© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 20:54 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Ирландия е идеалното място за каране на сърф


Ирландия не е известна с плажовете си или с безкрайното си слънце, но смайващите й морски брегове и вълните от световна класа са направили от острова звезда в света на сърфинга и уиндсърфинга. Професионалисти от цял свят пътуват до Ирландия, за да използват предизвикателните вълнения на морето. Страната е била домакин на по-голямата част от шампионатите по сърф и уиндсърф.

Ако шофирате по западното крайбрежие на Ирландия, ще се почувствате сякаш преминавате през красива картина, на която от едната страна има съвършени вълни, а на другата – гъста растителност. Тази сюрреалистична картина обаче често е разбивана от цветни петна, които ще видите върху покривите на другите коли. Това са неясни петна със сини, жълти или бели цветове и представляват дъски за сърф и уиндсърф.

"Ирландия е идеалното място за сърф, защото ние имаме голяма брегова линия", казва 21-годишната Ийский Бритън, която е от област Донегал, и е шампион по сърфинг. Тя случайно е кръстена на едно от основните места за сърфинг в Ирландия – градчето Ийский в област Слиго.


"Има някои наистина предизвикателни места за наистина опитни сърфисти, но има също така наистина чудесни плажове, където да се научите как да карате сърф", казва Бритън.

Влагата и студеното време са друго предизвикателство за сърфистите. Дори през лятото, температурите на водата в Ирландия не са повече от 15-16 градуса през юли и август, а през зима те са около 10 градуса.

Алън Аткинс, вицепрезидент на Международната асоциация по сърфинг, заявява, че от април до май и от септември до ноември, е най-доброто време за сърфинг. Ако обаче планирате да посетите Ирландия в студените месеци на годината, се погрижете да имате пълен комплект от непромокаем зимен костюм - ботуши, ръкавици и качулка. Аткинс препоръчва да проучвате и условията за сърф в сайтове като GlobalSurfers.com.

Спортът определено не е първото нещо, което идва на ум на хората, които виждат Ирландия за първи път. Страната е по-вероятно да бъде свързана с варосаните бели каменни стени, овцете, излезли на паша, и оживените кръчми (пъбове).

Бритън, която е трикратен национален шампион на Ирландия и настоящ шампион в Британския професионален турнир, казва, че тя често се забавлява по време на международни състезания.

"Когато пътувам, разбирам, че хората все още смятат за доста необичайно това, че в Ирландия има чудесни места за сърфинг", казва тя. Но тези, които са наясно с тайните горещи точки за сърфинг по света, знаят, че повечето от тях могат да бъдат открити в Ирландия и то предимно по западното крайбрежие.

Град Бундоран, който се намира в област Донегал, е разположен на северозападния край на острова и е епицентърът с на местата за сърф в Ирландия. Градчето се гордее с известна плажна култура и предлага многобройни училища за сърф и годишни фестивали.

Бундоран е бил домакин на Европейските първенства за сърфинг и на Quiksilver World Masters през 2001 г., както и на големи събития, които са популяризирали ирландския сърфинг, не само с международни сърфисти, но с ирландци, които имат силното желание да се научат.

"Ние сме напреднали. Преди имахме само няколко магазина за сърф-принадлежности, а сега са около 30-40. Всяка кола, която виждате, има дъска за сърф на покрива си", казва Зои Лейли, служител в Ирландската асоциация по сърфинг.

Служители в туристически фирми казват, че никои изчерпателни статистики не са пълни, тъй като не проследяват увеличението на приходите или на посетителите, които са идвали в Ирландия заради сърфинга. Спортът обаче е предизвикал трансформацията на много крайбрежни места, от малките или спокойни села до курортни градове, оживени със спортисти, които носят дъските си за сърф.

Бундоран вероятно е родил тенденцията, но други места в Ирландия също са много популярни със сърфинга.

Курортното селище Страндхил в област Слиго; остров Ачил в област Майо, и град Треймор в област Уотърфорд, всички те привличат местните жители, чуждестранните туристи и сърфистите, които отиват там през почивните дни. Всяко място е обградено от смайващ пейзаж, с туристически градове, уютни кръчми и древни руини.

Градчето Ийский в област Слиго, ще ви впечатли с красивите си безлюдни пристанища и определено по-трудно преодолимите вълни, докато плажът Rossnowlagh в област Донегал и близо до Бундоран, е място, където можете да се научите да карате сърф или където да се упражнявате.

В областта Клер се намират редица ключови места за сърф, а именно Lahinch, което е уважавано име сред ирландските сърфисти и предлага уроци, магазини и принадлежности под наем.

Организаторите са избрали област Клер миналата година като място, където да се проведе нов тридневен сърфинг и музикален фестивал - Cois Fharraige (превежда се „Близо до морето”), в който е щяло да има състезания по сърфинг,. Времето обаче тогава беше спокойно и слънчево и състезанието беше отложено.

Климатът в Ирландия е единственият недостатък за сърфинг местата, тъй като посетителите не знаят никога какво да очакват. Рядко има безкрайно слънце и тишина (такива състояния, които провалиха Cois Fharraige), но често сърфистите търпят вятър, дъжд и студ.

Докато упоритият ирландец може да бъде открит във вълните през най-мрачните дни на студената зима и през най-бурните дни през лятото, тези крайности могат да бъдат доста обезпокоителни за посетителите.

"Ние получаваме пълната сила на вълненията на Северния атлантически океан - множество циклони преминават през нас. Всичко е много непредсказуемо. Океанът в Ирландия, климатът и времето – всичко те предизвиква", казва Бритън.

Според нея Ирландия "вероятно ще остане скрита сърфинг дестинация", основно заради времето. Тази непредсказуемост, с един слънчев ден (или час) и буря с дъжд на следващия ден, дава извинение дори на най-посветените сърфисти да се насладят на останалите чудесни неща, които предлага Ирландия - халба бира в местната кръчма, традиционен музикален фестивал или малко закачки с местните жители.

„Няма по-добро чувство от това да отидете в някой крайбрежен бар и да гледате вълните да се разбиват на брега. Но обаянието на океана често подтиква посетителите да се въздържат от крайности и да се наслаждават по друг начин на Ирландия”, казва Бритън.

 

3.4929