© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 20:52 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Италианският град Болоня



Италианският град Болоня не е такъв, който може да бъде разгледан само за един ден. В Болоня има множество градини, паркове, музеи, интересна архитектура, църкви, километри пазарни улици и, разбира се, чудесна храна, така че си отделете няколко дни, за да се потопите в средновековния му чар. Градът е оживен и се променя от година на година.

Ако областта Емилия-Романя е географският и гастрономически корем на Италия, тогава град Болоня, столицата на Емилия-Романя, е нейният пъп. Болоня е обаче често е пренебрегвана. Въпреки това туристите не бива да пропускат града, защото той представлява един микрокосмос от всичко, което ще откриете в цяла Италия: приятелски настроени местни жители, пешеходни зони, красива архитектура и вкусна храна.

Насладете се на средновековния чар на италианския град като разгледате феодалните кули, които се виждат на хоризонта, университета, който е открит през 1088 г. (и е най-старият съществуващ университет в Европа) и колоните, които се простират на километри.


Малко посетители знаят, че отдолу под тесните павирани улици на града се крие оригинална средновековна мрежа от канали, която е била използвана за търговия и транспорт в миналото. Повечето канали са били павирани отгоре, но за да видите наистина това, което лежи долу, идете до улица Via Piella 6-18, където малък прозорец наднича над бликащ поток. За да получите по-добра гледка, идете до заведението Caffè Opera e Tulipani, където задната стая гледа към шумен водопад. Болоня? Венеция? Къде сте?
 
Можете да предприемете обиколка на каналите, която ще ви струва около 10 евро.

Болоня даде на света тортелините, мортаделата и рагуто. Най-предпочитаното място за хранене в града е Drogheria della Rosa, малко и претъпкано кафене, разположено в бивша аптека, където приветливият собственик Емануеле Адоне кара всеки да се чувства на мястото си.

Болоня може да е буржоазен град, но в него ще откриете чудесни кръчми близо до пресечката на улиците Via del Pratello и Via Pietralata. „Monastero" е модерен бар с минималистично готически арки и коктейли с мартини. До него е „Barazzo", гръндж бар с модна клиентела. За да се запознаете с много красиви и интересни болонийци, се отправете към бар Nu Lounge, където весела и модерна тълпа е окупирала външните маси в задния двор на заведението.

Пазарувайте като местен жител в уважавания хранителен пазар в града (покрай Vias Clavature, Drapperie, Pescherie и Caprarie), където малките магазини преливат от претрупани витрини с хляб, риба, меса, сирена и сладкиши. Магазинът Bottega del Caffè има изключителни разновидности на шоколади, кафе и бонбони.

Досега обаче магазинът, който предлага най-вкусните неща, е „A. F. Tamburini", известен и голямото разнообразие от ястия със salumi, пармезан и макаронени изделия. Отидете в този ресторант и си поръчайте нещо макаронено или салата.

Чувствате, че сте облечени неподходящо в този модерен град? Направете нещо по въпроса в L`Inde le Palais, модерен и добър бутик, който продава дрехите на съвременни дизайнери като Viktor & Rolf, Biba и Missoni, както за жени, така и за мъже. Красивите и деликатно избродираните копринени рокли от Amen са особено зашеметяващи (цените им започват от 1000 евро).

Ако искате да изглеждате като по-традиционните италианци, вземете си добре ушита риза, направена от Zinelli, който прави костюми и ризи още от 1937 г. (цените са от 900 евро за костюм; 150 евро за риза). Спретнатите домакини могат да се отбият дo Stefani за сребърни и златни свещници, както и други ръчно направени предмети, като малка правоъгълна рамка украсена с камъни авентурин (цените там започват от 516 евро).

Всичко в Болоня ли е толкова красиво, артистично и изпълнено с история? Почти всичко. Шепа от най-забележителните места в града се намират около Piazza Galvani - малък площад, често оприличаван на бижу, който се намира на юг от огромния площад Piazza Maggiore. Общинската библиотека привидно изглежда като невзрачна сграда между двата площада, но на първия й етаж се намира Archiginnasio (www.archiginnasio.it), великолепно гравиран, облицован с дървесина театър от ХVІІ век, пълен с дървени скулптури.

Малко по-надолу от другата страна на Piazza Galvani на улица Via Farnini, херувими и животни лудуват в стенописите на най-красивата в града галерия с колони. Идете в кафене Zanarini, където всички се събират там за кафе, закуски и аперитиви.

Не позволявайте църквите от ХV век, фонтаните от ХVІ век и стенописите от ХVІІ век да ви отвлекат вниманието от сцената на съвременно изкуство в Болоня. Музеят на модерното изкуство на Болоня (Museo d`Arte Moderna di Bologna), по-известен като Mambo, е голям музей за съвременно изкуство, който отвори през май миналата година близо до комплекса за изкуства Manifattura delle Arti.

За да видите новото изкуство, пътувайте из града към Galleria de` Foscherari, галерия, която показва изложби на съвременни италиански творци.

Хоризонтът на Болоня някога е бил пълен с внушителни кули, които са изградени от горди (и арогантни) благородни семейства. Две от най-известните кули, Garisenda и Asinelli, са в традиционен стил - да не споменаваме, че са и пълни с туристи.

Ако искате да видите кулите, но да избегнете навалицата, посетете кулата La Torre dei Prendiparte, има едноместни стаи на покрива, предлагащи нощувка и закуска покрив за обиколки и камерни музикални концерти. Внимавайте, изкачването на11-етажните кули не е за хора със слаби сърца, тъй като може да предизвика световъртеж. Гледката обаче наистина си заслужава.

Опитайте бъдещето на италианската гастрономия в заведението Marco Fadiga Bistrot, обикновен ресторант, декориран с покрита от графити стена. Г-н Фадига, един отнай-известните млади готвачи в Болоня, специализира в интересни ястия в комбинация от необичайни вкусове. Не отивайте там без резервация, освен ако не искате да седите на бара и да ядете стриди цяла нощ.

В Италия сте, така че можете да отидете в църква - седем пъти, за да бъдем прецизни. Това е броят на църквите и религиозните сгради, които се включват към 1 000-годишния комплекс Santo Stefano (Piazzola di Santo Stefano).

    

3.4828