© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 20:40 / Автор: Георги Пешев
Кипър
Когато пътува за Кипър, човек е настроен романтично, отворен е за екзотика. Във въздуха витаят тайнствената красота, древната мистика и очарованието на Острова на Афродита.

След първоначалното опиянение нахлуват по-реалистични картини – война, разрушения, разделение на територии, хора, ценности. Духът на милитаризма е по-силната и изразителна асоциация за Кипър.
  


Древният красив остров е поразен от войната от 1974 г. Най-силно изразени тези рани са в столицата Никозия. Много от постройките и до днес стоят разрушени. За войната напомня и "зелената линия". Дълга е 180 км и разделя не само Никозия, но и целия остров.

На север е непризнатата Турска република, останалото е за киприотите християни. Противно на очакванията зелената линия се преминава много лесно. Поне за гражданите от държавите в ЕС.

Макар и въоръжени, граничарите са усмихнати и любезни и издават набързо виза за 30 дни – направо на някакво хвърчащо листче. На излизане от турската част върху него слагат червен печат. Пак с усмивка.

Още с първите стъпки в Кипър се чувстват български асоциации. Множеството ресторанти, кафенета и магазини в Ларнака наподобяват атмосферата по черноморските ни курорти. Никозия пък е пълна с български работници – трудят се главно по капанчета, закусвални и хотели.

Най-много българи са се установили в столицата заради добрите условия на работа и заплащане и по-ниските цени в сравнение с тежкарския Ларнака.

Курортът Ларнака обаче е любимото място за отдих и релакс както на кипърците, които обикновено през уикендите са тук, така и на много туристи. В Ларнака най-хитова е Палмовата алея с тукашните кафенета и ресторанти.

По бреговата ивица липсват нашите златисти плажове, но всички обожават Ларнака, специфичната почва на плажа и винаги приятно топлата вода на Средиземно море (дори и през февруари не липсват къпещи се и събиращи тен туристи и местни), оставяща солените си следи по телата на къпещите се.

Ларнака е скъп курорт. В най-евтините ресторанти вечеря за двама излиза около 50 евро, наливната бира пък се търгува за 3 евро. Най-уважавани са тукашните рибни специалитети – фиш-мезе, те ще ви излязат за около 20 евро.

Очарователните капанчета, накацали по брега, предлагат изключително разнообразна храна. Въпреки характерното излъчване и самобитност и тук са на линия най-известните вериги за бързо хранене и лъскави бутикови витрини на световноизвестни марки.

В по-народния откъм цени Никозия е съсредоточена и основната част от българите живеещи и работещи в Кипър.

Навсякъде е чисто, подредено и неизменно топло. Дори и през февруари тук дневните температури варират между 20 до 25 градуса. Някои кътчета напомнят за Ориента и Турция с традицията за задължителното пазарене. Друга неизменна традиция, която е застъпена навсякъде, е оставянето на бакшиш.

До турския квартал в Никозия е разположена старата част на града. Там се наблюдава масово изселване на тукашните жители, които се местят в новия град, а къщите им се наемат от емигранти.

Най-общата атмосфера, която се усеща в Кипър, е добър стандарт на живот и икономическа стабилност. Основен стопански отрасъл са услугите и туризма. В тях дават своя дан и много чужденци – най-вече руснаци и българи. Освен официалните гръцки и турски, навсякъде се използва английски, по-малко френски и немски език, а голяма част от хотелския персонал е рускоговорящ.

На островната държава най-евтиният вид транспорт са автобусите, най-популярният – такситата. В градове такси се извиква по телефона, от рецепцията или на улицата. Няма касови апарати, нито пък ще се види недобросъвестно отношение, характерно за българските таксита.

Шофьорите пък се изживяват като Люис Хамилтън и направо ти изправят косите. Друга забележителна дестинация в Кипър са гъзарските курорти Агия Напа, Фамагуста и Пафос.

В тези три екзотични местенца са съсредоточени по-голямата част от туристическия бизнес, хотелиерството и всевъзможни развлечения.

Кипър предлага богат и разнообразен нощен живот, задоволяващ и най-претенциозните вкусове. Магазините са изрядно поддържани и аранжирани. Работят от понеделник до събота от 8,00 до 19,00 ч.
Дори при тотални намаления и разпродажби цените обаче остават доста високи.

Неизменните туристически покупки са бутилка вино КЕО, кипърски сладкиши, локум, кашкавал, занаятчийски сувенири, диск с традиционни мелодии.

Туристите не пропускат да се щракнат за спомен и пред основните забележителности. Струва си човек да се докосне, макар и само за броените дни на стандартните туристически визити, до Острова на Афродита.

Кипър впечатлява с умелото съчетание на богата история и подредено настояще.

 Съществуващ още от зората на човешката цивилизация, владян от различни народи, повлиян от многообразни култури и все пак носещ своя самобитност, вълшебният остров очарова всеки. 

1. Как да стигнете дотам
Някой ми беше казал, че Кипър е по-добрата Гърция. Докато гледам острова от самолетa обаче, нещо ми се струва, че този някой май не е бил прав. Долу се шири истинска пустош, която определено не изглежда така, както си представям Кипър.
Ваканцията в Кипър може да бъде особено забавна, ако сте от щастливците, чийто багаж не е загубен от Bulgaria Air. На летището в Ларнака ме успокояват, че "това се случва всеки ден". После ме разпитват какво е имало в багажа ми и защо нося бели маратонки 43-ти номер. Телефонът на "Изгубени вещи" на летището в Ларнака е +357 24816130.

2. Как да се придвижвате там
Първата изненада, с която посреща Кипър, е обратното движение. Докато свикнете, че таксито кара в правилната лента, а не е камикадзе, вероятно ще жертвате много нервни клетки и студена пот. Тази малка особеност ще се превърне в кошмар, когато решите да наемете кола и да обикаляте острова, който е дълъг около 240 км и широк около стотина. Тъй като воланът в автомобилите е отдясно и смяната на скоростите се извършва с лявата ръка, най-добре си вземете кола с автоматични скорости, за да не се разсейвате допълнително.

3. Къде да обядвате
Преди да пристъпите към изпълнението на коварния си план да прекарате следващите часове в упражнения по плажна лежерност, най-добре е да се подкрепите. Ако сте в центъра на Ларнака, се насочете към рибната таверна "Дионисос", която се намира в единия край на крайбрежната улица. Мястото не е кой знае какъв пример за изисканост, но храната е много вкусна, а гледката към морето - същинска прелест. Собственикът на ресторанта се казва Костас и след като приключите с обяда, гордо ще ви връчи талон за безплатна кана вино.

4. Къде да плажувате
Кипър се отличава с прозрачна тюркоазена вода, пясък като пудра захар и заговорнически напичащо слънце. Централният плаж на Ларнака е изключително чист, особено за туристи с черноморска закалка, но местните твърдят, че плажовете в Агия Напа са два пъти по-добри.

5. Къде да изпиете едно-две-три
Залезът приканва към напоителна разходка в централната част на Ларнака и още по-напоителна обиколка на местните барове. Не е зле да се отбиете в The Brewery или във Friday’s, за да усетите атмосферата на нощния живот. Тук е моментът да разберете, че цялата крайбрежна улица на Ларнака е облъчвана с безплатен безжичен интернет. Не се учудвайте, ако видите зомбирани хора с лаптопи вместо пияни тийнейджъри по пейките.
Няколко литра бира са прекрасно начало на вечерта, а логичното й продължение е да се отправите към центъра на нощния живот в Кипър – Агия Напа.

6. Къде да продължите вечерта
Агия Напа е кипърската Ибиса. Намира се на около 40 километра от Ларнака и представлява курорт, който е съставен почти изцяло от барове, клубове, ресторанти и кафенета. Има и българска дискотека, която се казва Petra. Безинтересното е, че собственичката й е българска фолк певица. Интересното е, че до дискотеката има стриптийз клуб. Казва се Ideal, а запознати твърдят, че е най-добрият в Кипър, каквото и да означава това.

Скалата на Афродита
Фотограф: Shutterstock

7. Какво да разгледате
Ако държите да посветите времето си на обиколка на местните културни забележителности, вместо на активен мързел, най-добре вижте църквата "Св. Лазар" в Ларнака. Според легендата, след като Лазар е възкресен от Исус, той пристигнал в Кипър, където бил посрещнат с оправдан възторг. След смъртта му (този път окончателна) е погребан в Ларнака и саркофагът му все още може да се види в едноименната църква.
Друга интересна туристическа дестинация е градът-призрак Фамагуста. През 1974 градът, населен предимно с православни гърци, бил обстрелян от морето и превзет от турците. Жителите изоставили домовете си, а турците така и не се нанесли в него.
През същата година близо една трета от острова е окупирана от турски войски. Създадена е Турската република Северен Кипър, призната единствено от Турция. Границата преминава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. Интересното е, че в южната си част градът изглежда като всяка друга европейска столица, но докато от едната страна на улица Ledra се виждат млади усмихнати хора, които пият коктейли, от другата страна на границата същата тази улица е тъмна, порутена и мизерна.

8. Какво да правят децата
В Мазотос, на около 30 минути път с кола западно от Ларнака, има интересен парк с камили. Билетът за вход включва 15-минутна разходка с камила, а в комплекса има детска площадка, батут и картинг, открит басейн с градина и ресторант, така че на никого да не му стане скучно.
В Агия Напа пък е най-големият воден атракцион в Европа – WaterWorld Waterpark. От построяването му през 1996 е спечелил над двайсет награди на международни конкурси за водни атракциони. В WaterWorld Waterpark ще намерите всякакви безобидни развлечения за най-малките и доста екстремни за големите.
На острова практически няма плаж, на който да не предлагат подводно гмуркане, водни ски, джет, масажи, коктейли, лов на октоподи и разходки с лодки. В Ларнака, Лимасол, Агия Напа и Никозия пък има прекрасни условия за шопинг, така че ще имате достатъчно опции за сформиране на групички по интереси.

9. Какво да си донесете
Халуми е типичен за Кипър деликатес. Представлява хибрид между сирене и кашкавал и при консумация скърца приятно между зъбите.

10. Как да се върнете живи и здрави
  Когато сте в южната част, не говорете за северната и обратно. И по-добре не припарвайте до българската дискотека.  


 

0.08