© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 21:15 / Автор: Дневник.bg
Мекият север на Осло
    
Във филма "Писмо в бутилка" на Кевин Костнър му подариха компас, на който пишеше: "За да не губиш своя истински север." Ако никога не сте били в Норвегия, но имате такава възможност или намерение, е много вероятно да откриете своя север. Подгответе се за една много различна европейска държава, включително и с това, че цените са стряскащи не само за т.нар. средностатистически българин.

До столицата Осло се стига след 5 часа със самолет. Градът се намира в южната част на страната. Следва още една особеност - разпрострян е върху необикновено голяма площ, а в него живеят малко над половин милион души. Това е така, понеже две трети от територията му е защитена -

градът живее сред паркове, гори, хълмове и езера

Това природно изобилие осигурява прекрасни гледки и чист въздух, но и много високи наеми на жилищата.

На практика в Осло вече почти не се строи, защото жителите му бранят със зъби и нокти зеленината си, която, трябва да признаем, никак не е малко.

Хората, които ще срещнете в Осло, са винаги усмихнати и отзивчиви - пожеланието "да бъдем по-добри" там изглежда изпълнено. Излишно е да се споменава, че всички говорят английски и никой не би отказал да упъти туриста.

Норвежците са изключително дружелюбни и необяснимо как винаги са облечени с вкус. Там е невъзможно да срещнеш на улицата някого, докарал се в тигров, змийски или зебров десен. Белите, червените и светлосините тоналности преобладават. В общия случай жителите на Осло съумяват да съчетаят дрехите си по начин, който ги прави да изглеждат семпли и чистоплътни.

Средната заплата в Норвегия е около 4000-5000 евро, но ако пристигаш от друга европейска страна, цените определено ще ви се сторят солени.

За сравнение, скромна закуска за двама (два най-обикновени сандвича и два сока) в Рим ще ви излезе около 30 лева, докато

в Осло сметката ще е двойна

В Норвегия няма безработица, обратно - обявени са хиляди свободни работни места, но и заемането им от имигранти например не е от най-лесните.

И така, веднъж озовали се в Осло, има няколко места, които трябва да се посетят "на живот и смърт". Едно от тях е паркът Вигеланд. Неговият създател - Густав Вигеланд, е посветил 40 години от живота си, за да го превърне в единствения по рода си скулптурен парк в света. През 1902 г. студиото, където е изработвал своите скулптури, трябвало да бъде разрушено, тъй като пречело на строителството на нова библиотека. Вигеланд се споразумял с градския съвет, че ако бъде обезщетен с ново студио, ще подари всички свои произведения на Осло. Явно управниците не са се двоумили върху предложението му, тъй като в парка днес са разположени 212 скулптурни композиции от бронз, гранит и ковано желязо. Най-голямата от тях е наречена "Монолит" и е висока 16 метра. Съставена е от 121 фигури, които са изсечени в монолитна колона. Скулптурата символизира човешката борба за съществуване и не случайно е най-високата точка на парка. Към нея водят стъпала, на всяко от които има други фигури.

 
Изглед към парка "Вигеланд"
Фотограф: shutterstock

Ако оставим творенията на Вигеланд настрана, в останалата си част паркът е неописуемо красив. Още като прекрачите портата на централния вход, ще разберете, че това е необикновен парк - съвършено подреден във всяко отношение.

Следващото задължително място за посещение е музеят "Фрам". Главният експонат в него е корабът "Фрам" ("Напред") на Фритьоф Нансен. Той е построен от норвежкия конструктор Колин Арчър специално за суровите условия на Арктика и може би е най-здравият дървен кораб, строен някога. Години по-късно същият кораб е използван от норвежкия изследовател Руал Амундсен, за да достигне бреговете на Антарктида. Хубавото в случая е, че туристите могат да щъкат свободно из всички нива на кораба с внушителни размери.

В непосредствена близост до "Фрам" е музеят "Кон-Тики", подслонил оригиналния дървен сал, с който норвежкият изследовател, писател и антрополог Тур Хейердал прекосил Тихия океан през 1947 г. Той толкова силно вярвал, че жителите на Южна Америка се заселили в Полинезия още в предколумбови времена, че създал "Кон-Тики" и провел опасна експедиция, за да докаже, че теорията му е възможна.

Хейердал събрал малък екипаж, с който се отправил към Перу, където, използвайки балсово дърво и други естествени и традиционни материали, авантюристите направили дървен сал по начин, практикуван от древните жители на Южна Америка. Придружен от още 5 души, Хейердал отплавал от Перу и в продължение на 101 дни прекосил Тихия океан, изминавайки 8000 километра, докато достигнал кораловите острови на Френска Полинезия. Единственото съвременно оборудване, с което разполагала експедицията, било обикновено радио, чрез което поддържали връзка със света.

Ако попаднете в Осло по време на

скандинавското лято - в рамките на август

не е зле да се разходите до езерото Сонсван. Разположено на север в зеления пояс на Осло, то е популярно място сред местните за къмпинг, пикник и плаж през лятото и ски и кънки на лед през зимата. Популярността си дължи на лесния си достъп - дотам се стига за 20 минути с линия №3 на метрото. На стотина метра по-надолу от Сонсван се намира горското езерце Сварткулп, смятано за рая на нудистите в Осло.

Отделете един ден само за да усетите духа и атмосферата на Осло. Разходете се по брега, пийнете бира на главната им улица "Карл Йоханс", която тръгва от Централната гара и води до Кралския дворец, или просто се качете до старата крепост зад кметството и съзерцавайте морето.

Това е прекрасен град, особено по празниците. Въпреки че се стъмва в четири следобед, животът кипи поне до полунощ. Студът не им пречи, а и вероятно не го забелязват, просто са свикнали. Всяка година на централната улица "Карл Йоханс" се изгражда открита ледена пързалка, където всеки може да се позабавлява под звуците на музика. Тук е моментът да отбележим, че въпреки северното разположение на страната климатът в Норвегия е доста мек благодарение на топлото северноатлантическо течение Гълфстрийм.

Каквото и да се разкаже за Осло, градът просто заслужава да се види. Едно е сигурно - на норвежка земя ще изпитате чувство на спокойствие - не само защото всичко наоколо е невероятно уредено, а защото атмосферата е такава. Сърцето на града е ведро и усмихнато. Несвикналите може да изпаднат и в стрес от липсата на хаос, суета, сутрешни задръствания и нервни сервитьори. Но ако тъкмо тези неща няма да ви липсват - това е мястото, което можете да си пожелаете.

    

0.0944