© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 21:35 / Автор: Георги Стоянов в.Дневник
Стоунхендж

Мистерията около Стоунхендж в Англия поне частично е разбулена. Мистичният древен олтар с издигнати в кръг камъни е гробище, съобщава Ню Йорк Таймс.

Британски археолози оповестиха, че около мрачните монолити издигащи се на платото Салисбъри са открити останки от кремирани човешки тела датиращи от 3000пр.Хр. Археолозите предполагат, че мястото е използвано за гробище поне до 2500пр.Хр., когато са били издигнати първите камъни.

В един от гробовете е открит каменен скиптър, вероятно принадлежал на владетел от династията, която е издигнала монолитите.
"Сигурно е, че погребалните церемонии са били основна част от обредите извършвани в Стоунхендж през по-голямата част от съществуването му", казва Майк Паркър Парсън, от Университета в Шефилд, Англия. Доскоро някои учени настояваха, че енигматичните кръгове от концентрично разположени камъни обкръжени от ров и земен насип са били светилище използвано за лечебни ритуали и предсказания. Тази идея е застъпена още в средновековната литература, но в същото време съществуват и текстове описващи Стоунхебдж, като гробница. Вероятно има елемент на истина и в двете хипотези, коментират британските археолози.

В телевизионна конференция организирана от National Geographic Society, д-р. Парсън описа кремираните останки от три отделни погребения - обгорели кости и зъби, датирането на които е извършено през последните седмици. Според изследователите, в Стоунхендж са били кремирани и погребани най-малко 240 души. Данни от други археологически проучвания показват, че на Британските острови погребенията са били рядкост в древността и че кремацията е била широко разпространен обичай сред елита на обществото.

 
Фотограф: nyt


Според Андрю Чембърлейн, археолог от Шефилд може да се предположи, че погребенията в Стоунхендж са на поколения представители от един и същ знатен род. В подкрепа на подобно предположение са сравнително малкият брой погребения от ранния период на гробницата, сравнени с големия брой кремации от по-късните векове, когато се предполага, че семейството се е разраснало. Като се вземе под внимание величието на монумента, може да предположим че кремираните на Стоунхендж са били видни личности.", казва д-р Паркър Парсън.

Най-ранното погребение датира от 3000пр.Хр. Второто погребение е от 2900пр.Хр., а най-ранното е от 2500пр.Хр. - времето когато са положени първите камъни.
В миналото учените предполагаха, че Стоунхендж е използван за гробище само за кратък период от време – около 2700пр.Хр. - много преди да бъдат издигнати отличителните монолитни камъни. Въпреки, че повечето от кремираните останки са открити преди десетилетия, д-р. Паркър Парсън каза, че едва през последните години методите за датиране чрез въглероден анализ са усъвършенствани достатъчно, за да се извърши прецизна оценка на възрастта им.

При разкопки в близост до Стоунхендж, са открити парчета от еленови рога, които са били използвани като инструмент за копаене. Находката е открита в така наречения широк Циркус около Стунхендж - продълговата елипса дълга над 3км., за която се предполага, че е имала ритуално значение.

Джулиан Томас, археолог от университета в Манчестер каза, че с откритието на инструмента изработен от еленови рога, чиято възраст се определя между 3630 – 3375прХр. доказва, че мястото е имало специално значение най-малко 1000 години преди издигането на монолитните камъни.
 

0.0985