© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

05 Юни 12, 21:40 / Автор: Източник: Дневник.bg
Висящите градини на Патрик Бланк

   

Растенията живеят по стените на сгради от векове, но понякога лесно могат да разрушат фасадата, която ги е приютила. Висящите градини на Патрик Бланк (Le Mur Vegetal), са прекрасен пример за хармония между растителност и архитектура, съобщава inhabitat.com.

 


Най-забележителното архитектурно решение на Патрик Бланк е живата фасада на музея Бранли в Париж.
Растенията нямат нужда от почва. Вода с разтворени в нея минерали, светлина и въглероден двуокис са всичко, което им е необходимо. Във влажния сумрак на тропическите джунгли, растенията живеят по голи скали, дървесни дънери или сводовете на пещери. От 8000 растителни вида в Малайзия, 2500 съществуват без никаква почва.

Вертикалните градини са изградени от три слоя - PVC, система за подхранване и напояване и метална рамка, поддържаща конструкцията. С тегло под 30кг. на квадратен метър те са достатъчно леки и могат да се прикрeпят към фасадите на сгради или дори просто да се окачат и да увиснат свободно във въздуха.

 
  

Вертикалните градини могат да се използват както за външен, така и за вътрешен дизайн. Освен великолепната гледка, те пречистват въздуха и намаляват консумацията на електроенергия, като осигуряват допълнителна топло и шумоизолация на сградите. Независимо къде живеете, в сърцето на голям град или в покрайнините, вертикалните градини ще направят всичко около вас малко по-зелено.

    

7.8245