© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 20:50 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Женева - столицата на часовниците и фондюто


Женева, един от политическите и транспортни центровете на Европа, е наистина невероятен град. Той е като швейцарската версия на Атланта: всеки турист преминава рано или късно през Женева, независимо дали иска или не. В града обаче има и много причини, заради които посетителите да останат за по-дълго. Вижте кои са те.

  Женева не е благословена само с голямо езеро, което се намира на кратко разстояние от покритите със сняг Алпи. Градът има и средновековни крепости, които дълго време са служили за културно убежище за изгнаниците и свободомислещите по света. 


Известният неутралитет на Швейцария също означава, че има преуспяваща общност на изгнаници-полиглоти, които работят за международни организации като Червения кръст и Организацията на обединените нации (ООН). Всъщност, ако просто преминавате през Женева, отделете си два дни и разгледайте този интересен град.
Вървете или карайте велосипед покрай обаятелното Женевско езеро, където в ясен ден можете да видите покрития със сняг връх Монт Бланк. Наемете колело край основната железопътна спирка Gare de Cornavin. Наемът на велосипеди там започва от 23 швейцарски франка за половин ден. Започнете обиколката си от красивата английска градина Jardin Anglais с нейния известен почти 5-метров часовник, направен от цветя - една от забележителностите на Женева.

Преминете през Jetée des Eaux-Vives - вълнолом, който ще ви отведе до Jet d`Eau, един от най-големите фонтани в света. Отдалече фонтанът може и да не изглежда особено забележителен. Но изпод 140-метровата висока колона от разпръскваща се вода, фонтанът прави внушителен спектакъл, особено когато е осветен през нощта.

Всеки посетител в Швейцария трябва да опита поне един бълбукащ казан с нещо направено от сирене. Подходящ за това е ресторант les Armures, който се намира в хотел les Armures. Той е и фондю-институция. Фондю е модерен и не особено разпространен начин за приготвяне и сервиране на храната. Буквално преведена френската дума „фондю" означава „стопявам" и този вид похапване идва от Швейцария, където в дълбок керамичен съд или бакърен тиган се е загрявало сирене, в което се е топяло забоден на хапки хляб и се е консумирало заедно с тръпчиво бяло вино.

Restaurant les Armures, който е направен от дървени греди и е с мускети на стената, се намира в горната част на Стария град, около хълм, извисяващ се над левия бряг на езерото. Гравираната табелка близо до предната врата отбелязва посещението през 1994 г. на Бил и Хилари Клинтън. Ако сте гладни, поръчайте си фондю със сирене и гъби.

След вечеря се разходете през тесните средновековни улици и се отправете към едно от любимите места за среща в града: Place du Bourg-de-Fours, бившият средновековен пазар в сърцето на Стария град. Дузина ресторанти и кафенета обграждат мъничък мраморен фонтан от ХVІІІ век на павирания площад. Малкото заведение La Clemence е популярно място през деня за кафе с мляко и кроасан. През нощта в заведението се събира смесица от студенти, бизнесмени и политици.

Въпреки че стените в малкия Стар град са покрити с графити, паветата и каменните фасади изглеждат както по времето на Реформацията, когато Джон Калвин и Джон Нокс намериха убежище там и създадоха "Протестантски Рим". Знаци от Реформацията могат да бъдат видени в катедралата Свети Пиер с нейния медно-зелен връх на кулата, която се намира на върха на хълма.

Параклисът със стенописите с ангели от ХV век е в рязък контраст със строгостта на основната част на катедралата, която беше лишена от нейните украси по време на протестантските реформатори през ХVІ век. Изкачете се до горната част на северната кула (3 швейцарски франка), за да видите града и езерото.

Музеят за изкуство и история прави възхитителна разходка из историята на изкуството, включително изключителни работи от Моне, Реноа, Ван Гог, Сезан и Пикасо. За да изпитате истинска наслада от изкуството, отправете се към галериите на втория етаж и се изгубете сред женевските пейзажи на швейцарските художници Франсоа Дидей и неговия ученик Alexandre Calame.

Всеки, който казва, че няма пари във философията, трябва да посети бившия дом на Волтер, сега Институт и музей на Волтер. Волтер е бил проницателен бизнесмен и неговите текстове за свободата и остроумието му са го направили богат и са му спечелили силни покровители, включително Катрин Велика и Фредерик Велики. От неговата вила Palladian, разположена в безупречна градина, в която Волтер през ХVІІІ век поставил идеите си, които са щели да помогнат да се запали Френската революция. Можете да ги прочетете там заедно с неговите лични писма и ръкописи, разположени в красивите салони на вилата на философа.

Ако се съмнявате, че се намирате в световната столица на часовниците, разходете се надолу по улица Rue du Rhône, където можете да намерите магазини с позлатени часовници, покрити с диаманти. Проверете Bucherer, който е продал най-много часовници от 1888 г. и има най-голям избор от часовници „Ролекс". За 44 000 швейцарски франка ще си купите специалния платинен модел. Не е достатъчно необичайно?

Вървете по-нагоре по улицата към Marconi, бутиков часовникар, който прави само ограничени бройки часовници. Неговите най-необичайни часовници (струват 600-850 швейцарски франка) приличат на нещо, което Уили Уонка (собственикът на шоколадова фабрика от филма от 1971 г. „Уили Уонка и шоколадовата фабрика") щеше да носи, ако можеше да си ги позволи.

Женева има нарастваща близкоизточна общност, което се доказва от арабските надписи навсякъде по витрини, банки и офиси. Идете до улица Rue de Berne, където либийски фурни, малки чаени къщи и близкоизточни ресторанти стоят един до друг в малкия и облян от червена светлина квартал. La Caravane Passe е обикновен семеен ресторант, популярен сред имигранти и студенти.

Заведенията в Женева затварят рано, но има няколко места, където можете да се забавлявате заедно с богатите хора в града. Ако високите цени на коктейлите (25 швейцарски франка) не ви объркват, отправете се към Platinum Glam Club. Бели канапета и ВИП ложи обграждат пулсиращия дансинг. Музиката е разнообразна - от силно техно до близкоизточна танцова музика. Знаменитите изпълнители в заведението включват Бъста Раймс и DMX. Входът е 26 швейцарски франка за мъже и безплатно за жени.

Когато чуете репортажи за "преговори, които се състоят в Женева", това засяга неизменно Двореца на нациите (Palais des Nations), мястото на втората по големина главна квартира на Организацията на обединените нации, след тази в Ню Йорк. Намиращ се покрай десния бряг на Женевското езеро, този комплекс от големи офиси беше изграден от 1929 до 1936 г., за да служи като щаб на Лигата на нациите (Обществото на народите). Когато ОН беше преобразувано като Организация на обединените нации (ООН) след Втората световна война, дворецът стана европейския щаб на ООН.

Едночасови обиколки - провеждащи се на всички от 15-те официални езика на организацията - ще ви разведат през огромната Зала за събрания и възпоменателните галерии. След това се разходете през заобикалящия го парк Parc de L`Ariana. Внимавайте да не бъдете ухапани от пауните, които се скитат из парка. В град, който е толкова безопасен, колкото Женева, това може да бъде най-голямата опасност, срещу която можете да се изправите.
 

3.4783