© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 20:47 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Брюксел – центърът на Европа



Брюксел е придобил своя уникален вид благодарение на съжителството на френската и фламандската култури. Градът сега е дом на много националности по света, прибавяйки космополитен привкус към неговата атмосфера. В Брюксел можете да видите живописни средновековни улици, оживени площади, красиви булеварди, внушителни паметници, обширни паркове, уютни кафенета, интересни ресторанти и активен културен живот.
  
Брюксел е столицата и най-голям град на Белгия. На снобски настроените туристи може да им бъде простено, че гледат на Брюксел като на европейска столица, чийто запомнящ се паметник е бронзова статуя от ХVІІ век на малко момче, което уринира във фонтан. Но пътниците, които игнорират Брюксел, домът на Европейския съюз, двойно изпържените френски картофи и сюрреалистичния художник Рене Магрит, изпускат много.
Основното нещо, което пропускат туристите, когато не отиват в Брюксел, е храната. В града има истинска галактика от ресторанти, които са отличени със звезди Мишелин. (Звездите Мишелин се дават на заведенията с перфектна кухня и отлично обслужване. За целта, на определени периоди от време излизат справочници „Мишелин", в които са включени най-добрите заведения, според стандартите на Мишелин, в Европа или в целия свят.)

Брюксел е известен и с бирата си – има повече от 600 марки, включително светлите бири, които варят монасите. В града е добре развита и дизайнерската мода.

Според легендите от векове туристите са припадали, когато са се изправяли пред чистата красота на Флоренция. Това няма да се случи в Брюксел. Градът няма галерията Uffizi или „Давид“ на Микеланджело, но има Grand` Place – наистина чудесен площад в центъра на Брюксел.

Преборете се с тълпите от туристи (както и кичозните вериги магазини и скъпата морска храна наблизо), за да пиете бира Trappist в заведението Le Roy d`Espagne. Това е чудесен бар, който се помещава в една от най-големите къщи на площада Grand` Place. Намерете си място на откритата тераса, така че да можете да виждате бароковия площад.

Брюксел е раят за почитателите на храната. Бирарията, която изпъква сред стотиците традиционни останали бирарии в Брюксел, е Les Brassins, оживено място, което предлага 50 различни вида бири задушено заешко в бира и зимна яхния с картофи, моркови, лучен сос и наденици за под 15 евро. Ресторантът се намира в края на трудна за откриване задна улица в Ixelles, квартал, който е популярен с многобройните имигранти.

След вечеря се разходете нагоре по улицата и открийте гравирана плоча, която маркира месторождението на Одри Хепбърн.

В града е пълно с примамливи барове, но най-добрият е L`Archiduc, който се намира в централната част на града близо до фондовата борса. Звъннете на звънеца, преминете през стоманена врата и чудесна стая в стил Арт Деко, снабдена с високи тавани и вълнообразен бар. Заведението е особено популярно сред джаз феновете. В него е свирил Майлс Дейвис.

Ако институционалният модернизъм на разпръснатите офиси на Европейския съюз не ви е интересен, може да отидете в частта на града, която е в стил Арт Нуво - архитектурен стил с растителни мотиви, който е станал популярен в началото на ХХ век. Един от най-добрите представители на стила, и баща на белгийския Арт Нуво, е бил Виктор Орта. Посетете неговия дом и студиото му, които са били превърнати в Музей „Орта”. Музеят е отворен от 14:00 до 17:30 ч., но можете да си поискате по-ранни обиколки чрез електронна поща поне една седмица предварително.

Външният вид на музея е типично белгийски: непретенциозен. Интериорът крие много удивителни детайли, включително величествен парапет, направен от мрамор и ковано желязо. Естествената светлина се изсипва от покрива през цветните стъклописи и пада върху огледалата с растителни мотиви, лампите на Tiffany, мозаечния под и гравирания парапет. Ефектът е фантастичен, докато тълпите от туристи не ви върнат обратно на земята.

За обяд се отправете към 80-годишното заведение Aux Armes de Bruxelles, близо до площада Grand` Place, където се предлагат едни от най-свежите миди, в допълнение с френски пържени картофи и майонеза. Истинските брюкселци ядат първата мида с пръсти и след това използват празните черупки като инструмент за загребване на останалото. Не забравяйте да си завършите мидената супа с кора хляб.

Ако имате нужда да избягате от туристите, идете в заведението Au Vieux Bruxelles, което се намира в сърцето на оживения Сонгоански квартал, където сервират страхотни миди, приготвени с бира, къри и синьо сирене.

Тези, които търсят да си купят изгодни неща в Европа, се скупчват до Place du Jeu de Balle в битпазара на един от най-старите площади в Брюксел. Пазарът предлага всичко - от африкански маски и ретро кинаджийски столове до фалшифи репродукции на стари белгийски майстори като Брьогел. На околните улици - Rue Blaes и Rue Haute – ще откриете чудновата смесица от антикварни мебелни магазини, галерии и кафенета.

Вървете пет минути на север от Sablon, заможен район, посещаван най-често от буржоазни възрастни дами, чието облекло съвпада с това на френските им пудели. В еврейския квартал се намира Place du Petit Sablon, малък и живописен парк, разположен до внушителна готически църква, с ограждания направени от майстора на Арт Нуво Пол Анкар, както и статуи на известни белгийци, за които никога не сте чували.

Хапнете нещо шоколадово при Pierre Marcolini, едно от най-добрите места в града, от които можете да си купите шоколад. Магазинът предлага асортимент от 33 шоколада, включително трюфели и тъмен шоколад, които струват 16,50 евро.

Някои ресторанти в Брюксел ви оставят поне чувство за замаяност, ако не останете много впечатлени от тях. Заведението Museum Brasserie, ново място от шефа на Flemish Питър Гесенс, е сред тях. Друг негов ресторант, Hof van Cleve, има три звезди Мишелин. Седнете в ресторанта, който се намира в сградата на Виктор Орта, част от Кралските музеи на изящните изкуства( Royal Museums of Fine Arts ). Кухнята специализира с класически белгийски ястия. Там ще откриете чудесни вина и изключително вкусни десерти.

След вечеря идете в триетажния бар Goupil le Fol, който се намира в сградата на бивш публичен дом и прилича на нещо средно между опиумен бордей и порно-място през 70-те години на ХХ век. Стените са покрити със стари картини на голи хора и пейзажи, както и стари грамофонни плочи. Потънете в един от диваните, поръчайте си едно от любимите плодови вина на собственика и се забавлявайте до ранните часове, с песен на Едит Пиаф, която свири от съседния джубокс. Ако не сте толкова бохемски настроени, трябва да останете на долния етаж. Клиентелата става все по-неприлична с изкачването на всеки един по-горен етаж

Можете да откриете тази верига от фурни в Манхатън или Париж, но оригиналът Le Pain Quotidien се намира в Брюксел и остава едно от по-добрите места за закуска в града. Фламандската пекарна се намира на Grand Sablon и има много дървени маси, препълнени със сладка, шоколади и хляб. Чакането може да бъде досадно, но си заслужава - хлябът е изваден горещ от фурната, кафето е сервирано в големи купи и сиренето е винаги прясно. Закуската за двама излиза около 40 евро.

Разходете до Château de la Hulpe, очарователен замък във френски стил, построен през1842 г. Замъкът обикновено не е отворен за публиката. И чифликът на основната крепост подслонява фондацията Folon, която показва творбите на плодотворния белгийски художник Жан-Мишел Фолон.

    

3.4566