© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 21:09 / Автор: Деница Каменова
Северна приказка

Преди всичко трябва да преглътнете мисълта за дъжда. Ако искате да се насладите на красотата, която предлага вторият по големина град в Норвегия - Берген, ще трябва предварително да се запасите с чадър, непромокаеми дрехи и кураж. Ако пък имате късмет, може и да хванете точно 2-3-те седмици в годината, в които не вали. Но както казват кореняците, колко тъжно би било, ако се остави човек няколко капки дъжд да го обезкуражат, тъй като в града има толкова много неща, които непременно трябва да се видят.

 


Истината е, че капките съвсем не са няколко, а със средните 260-270 дъждовни дни в годината Берген съвсем спокойно може

да си спечели приза "дъждовна столица на Европа"

и да отвее скромните си конкуренти Лондон и Брюксел. Но ако оставим капризите настрана, действително си заслужава да се вслушате в съвета и да не се предавате, защото действително ще изпуснете възможността да се пренесете в една средновековна скандинавска приказка.

В туристическите гидове Берген не случайно е определян като "град, стъпил на морето, с глава в облаците и сърце на правилното място". Разположен на брега на Норвежко море в югозападната част на страната, той е заобиколен от група планини, които са наречени Седемте планини. До голяма степен те са "виновникът" за обилния дъжд, който се излива над града, тъй като действат като преграда за облаците, предизвикани от Гълфстрийма, не им позволяват да се разнесат и буквално се изливат над него. Именно те обаче даряват града и с безкрайно живописната гледка на буквално потапящите се в морето заснежени планини.

Най-голямото природно очарование обаче е изгледът към фиордите, а градът заслужено си е спечелил прозвището

официалната порта към фиордите.

Именно те са и причината Берген да е една от най-желаните дестинации на европейските круизи.

Едно от най-очарователните неща на пристанищния град е, че е успял да съхрани своя исторически облик. Създаден от крал Олаф ІІІ през 1070 г., малко по-късно той се превръща в първата столица на Норвегия. Духът на богатия търговски и риболовен център може да бъде усетен и до днес в пристанищната част, където дървените многоцветни и сякаш придържащи се една друга къщички са възстановявани след всеки пожар в стила на традиционната архитектура, датираща отпреди 900 години. Затова напълно заслужено през 1980 г. комплексът е вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. А за да стигнете до прочутите къщи и до пристанището, най-добре ще е да научите двете най-полезни ви тук думи на норвежки - брюген (Bryggen - кей, вълнолом, мост - използват го за бреговата линия) и воген (Vaagen - пристанище), което е и най-голямото в Норвегия. Иначе тук, както и в цялата страна ще се оправите без никакъв проблем на английски, който говори всеки - от чиновника, през продавача до таксиметровия шофьор, и то с превъзходно произношение.

Недалеч от Брюген се намира и прочутият рибен пазар, който е една от забележителностите на града. Отворен през по-голямата част от годината, той предлага изобилие от плодове, зеленчуци, цветя и, разбира се, гордостта на Норвегия - риба.

Един от ключовите риболовни центрове,

Берген векове наред се е издържал именно с това, което морето е предлагало на жителите му. Сега вече, след откриването на петролните находища, разказва с неприкрито задоволство гидът, на местните вече не им се налага да разчитат до такава степен на милостта на времето и улова - от петрола те печелят толкова пари, колкото не могат да похарчат през целия си живот. Затова и решават да спестяват - за бъдещите поколения, когато черното злато в крайна сметка ще привърши и те няма да бъдат така облагодетелствани.

До каква степен са облагодетелствани обаче жителите на Берген откъм природна красота може да се прецени истински само ако погледнете града от високо. Многоцветните къщички, накацали по височината и буквално отвоюващи всеки сантиметър от близките планини; кобалтовосивото море, което буквално се врязва в града и

облаците - така особено и тежко притиснали земята, сякаш можеш да ги докоснеш с ръка

Тук облаците са като отделно присъствие, самостоятелен персонаж, който играе ключова роля в изграждането на неповторимата атмосфера. Невероятната гледка се разкрива, ако вземете една от забележителностите на Берген - влакчето "фльойбанен", което свързва морския бряг с върха на близката планина Фльойен. Така от 350 метра височина над морското равнище се разкрива невероятна гледка не само към Берген, но и към близките острови. А ако времето, физическите ви възможности и подготовка позволяват, оттам има планински пътеки, които според разказите на щастливци, успели да стигнат дотам, водят до прекрасни планински поляни и кристално чисти езера.

И когато настъпи моментът да слизате (времето обича да си прави такива шеги - да тече, в преносен и в буквален смисъл), качите се на влакчето, а градът малко по малко започне да се приближава към вас и да ви поглъща, последното нещо, което ще има значение, е дали дъждът е спрял, или продължава да вали. Защото чадъри се намират под път и над път (в най-буквалния смисъл - тук ги продават в улични автомати), но възможността да се насладите на Берген и да усетите енергията на неговата северна приказност не се отдава всеки ден. И точно в този момент, когато сте в наръсеното от дъжда, слизащо към морето остъклено влакче, осъзнавате мъдростта на местните хора и разбирате колко е глупаво човек да се остави да бъде обезкуражен от няколко капки.

    

3.1367