© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 20:38 / Автор: Ина Георгиева
Xърватска - Когато морето е с цвят на изумруди
278 дни слънце през годината, 1244 острова, 576 вида риби, 130 различни ароматни вина, 14 града, които са под защита на Юнеско. Така накратко можем да нарисуваме република Хърватска.

 

Какво по-голямо удоволствие от това да обикаляш из огърлица от острови, разпръснати като приказни перли сред Адриатическо море. Почти 1800-те рифове, островчета и острови са част от хърватското крайбрежие. Със всяка изминала година Хърватска отваря все по-широко врати за стотиците хиляди туристи, които идват за да съберат много слънце, да се насладят на изумрудено сините морски води, да опитат вкусната кухня, полята с уникалната местна ракия от билки Travarica и да се порадват на гостоприемството на далматите.

В Хърватска ще се докоснете до древността и модерното. Може да посетите пристанища в които са останали руините на Древна Гърция, Римската Империя и Венецианската Република. Да не забравяме, че именно в Сплит, император Диоклециан избира да построи дворец, в който остава до последниете дни на живота си. И днес дворцовия комплекс, чиито стъпала някога са се миели в морето привлича туристи от цял свят.

Област Истрия

Хърватия е разделена на отделни райони. Северозападният се нарича Истрия и граничи с Италия. На практика усещането е, че сте в страната на ботуша, защото всички говорят италиански, а стилът е изцяло Към него може да са заходи от Триест (марината на границата Монфалконе) или от пристанищата на Венеция и Равена. Крайбрежието е плитко, с прозрачни води и много морски обитатели. Затова за препоръчване е да се движите по-далеч от него. В този район е архипелага Brijuni с национален пак, в който природните пейзажи се редят като картини на най-добър художник.

Морски бизнес

Хърватия като че ли е потопена в магията на изумрудените води. За това говори и факта, чеполовината от приходите в туризма идват именно от морските градове и островите. Тук все по-често акостират елитни яхти, развели флагове от различни краища на света - условията са повече от прекрасни.

Пристанищата са над 40, които могат да приемат над 15 000 яхти! Малките градчета като по крайбрежието и на островите за изключително кратко време се превърнаха в едни от най-желаните дестинации. Тук най-често ще чуете италианска и немска реч.

Далмация

Другата историческа област на Хърватска, обхващаща източното крайбрежие на Адриатическо море е Далмация. Разположена е между остров Раб на северозапад и залива на Котор на югоизток.

Далмация е разделена межу четири съвременни околии (жупании), чиито главни градове са Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. Далматинското крайбрежие е силно нарязано с множество заливи и носове, които удължават 700-километровата брегова ивица почти двойно. Крайбрежието е плитко и трябва да се внимава. В областта се намира националния парк Корнати.

Едно от най-атрактивните и популярни места в Хърватия си остава Дубровник. Това е може би най-добре запазеният средновековен град в Европа. Когато се разхождате из него, все едно, че правите прочит на историята.

И докато обедното слънце щипе жарко, то дебелите каменни стени на сградите в Сплит запазват своя хлад. Не може да устоите да пошляпате небрежно из тесните улички и малките площадчета във венециански стил. Мирисът на ароматно кафе просто ви води да седнете в някое от кафенетата само с две масички. В малките художествените галерии и антикварни магазини непременно ще намерите нещо по вашия джоб за спомен.

Трогир

В близост до Сплит, разположен по уникален начин, град Трогир също е един от известните курорти в Хърватска. Той е под закрила UNESCO за културно историческо наследство. Заобиколен от водите на Адриатика, разположен на остров, чиято форма напомня змийска глава. Екзотичен лабиринт от тесни улички и романтични кътчета с многобройни църквици и дворци. Романо-готическата Катедрала Св. Лаурентий е уникална с прекрасния си портал, признат за един от най-красивите в Хърватска. Множество са останките от градските стени. Променадата с красивите палми ви пренася в далечни врвемена. Закотвените кораби на Бялата флота гордо изправят снаги. Пристанището продлага отлични условия за акостиране. островите.

По вода

В Хърватска има ясни, но прости правила за акостиране, които са променени от края на 2005 г. Ако някога яхтите за били забавление само за богати индустриалци и короновани глави, днес вече хората, които могат са си позволят това удоволствие са много.

Всяка години в териториалните води на адриатическата държава се регистрират десетки хиляди плавателни съдове.

В Хърватска възможностите за акостиране са много големи – на разположение са почти 16 хиляди места във водата и 5500 на сушата. Дори и претенциозните собственици трудно ще открият недомислени неща. Хората, които работят са експерти и ще получите компетентна информация и помощ за всяко нещо, касаещо вашето пребиваване там. Много от марините развяват и престижния флаг - Bandiera blu. Повечето от тях функционират през цялата година.

 

Цените

Ако сте със собствета яхта и искате да акостирате някаде цените варират според категорията на марината и сезона. За да имате представа –дневната такса за лодка дълга 11-12 м. струва 25-45 евро, а годишната 2300 – 5000 евро. За лодка, която е дълга 15-16 м дневната такса е 50 – 65 евро, а годишната е от 4000 до 7500 евро.

Разбира се има и държавни пристани или спортни пристани, но по правило те винаги са заети от местните жители или членове на някой местен морски клуб. Там цените са наполовина.

Много хора обаче предпочитат по-малките пристани, които са запазили своя дух и оригинален начин на живот от години. На популярните са в Cavtat, Gruž в Dubrovnik, Vela Luka на остров Korčula, в град Hvar и Stari Grad на остров Hvar, Vis и Komiža на остров Vis, в Trogir, Primošten, Šibenik, и др. Акостирането в тези малки и уютни пристани изисква изключително умение - покрай малките местни рибарски лодчици може да видите и суперлуксозни яхти на важни особи, така че внимавайте.

Снимки:Juraj Kopač, Milan Babić, Ivo Pervan

Национален борд по туризъм Хърватска
 

0.0893