© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Януари 12, 21:00 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Прага през зимата


Само няколко европейски града запазват обаянието си през тъмните и студени дни на зимата, както Прага. Чешката столица ще ви смая с невероятната си архитектура, която изглежда още по-красива през зимата.



Разходка през площада в Стария град на чешката столица Прага под готическите кули на църквата „Дева Мария пред Тин " след току-що паднал сняг е хубава и спокойна в отсъствието на тълпите от летни туристи. Без тях е по-лесно да уловите звука на скърцащите колела на каруците и аромата на конете, както и да си представите търговците през Х век как са внасяли стоките си към павирания площад, за да движат търговията си.

Докато столицата на Чехия е видяла много нашествия и чужди владетели през вековете, Прага е имала добрата съдба никога да не е била бомбардирана от горе.

Забележителната архитектура на града, която преминава през гамата на различни стилове като: римски, готически, ренесансов, бароков, класически, романтичен, art nouveau и модерен, продължава да си стои непокътната.

Прага предизвиква много настроения и има чудесни гледа, което я прави популярна за филмовата индустрия. Градът е бил заместник за викториански Лондон във филмите "От ада", тези за Джак Изкормвача и "Оливър Туист". Прага обаче играе и себе си като обаятелно място в шпионските филми "Мисията невъзможна" и "Самоличността на Борн".

Най-добрият начин да видите Прага е чрез своите топло обути крака. Древният център на Прага е направен за ходене, а не за шофиране. Екскурзиантските автобуси не преминават онези тесни, виещи се алеи, така че си сложете шапка, шалче, палто и ръкавици, дръжте фотоапарата си в джоба и сте готови.

Добрата новина е, че има толкова много забележителности, които да видите, че половин час разходка до Стария град няма да ви отегчи. Прага е открит архитектурен музей. Зад стенописите, скулптурите и корнизите се намират сградите, които все още функционират като магазини и офиси.

Да, студено е и мракът попада рано. Само ако боговете на времето са на ваша страна, ще се радвате на ясен, слънчев ден, в който да си направите хубави снимки.

Хотелите са най-евтини по това време на годината, но се очертава да останат такива и през цялата година. Квартирите, храната и напитките в Прага са на доста по-разумни цени в сравнение с Лондон или Рим.

Бутилка бира струва по-малко от два долара, въпреки че Чехия се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., а въвеждането на еврото се очаква да стане след няколко години.

Ако това ще компенсира студа и тъмнина, концертната и театрална сцена в града е наистина натоварна през зимата.

Забавленията са толкова лесни за намиране, колкото да се разхождате край астрономическия часовник на площада в Стария град в късен следобед, където чехите държат табели и раздават брошури, рекламирайки куклени представления и концерти. Ако обаче сте в настроение за нещо по-голямо, можете да отидете на опера или симфоничен концерт.

Можете да посетите някой концерт за цигулка и орган в катедралата от ХVІІІ век „Свети Климент" близо до моста Чарлз. Акустиката на църквата построена в първото десетилетие на ХVІІІ век е наистина забележителна, но парното не е. Палтото ще ви е необходимо, дори ако църквата е трябвало да бъде топла.

Логично е вашата разходка да започне при статуята на конник на Свети Венцеслас в горната част на силно комерсиализирания площад Венцеслас, където Ян Палах се е подпалил и е умрял, протестирайки срещу комунизма през 1969 г., и където първите вдъхновения на Кадифената революция през 1989 г. предшестват независимостта на страната. Идете и до крепостта на Прага от другата страна на реката близо на два километра далеч от вашата цел.

Някои от най-красивите места от маршрута ви:

1. Астрономическият часовник на площада в Стария град

Когато достигнете края на площад Венцеслас, ще попаднете на по-тесни улици с магазини, бутици и кафенета. Тогава стигате и пред кметството на Стария град, където хората започват да се събират под часовника 5 или 10 минути преди часа. Те чакат пратениците да покажат лицата си на прозореца над часовника, когато стане кръгъл час.

2. Мостът Чарлз

Известната забележителност на Прага по нареждане на Чарлз ІV през 1357 г., свързва Стария град с Малкия квартал и преживява наводненията през 2002 г. На моста обикновено е пълно с пешеходци и творци, продаващи техните стоки през деня, но през нощта, с крепостта и осветената кула на църквата Свети Николай, мястото се превръща в наистина магическо.

Добър пътеводител или обиколка с екскурзовод ще ви каже важността на всяка статуя на моста. Изкачете се до горната част на кулата на моста в Стария град, построена през 1380 г., за фантастични гледки и снимки на моста, река Влтава, Малкия квартал и крепостта на Прага.

3. Църквата Свети Николай

Има две църкви с това име от двете страни на реката. Едната е в площада на Стария град. Църквата на Свети Николай в Малкия квартал трябва да бъде видяна и е лесно забележима, тъй като нейните кули и камбанарията ще попаднат пред погледа ви, докато преминавате моста Чарлз към крепостта.

Завършена през средата на 1700-те години във висок бароков стил, църквата е изградена от розов мрамор и е украсена със стенописи. Най-интересната част е вътрешността на купола издигащ се на 70 метра от пода, обрисуващ честване на Светата Троица.

4. Катедралата Свети Вит, крепостта в Прага

Катедралата е добро място да си починете, след като сте изкачили стълбите нагоре от Малкия квартал. Има достатъчно галерии, музеи, църкви и дворци в и около крепостта в Прага, които ще ви държат окупирани за цял ден.

Ако сте притиснати от времето обаче, отидете направо до катедрала Свети Вит, която има по-неприветлива вътрешност от Свети Николай, но е по-епична. Работата започва в сградата през 1344 г., но завършителните работи са продължили и през ХІХ, и през ХХ век. Стъклописът на прозорците е смайващ. Там се намира гробът на Добрия крал Венцеслас, както и другите бохемски крале са погребани там.

5. Старото еврейско гробище

Еврейският квартал, който се намира на север от Стария град, има интересна история. Над 12 000 надгробни плачи са натъпкани в малко гробище, което е оградено от синагоги. Стените на синагогата Пинкас са покрити от имената на евреи от Бохемия и Моравия, които са загинали в Холокоста. Испанската синагога с нейните мавритански влияния включва изложба на историята на евреите в чешките земи.

Това е само прост пример на забележителностите, които Прага предлага. Да се загубите из улиците е най-добрата дейността, също като пазаруването и някой ресторант, защото скъпоценните камъни са скрити там. В Прага винаги изглежда, че има дворец, музей или катедрала на следващия ъгъл.

Красотите на града ще ви изкарат навън, независимо от това, колко е студено. Ще бъдете добре възнаградени за вашата смелост.
 

7.5529