© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 21:39 / Автор: Bulgarian Post
Халкидики - перлата на гръцкия туризъм

Ако все още не сте решили къде да прекарате почивката си,а ви е омръзнало българското Черноморие, ние имаме привлекателно предложение. Дестинацията, която ви предлагаме се намира само на 330 км. от София, а времето е подходящо за почивка от края на май до септември. Това е перлата на Гърция - полуостров Халкидики.

  "Върнах се. Чувствам се като на друга планета … и в друг век. На Халкидики винаги е било много топло. Дори и през май и септември, когато ходя най-често. Този път не случихме много с времето. Имаше 2 облачни дни и малко повечко вятър отколкото ми харесва. Но в сравнение с температурите, за които чувах в София, направо сме били на екватора." Това са само част от впечатленията на 38-годишният Огнян Иванов от почивката му на полуострова. 


В Халкидики ще намерите още естествена природна красота, топло гостоприемство и различни видове забавления. За привържениците на спорта има възможности като голф, ветроходство, яхтинг, риболов или алпинизъм по скалистите местности на полуострова.
Туристическата дестинация е известна със своите постижения по отношение на екологията. Халкидики е награждаван ежегодно от Европейския Съюз с "Син флаг" заради изключително чистите си крайбрежни зони. Отличието на ЕС се присъжда на най-екологично чистите региони и в това отношение полуостровът е първенец сред гръцките туристически дестинации.

История и забележителности на Халкидики

Халкидики получава името си от Халкис, град-държава, някога представлявал голяма сила на остров Ебоеа (днес Еввиа). На полуострова е имало селища още от 4000г. пр.н.е., като най-старите жители тук са били тракийци и пеласгийци.

В духа на елинските традиции, за Халкидики се носят много легенди. Според митологията Халкидики е мястото, където са се водили големите битки между Зевс, другите олимпийски богове и децата на Гея, богинята на Земята, и Уран.

Единият от ръкавите на Халкидики, полуостров Касандра, получава името си от Касандър, владетел на Македония. Другара част, Ситония, е кръстена на Ситон, синът на богът на моретата – Посейдон, а името на третата идва от гиганта Атос, който е известен с това, че хвърлил огромен камък по Зевс, но не го улучил.

Касандра

Това е най-западната част на Халкидики. Намира се близо до Солун и е най-заселената местност на полуострова. Известна с белите си плажове и борови гори, Касандра е привлекателна за туристи от цял свят. Тук ще се докоснете до частица от историята - Потидеа с нейните средновековни стени, датиращи от периода 600 г. пр.н.е., когато е бил основан Коринт; Калитеа, с руините на Храма на Амн Зевс, Египетско-Либийската версия на гръцкия бог; съвременните музеи, съхраняващи уникални колекции от древна Гърция.

Ситония

Ситония е тази част на Халкидики, в която можете да намерите спокойна и тиха атмосфера, заобиколени от красивата природа на полуострова. Туристите определят това място като бягство от действителността. Живописните заливи при Варвара, старите каменни къщи при Агиос Николаос, византийските крепости при Торони и ранните християнски базилики при Никити и Елиас са само част от забележителностите, които можете да видите в Ситония.

Атос

Третата част на полуострова, разположена на югоизток, е известна с това, че тук се намира Свещената планина Атон. Това е място, където ще изживеете пълна хармония с околния свят. Хората в Атос живеят така, както може би са живели и преди 200 години. Най-познатият достъп до древната забележителност е с канута от Уранополис, но има и лодки, които тръгват от Иерисос и Ормос Панатияс в Ситония.

Векове изолация и посвещение на православието са дарили Атон с уникална мистична атмосфера. В дните на най-голямото си величие на Свещената планина е имало 40 манастира и над 40 000 монаси. Днес действащи са само 20 с население от около 1700 монаси. Един от манастирите в Атон е български. В него се намира свещената за всички нас "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Като площ Зографския манастир е по-голям дори и от Рилския манастир.

Друга забележителност в източната част на Халкидики е древният град Стагира, родното място на Аристотел. Той е разположен на брега, близо до Олимпиада, където съвременните разкопки откриват части от велики стени. Статуята на древния философ стои в парка на модерна Стагира, разположен на около 10 км във вътрешността.

Ако сте в тази част на полуострова си заслужава да разгледате Олимпиада. В миналото тя е била идилично селце, но сега е забележителна с кристално чистите си води, прясната риба, сервирана в традиционни таверни и фамилни хотели, в които посетителя бързо се превръща в приятел. Туристите в Олимпиада имат възможността да изследват местност, защитена по програмата на ЕС "Натура 2000" заради нейната уникална природна красота.

Хотелите и заведенията в Халкидики

Офертите за престой в перлата на гръцкия туризъм варират в зависимост от сезона и от хотела, в който ще отседнете. Халкидики разполага с една от най-добрите хотелски бази в Гърция, като се започне от безупречно чистите традиционни туристически спални и се стигне до луксозните хотелски комплекси – всичко е на високо ниво.

Потърсихме няколко оферти за почивка на полуострова в туристическия портал posoka.com. Една седмица в четиризвездния хотел Hanioti Palace с включен автобусен транспорт от България ще ви струва 582 лв. За същия период в тризвездния Paradise Bay, разположен в курортното селище Ханиоти, ще платите около 500лв., като отново е включено пътуването с автобус.

Както вече се убедихте почивката на гръцкия полуостров е по-евтина, отколкото в България. Вижте какво казва Стойчо Димитров за разходите си в Халкидики: " Хотелът, заедно с храната ни струваше точно 246 евро за трима човека (в тризвезден хотел). В това беше включена стаята, един пълен пансион (закуска, обяд, вечеря) и два пансиона само с вечеря."

За пътуването си до Гърция споменатият вече по-горе Огнян Иванов споделя: ""В Халкидики, мястото, където отсядаме винаги е Villa George. Цените особено извън сезона са много прилични, обстановката - леко ретро, но за сметка на това има типична гръцка атмосфера и е сравнително спокойно. Все повече българска и румънска реч. Този път бяхме над 3/4 "нови европейци". Останалите съвсем малко македонци и гърци се губеха в тълпата."

От разказа на Огнян Иванов научаваме и за заведенията в Халкидики. Българинът препоръчва на любителите на гръцката кухня да отидат във "Влахос" – "една невероятна кръчма в Певкохори" – както я определя той. Според него други места, където готвят страхотно са Флегра и Полихроно. Миналата година за пръв път Огнян посещава градчето Афитос. Определя го като много интересно място, "някаква странна кръстоска между стария Несебър и стария град в Пловдив".

Независимо от това в коя част на Халкидики ще отидете, не можете да не останете доволни. Южната ни съседка е положила всички усилия, за да осигури на посетителите си всички необходими удобства, но и едновременно с това да запази живописната природа и забележителностите на най-желаната си туристическа дестинация.


 

0.1166