© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 21:22 / Автор: От Райка Владова
Андора


Какво знаем за Андора? - Че е отлична дестинация за скиорите, страна с вековна история и традиции, една от най-малките държави в света, известна с термалните си извори. Миниатюрното княжество, разположено в сърцето на Пиринеите, между Франция и Испания, страната на спорта и здравето, музеите и архитектурните паметници, оазис за туристите и безмитната търговия.

Ето и малко история: заради заслугите си към Франкската държава във войната й с маврите андорските пастирски общини получават самостоятелност приз 819 г. Тези пиринейци, които имат общи корени с каталунците, но винаги са се смятали за нещо различно, тънели в такава вековна бедност, че никой не се опитал да завладее тяхната изоставена от Бога земя.
По силата на договор от 1278 г. княжество Андора става съвместен протекторат на испанските епископи от Сео де Урхел и френските графове Фоа. През ХVІ в. правата на благородниците преминават в ръцете на френския крал, а по-късно са наследени от президента на Франция. Макар Андора официално да се нарича княжество, тя фактически е република.

Звучи странно, но въпреки хилядолетната си история, до неотдавна Андора на практика е неизвестна. В страната няма театри нито висши учебни заведения. Никога не е имало издателства, партии и профсъюзи. Вписването в регистъра за гражданско състояние се извършва от местните свещеници. Но в последно време малката Андора стремително увеличава. икономическия си ръст. Големите промени, които превърнаха съвременните андорци в едни от най-богатите европейци, датират от преди половин век. Тогава местната власт започва целенасочено да развива туризма. През 1950 г. княжеството отбелязва истински бум в тази сфера – страната е посетена от 100 хиляди чужденци.

"Безмитен магазин" - така живеещите от двете страни на френско - испанската граница наричат съседна Андора. Именно там французите и испанците пазаруват през почивните дни. И те са само част от 12-те милиона туристи годишно, които посещават миниатюрната държава. Площта й е едва 450 кв.км. В долината на река Валира в Източните Пиринеи. И на влизане, и на излизане през нея се минава през едно единствено шосе, над което се издигат шеметни върхове.

Шопинг туризмът има голям принос за благоденствието на страната. Всеки уикенд особено през лятото, в седемте андорски градчета се изсипват десетки хиляди европейци, обхванати от пазарна треска. Изкусени от ниските цени и данъци, те пазаруват -дрехи, обувки, електроника, сувенири, предмети за дома и др. Размяната е придобила такива размери, че потомците на някогашните дървари и пастири днес са наричани "търговци", а страната им Duty Free Shop. Но туристите не са привлечени само от евтините стоки. Днес Андора може да се похвали със забележителни музеи.
 


Най-привлекателна за туристите е столицата – Андора ла Веля. Тя предлага не само пазарна тръпка, но и романтика от историята. Старата част е добре запазена.
На брега на Велира величествено се издига построеният през 1508 Casa del Val – Дом на Долините, уникален, защото в него съжителстват 28-членния парламент, правителството, съдът, затворът и разбира се туристически хотел. А музеят за автомобили в Ескамп съхранява 90 автомобила и над 100 велосипеда и много миниатюри.

Андора е страна, която предлага забавления и развлечения за цялото семейство. За татковците – ски, барове, ресторанти, басейни, сауни, тренажори. За майките – луксозни магазини и пазари, центрове по таласотерапия, масаж и джакузи. За младоженците са предвидени курсове по сноуборд, нощни дискотеки, боулинг, а за най-малките – детски ски писти, детска градина, ледени пързалки и кънки.

Тук са и най-големите термални извори на Южна Европа, в градчето Калдея, което в превод от каталунски означава "тонизираща топла вада". До него се достига като само се премине моста над реката. Изградено е невиждано по своите удобства и красота съоръжение, наречено "Воден рай". Това е гигантска обществена баня изградена изцяло във футуристичен стил, която съчетава всички форми на баня и начин на къпане в цялата история на света. Свързаните с водопади басейни, с умело прикрити между тях сауни, парни душове, гейзери, джакузита, масажни помещения, солариуми, са нещо наистина уникално. Струва си да бъде заплатена висока цена за достъп в това място за богоизбрани, особено ако човек само допреди половин час се е спускал по заледените писти.
 
  

Властите отделят специално внимание на капиталовложенията в планинския туризъм. Ски центровете на Андора се смятат за най-добрите в Пиренеите – прекрасни хотели, ресторанти с фантастична кухня, отлично обслужване, чудесни писти и съоръжения, удобна инфраструктура.

Днес в Андора има 300 хотела и около 400 ресторанта. Същевременно жителите й се увеличават петкратно. Това става благодарение на заселниците - най-вече испанци, французи и англичани. От години насам проспериращото княжество привлича имигрантите като магнит. За гражданство обаче се чака 25 години, а право за постоянно пребиваване получават само хора с капитал, които правят инвестиции в сериозен бизнес. Условието е техните фирми да не са офшорни, а да работят на територията на страната и създават работни места за андорците.

    

5.4916