© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 20:45 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Посетете Стокхолм
 
   

Шведската столица Стокхолм е разположена върху 14 острова, където езерото Меларен се допира до Балтийско море. Стокхолм се е превърнал в една от най-атрактивните дестинациции в Северна Европа. В града никога не е скучно и в зависимост от предпочитанията ви, винаги ще намерите нещо интересно за правене.

Стокхолм наскоро обяви себе си за "столица на Скандинавия" и засега поне, никоя от останалите суперсили не е предявила подобен интерес. Нискотарифните авиолинии като Ryanair превозват туристи от останалата част на Европа до шведската столица. Жителите на Стокхолм вече не препълват полетите през уикендите до Копенхаген, за да усетят международния висок стандарт на живот. Шведската версия за добър живот е чарът на града, отличната кухня, повече блясък и забавления.
 
Изисканите ресторанти в града ще ви впечатлят с красивите си дизайни и уютните интериори. Вълните от имигранти са разнообразили шведската кухня и освен местните ястия, в градските ресторанти можете да срещнете и ястия като тапас, киелбаса и суши. Вероятно заради глобалното затопляне лятото изглежда, че пристига по-рано и остава по-дълго, карайки обаянията на този плаващ град да се задържат и през есента.

Дали от белия отблясък на снега през зимата или от блясъка на залязващото слънце, шведският пейзаж винаги е свързван с уникалните качества на Северното сияние. Банкерът Ernest Thiel (1859-1947) е бил колекционер, който е събрал солидно количество картини. Галерията Тhielska Galleriet се намира в бившия дом на Thiel и представлява очарователно чудновата резиденция в стил Арт Нево.

Галерията е разположена близо до далечния край на кралския остров Djurgarden. Там ще откриете остатъци от забележителната колекция на Thiel от художници от скандинавските страни, включително дузина творби на художника Едвард Мунк. Входът е 50 шведски крони.

Някога кралска ловна земя, островът Djurgarden все още предлага деликатеси като за крале. Rosendals Tradgard е градина, която функционира от 1984 г. в бившите оранжерии на двореца Rosendal от ХІХ век. Местни жители спират за петунии през пролетта, но идват през цялата година за ароматно кафе и великолепни печени сладкиши, като торти с моркови със захарна глазура или за да пият органична бира Nils Oskar в градината.

Сред многобройните ресторанти в Стокхолм е рядко дадено заведение да остане на едно и също място в продължение на повече от няколко години, но снобската бирария P.A. & Co прави точно това. Бирарията все още се пълни с хора от модните и медийните среди, които отиват там, за да опитат от чудесните ястия и след това де се отправят към лъскавите барове като Stureplan или Riche.

В Стокхолм можете да намерите много скъпи дрехи от лъскави модни бутици. През пролетта на 2006 г. дизайнерът Filippa K отвори Ease, бутик, в който се продават копринени и кашмирени облекла за йога в съчетание и с други дрехи за жени. В магазина Svenskt Tenn пък ще откриете елегантни свещници или чанти.

Чешките собственици и полските готвачи в града водят със себе си малка частица от Източна Европа по тротоарите на главната улица „Gotsgatan” в модния остров Sodermalm. Със своите изпъкващи весели цветове на фона с интересните си маси, външният ресторант „Babylon” предлага чудесна и вкусна храна и добра гледка към преминаващите хора.

Старият град на Стокхолм - Gamla Stan, се намира на малкия остров Sodermalm. Посетете Стария град, който се оформя като живописното историческо сърце на града и в него са разположени кралският палат, музеите и катедралата, както и дузини магазини за скъпи антики.

След като разгледате тези забележителности, спрете да изпиете един горещ шоколад в достъпното и за гейове заведение Chokladkoppen. Можете да изберете да опитате начос и чаша розе в бистро „Ruby”. Оставете на квартала да ви покаже по-топлата си страна.

В град, в който няма недостиг на красиви столови, новият ресторант на Mathias Dahlgren, който се намира в Grand Hotel тъкмо е построил бар, чиято концепция е да предлага не само напитки, но и храна. Въпреки че ще ядете на табла и менюто включва класики като пържен хек с лимон и сос тартар, това не е никакъв скъп ресторант на самообслужване.

Проектирано от Ilse Crawford, това всъщтност са два ресторанта - елегантният Matbaren и дори по-луксозният Matsalen, където има полирани дървени мебели, обвити в кадифе. Заведенията предлагат чудесна гледка към пристанището и предоставят съвършена обстановка.

След това влезте за питие в новия Cadier Bar в Grand Hotel, който от скучно заведение се превърна в шикозен бар. През зимата е идеално място за пиене на чай и за наблюдаване на пристанището.

Ако искате наистина да се отпуснете, идете в известния многоетажен СПА и фитнес център Sturebadet.

    

0.0885