© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 20:58 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Западното крайбрежие на Европа - Алгарве


Алгарве е най-южната провинция на Португалия, която включва няколко красиви градове. Там ще откриете страхотни плажове, уникални курорти, вкусна морска храна и множество забавления, сред които е и карането на сърф.

При град Сагреш, кайто е считан за края на Европа, пътят спира при стените на крепостта на Хенри Мореплавателя. По-надалеч сушата свършва и старият континент пада с 45 метра към шумния Атлантически океан. След това няма нищо друго освен океан чак до Ню Йорк.

Югозападният край на Европа е място, изпълнено с красота, която може да бъде открита във внезапни мъгли и бурни морски бризове. Издадени в морето, носовете близнаци Сагреш и нос Сао Висенте (Сейнт Винсент) са били загадъчни и вдъхващи страхопочитание места за древните римляни и ранните християни.

За принц Хенри Мореплавателя този пръст земя, който сочи към неизследвани води, е бил очевидното място за разполагането на училището за мореплаватели, които са сложили началото на ерата на Европа за открития преди 500 години.

Почитателите на историята могат да посетят параклиса на върха на скалата, където Хенри някога се е молил, да се разходят край стените на крепостта, която е плячкосана от сър Франсис Дрейк, или да наблюдават водите, където Лорд Нелсън е победил испанската флота.

Наблюдателите на птиците често се събират тук, за да наблюдават вълните от мигриращи птици, минаващи покрай този величествен ъгъл на земята по техния път между Европа и Африка.

Повечето посетители обаче идват тук нито заради архитектурните забележителности, нито за да изучават птиците. Те идват заради плажовете. 100-километровата плажна ивица, която преминава покрай далечния запад на португалския район Алгарве, предлага някои от най-добрите места за къпане на континента с удивително разнообразие от плажове на полупрозрачните плитчини на лагуна Риа де Алвор до оглушителния шум на западните крайбрежия като Bordeira и Arrifana.

Европейците, който са в отпуска, се скупчват до Алгарве още от седемдесетте години на миналия век и масовият туризъм е превърнал от тази красива централна ивица на региона грозна смесица от извисяващи се хотели, пицарии и ирландски кръчми.

Благородното, нежното, източно крайбрежие с топла вода близо до испанската граница и по-скалистото западно крайбрежие досега са успели да избегнат най-лошите крайности на това свръх-бързо развитие и изглеждат все по-привлекателно за чуждестранните туристи.

Разглеждането на Риа де Алвор ще сложи началото на разходката ви до „дивия запад" на Алгарве. Тази синя лагуна е разположена на изток от град Алвор, който някога е бил старо риболовно село, а сега оживен туристически център, който има някои чудесни ресторанти по брега. Там можете да се насладите на прекрасна морска храна, приготвена върху открити барбекюта и скари.

Плувците поделят тази защитена местност заедно с притежателите на яхти, множество морски птици и възрастни хора с карирани ризи и запретнати крачоли на панталоните, които газят във водата, за да ловят раци в най-ниската точка на отлива.

Направете си кратка разходка до дюните на Meia Praia, шест-километрова плажна ивица във формата на сърп с бели пясъци, която се извива към град Лагос. Някога безлюдна част, състояща се от няколко нудисти в неговия източен край, Meia Praia става шумен семеен плаж близо до града, където местните жители взимат ферибот през тясната река Bensafrim, за да достигнат пясъците.

Лагос, пристанището, където португалците изследователи са правили разредка за техните първи пътувания надолу по крайбрежието на Африка, все още има нещо авантюристично във въздуха, с неговите крепости и средновековни стени, разположени в лабиринт от тесни улици. Тези улици през летните нощи се изпълват с млади хора, които обикалят баровете и използват града за лагер за каране на сърф.

В Лагос има и културен живот, който може да бъде открит в художествените галерии, както и концертите на открито под градските стени. Църквата Santo Antonio е очертана със сложни дърворезби, които са покрити със златни листа, ограбени от бразилците. Сградата от ХV век близо до реката е смятана, че е била първия пазар за африкански роби в Европа.

Вървете на юг от Лагос и ще стигнете до Коста Дойро - златното крайбрежие - поредица от песъчливи заливчета, заобиколени от ронливи пясъчни скали, стигащи до морски пещери и странни каменни образувания на нос Ponta da Piedade. Това е идеалното място, където да наблюдавате романтични залези.


 

Цялата тази брегова линия води естествено до други атракции. Не е изненада, че португалците ядат повече риба от всички останали европейци. При възстановения пазар в Лагос, огромното количество от прясно уловените морски продукти е смайващо. Там ще откриете от мънички сардели и бебета сепии до голяма сребриста риба-ножица, приличаща на змия, или риба тон с размери на торпедо.

По-далече на запад крайбрежието става по-диво. Плажът Martinhal точно преди Сагреш се вдига към планинска пясъчна дюна, но е изложен на мощни югозападни вълнения, които го правят предизвикателно място за любителите на уиндсърф. Вижте и Praia do Beliche - широк триъгълник от светъл пясък, скрит от вятъра от носовете близнаци - Сагреш и Сао Висенте.

Въпреки че повечето от плажовете имат спасители през лятото, вниманието е необходимо, когато карате сърф на западното крайбрежие, тъй като там често стават инциденти по непредпазливост.

На север от Сагреш, крайбрежието има някои от най-добрите места за сърф в Европа. Скалистият, гален от вятъра пейзаж изглежда тук като далечен свят от нежните води и горичките от бадеми и цитрусови плодове на централния Алгарве.

Плажовете тук са усамотени и незастроени, но са чудесни за тези, които се надяват да яхнат вълните или просто да избягат от тълпите, да се насладят на слънцето и звука при разбиващите се вълни.

    

0.0829