки студент, независимо от успеха си и дохода на семейството получава и стипендия )
Характерно за Малта е разнообразието. Където и да отседнете на острова, няма да сте далеч от богатото археологическо и културно наследство, от крайбрежната ивица, от многобройните заведения - кафенета, барове, ресторанти или пъстроцветния пазар. Дори и при най-кратък престой ще имате възможност да се насладите на вкуса на изкушенията, които островите предлагат.
Когато и да посетите Малта, слънцето, сърдечните малтийци и кристалните води на Средиземно море ще Ви устроят гостоприемно посрещане в страната си, изпъстрена с невероятни пейзажи - пътешествие в миналото и настоящето. Тук историята оживява и хармонизира със Средиземноморската радост от живота, а Вие..... имате възможност да сте част от нея.
И малко статистика:
• средногодишен брой туристи, посещаващи Малта–над 1 300 000 (очкаван прираст за 2011 г. - 15 % )
• средногодишен брой курсисти по английски език - 80 000 от над 40 страни

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ЛАЗУРНИЯТ ПРОЗОРЕЦ
Намира се в най-западната част на Гозо и представлява гигантски скален свод, разположен над морето, което тук е много дълбоко и тъмносиньо на цвят. Лазурният прозорец е един от най-популярните пейзажи в Малтийския архипелаг..

СИНЯТА ПЕЩЕРА
Живописна пещера, която очарова водолазите с подводна флора и фауна в искрящи фосфоресциращи цветове. Намира се на южния бряг на Малта близо до град Зуриг и край нея има множество по-малки пещери.

СИНЯТА ЛАГУНА
Любимо място на феновете на подводните спортове и задължителна спирка на всички туристически обиколки с ветроходна яхта из островите. Намира се край западните брегове на най-малкия остров Комино.

ПЕЩЕРАТА НА КАЛИПСО
Намира се на северния бряг на Гозо близо до Шагра и гледа към червените пясъци на залива Рамла. Смята се, че това е пещерата, в която според Омир красивата нимфа Калипсо държала Одисей в плен на любовта в продължение на 7 години.

АТРАКЦИИ

АКВАПАРК МЕДИТЕРАНЕО
Тук най-интересни не са водните пързалки и плажовете, а дресурата на морски лъвове, плуването с делфини и шоуто на папагалите, които не само говорят, но и управляват велосипеди (миниатюрни, разбира се). Аквапаркът се намира на морския бряг между Буджиба и Пачевил. Цените на билетите са € 15 за възрастен и € 11 за дете без трансфер от хотела или от градчето, в което сте отседнали. За трансфер добавете още € 3. “Медитеранео” е отворен от 10 сутринта до 17 следобяд в периода 1 март – 31 октомври.
www.marineparkmalta.com

СЕЛОТО НА ПОПАЙ
Тук през 1980 е заснет мюзикълът “Попай”. Живописното селце в западния край на Малта е построено като декор за историята на забавния моряк и е запазено като туристическа атракция след приключване на снимките. В цената на билета влизат разходка из селцето, 15-минутна разходка с лодка, филмче за мюзикъла и 20-минутна анимационна програма. На разположение на гостите са още басейн, плаж, миниатюрен лунапарк, демонстрации на майстори бижутери и стъклари, дегустация на вина... Цената за възрастни е около € 10, а за деца - € 8.
www.popeyemalta.com

MALTA EXPERIENCE
45-минутно аудиовизуално шоу пресъздава историята на Малтийските острови от епохата на неолита през римското и арабското владичество до наши дни. Гостите на шоуто могат да избират езика, на който да слушат шоуто като засега се предлага набор от 12 езика. Кинотеатърът се намира на Медитерениън Стрийт във Валета, а цените са € 7 за възрастен и € 4 за дете.
www.themaltaexperience.com

ВЕЛИКАТА ОБСАДА
Друго аудиовизуално шоу, което отвежда зрителите в ХІІ в. редом с пилигримите, които пътуват между Яфа и Йерусалим. Там те ще бъдат нападнати от бедуини и сарацини, ще се срещнат с рицарите-кръстоносци и ще ги последват на Кипър, Родос и Малта. Гостите на шоуто ще се озоват на аудиенция, дадена от великия магистър Жан дьо ла Валет и ще плават из Средиземно море на борда на един от най-големите галеони в турската армада, отправила се към Малта. Мултимедийното шоу се провежда в “Кафе Премиер комплекс” на площад “Република” във Валета. Билетът за възрастен струва € 8, а децата влизат срещу € 6.
www.greatsiege.com.mt

ЛЮБОПИТНО

Преди хилядолетия Малта и Сицилия са били свързани по суша.
Древните гърци и римляните наричали острова Мелита – Острова на меда.
Храмът Джигатния на остров е Гозо е по-стар от египетските пирамиди, а мегалитните храмове на остров Малта са по-стари от Стоунхендж.

Малтийските рибари боядисват лодките си, наречени лузу в ярки цветове – най-вече жълто и синьо, като непременно рисуват по едно око от двете страни на носа. Това е окото на бога Озирис- закрилник на рибарите.

Един от националните спортове, практикуван по време на местните фестивали е катерене по намазан със зехтин стълб, забит във водата. Наградите обикновено са пари в брой, месо и хранителни продукти.

Ако американците и англичаните правят своите пикници на поляни извън градовете и дори в паркове, сред малтийците е нещо обичайно да замъкнат барбекюто край плажа и да си организират там купон.

Ако се вгледате във фасадите на малтийските черкви, ще видите, че повечето от тях имат два часовника. Единият винаги показва точното време, но другият – никога. Никой от тях не е повреден. Те показват различно време, за да объркат дявола кога е службата и той да не може да влезе и да я оскверни! Всъщност единият часовник е датник и показва датата.

Между другото, на този малък остров Малта (едва 316 кв.км.) има 365 черкви. За всеки ден от годината по една черква!

Всеки град и село има поне един светец-покровител, поне един оркестър и поне един цех за производство на фойерверки. Между юни и септември всяка година се провеждат поне 75 фестивала. Всеки от тях протича по следния начин – черквата се украсява със стотици разноцветни електрически крушки, улиците са изпълнени със сергии, небето е озарено от фойерверки, а от черквата тръгва религиозна процесия начело със статуята на местния светец-покровител.

Особено популярен сувенир сред туристите е местен ликьор, правен от плодовете на кактусите, с които е осеяна голяма част от Малта

Следите от британското владичество личат навсякъде из острова, като първи обикновено се забелязват червените пощенски кутии и телефонни кабини.

ПОЛЕЗНО

-Астрономическото време е Гринуич +1, тоест 1 час назад от България.
-Валута - евро

-Електричеството е с напрежение 230 V при честота 50 Hz. Щепселите са с три щифта както във Великобритания. Адаптори обаче се продават навсякъде и има във всички хотели.
- ляво движение
* Банки - работно време от 8-13.30 ч., понеделник до събота вкл.; два пъти в седмицата - и след обяд..
* Магазини - раб.време от 9 до 19.00 ч.- 6 дни в седмицата, с прекъсване на обяд от 13.00-16.00
*Най-популярни "шопинг"- центрове: Слима и Валета - с богатата си магазинна мрежа
* Коли под наем - Малта се слави с едни от най-ниските си цени за отдаване на коли под наем. ( колите са с десен волан а шофирането е вляво.)
* Барове, ресторанти, кафенета, дискотеки: най-популярното място в Малта - с голяма концентрация на барове, ресторанти и дискотеки е районът Пачевил в St.Julians - над 50 на брой.
Другите известни курорти като Буджиба и Слима предлагат също заведения от всякакъв вид, но по-малко на брой
- много разпространени са така нар. "танц-барове" - с музика, без изявен дансинг

Общественият транспорт се осъществява от автобуси- добре поддържани.
Туристически автобуси от Малта не могат да ходят до Гозо. Рейсът спира на пристанището, групата се качва на ферибота и на отсрещния бряг еяочаква друг автобус. Така правителството гарантира по-висока заетост сред жителите на по-малкия остров.

Малта е една от страните с най-ниска престъпност в цял свят.

МАЛЪК РЕЧНИК

Iva (ива) - Да
Le (ле) – Не
Jekk joghgbok (йек йожбок) – Моля
Grazzi (граци) – Благодаря
Grazzi hafna (граци хафна) – Благодаря много
M'hemmx mn'hiex (мемш мнииш) – Няма защо
Bongu (бонжу) – Добър ден
Bonswa (бонсуа) – Добър вечер
Il-lejl it-tajjeb (иллиел итайеб) – Лека нощ
Prezzi - цени



0.1049