© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 20:44 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Източна Европа

   

Докато Западна Европа става все по-съвременна, скъпа и претъпкана дестинация, Източна Европа си остава интересно и красиво място. Тази част от Стария континент е пълна с изненади за международния турист. Вижте какво можете да очаквате през тази година в Източна Европа.

В Европа различните договори между страните определят кой трябва да покаже паспорта си и то на кои граници. Източна Европа в това отношение се стреми да следва Западна Европа. Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Словения и балтийските страни (Литва, Латвия, Естония) - без Хърватско - скоро се присъединиха към Шенгенското споразумение за сухопътните и морски граници (Отмяната на визовия контрол по летищата е отложена до 30 март 2008 г. поради технически съображения.).

Това означава, че вие можете свободно да минавате през тези страни, както и през останалите страни, присъединили се към Шенгенската зона (такива като Германия, Австрия и Италия), без да спирате на някакви граници. Паспортните печати ще станат дори по-редки и ще имате по-спокоен сън в международните нощни влакове.

Хърватско и Словения

В хърватския град Сплит, алеята на пристанището е напълно обновена. Чадърите по кафенетата и бетонените пейзажи са заменени от широко, гладко и светло обществено пространство. Докато някои хора се наслаждават на тази шикозна и лъскава зона за хора, много местни жители смятат, че тя противоречи на разхвърляния Стар град.

Хърватско е най-добрата дестинация, Дубровник е преоткрит, включително от тълпите хора от екскурзионните кораби (круизи). В един много напрегнат ден през лятото, около 30 000 пътници от седем големи кораба препълват малкото старо градче. Пътниците, които не са от круизите, трябва да разглеждат забележителностите, особено ходейки около градската стена, много рано или късно през нощта, за да избегнат дневната навалица и жегата.

Катамаранът „Нона Ана", който свързва Дубровник с остров Млет, (с неговия национален парк), е увеличил броя на пътуванията. През лятото той пътува четири пъти всяка седмица до популярния островен град Коркула.

В Любляна нова въжена линия без усилия пренася посетители от крайречния пазар до замъка над града. Летището на града, което вече има две имена ("Летище Любляна" и "Летище Brnik"), напоследък си спечели трети прякор: „Летище Joze Pucnik". Неотдавна починалият Pucnik беше един от много политици, изиграли важна роля за независимостта на Словения през 90-те години на ХХ век.

Полша

  Краков се променя бързо, включително настоящата трансформация на старата фабрика на Оскар Шиндлер (близо до еврейския квартал Кажимиеж (Kazimierz)) в музей. Сградата на главния офис ще подслони изложба за не-евреите, които помогнаха на жертвите на Холокоста, докато сградите на старата фабрика ще станат художествена галерия.
  
Също така в Краков Галерията на полското изкуство от ХІХ век вероятно ще се превърне в Зала за дрехи на основния пазарен площад, и три нови прозореца със стъклопис, които са базирани на едновековния проект на полската знаменитост от стила Арт Нуво Станислав Виспянски, сега са показани в скоро отворения Виспянски павилион.

Обновяванията продължават в превърнатия в музей концентрационен лагер Аушвиц. Планът е да се пренесат съществуващите експонати през повече сгради - предимно на приземните етажи, което ще позволи по-лесното движение през този жив паметник.

Варшава подобрява своята инфраструктура. Кралският път, който минава през най-историческия участък на града - доскоро пълен с дупки в асфалта - беше обновен с широки, красиво оформени тротоари. Някога мрачен и сив, центърът на Варшава бързо се превърна в привлекателно и оживено място.

В Гданск чудесният музей "Пътища към свободата" (за Лех Валенса и движението Солидарност през 80-те години на ХХ век) се е преместил временно не далече от оригиналния си дом в корабостроителницата, където са се случили протестите. Тази част от корабостроителницата ще бъде възстановена в супер-модерна зона с магазини и къщи, а музеят ще бъде върнат на старото си място след няколко години. Други части на града претърпяват също закъсняло обновление, в подготовка за Европейското футболното първенство, което ще се състои тук през 2012 г.

Унгария

В Будапеща нова туристическа компания води посетителите през стара военна болница от ерата на Втората световна война и бункера под Касъл Хил. Нагоре по улицата от Голямата синагога, еврейската общност в Будапеща отвори отново наскоро синагогата на улица Бах, проектирана от великия виенски архитект Ото Вагнер през ХІХ век.

В Егер възхитителният нов Марципанов музей показва много внушителни скулптури от местен творец, който работи с марципан Lajos Kopcsik, включително сабя, минаре, гигантска винена бутилка, куфар, руски матрьошки, стар грамофон, голям часовник, гигантска камбана . . . и много картини (такива като слънчогледите на Ван Гог и музикантите на Пикасо). Кой би помислил, че сладкишите са си цяло изкуство?

Прага, Чехия

Обновяването на Моста на Чарлз, което започна миналата година във връзка с 650-годишната на моста, продължава. Мостът, който свързва Стария град и замъка в Прага, остава отворен дори по време на строежа.

    

3.5589