© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Юни 12, 21:01 / Автор: Източник: Bulgarian Post
Франкфурт


Немският град Франкфурт на Майн има две лица. От една страна той е финансовата и транспортна столица на Германия, а от друга страна е културно място, съчетало в себе си необикновена история. По време на престоя си във Франкфурт ще откриете един оживен град, който ви предлага множество забавления както през деня, така и през нощта.

Франкфурт не мечтае вече да измести Лондон като финансовата столица на Европа. Това е била една амбиция на 90-те години на миналия век, която се сблъсква с реалността от ХХІ век. Със сигурност във Франкфурт все още има много поршета и банкери в раирани костюми. Градът обаче е преоткрил своето истинско обаяние като достъпен за потребителите град от немската провинция Хесен, който може да предложи множество забавления.

Музеите на Франкфурт са най-добрите в Германия, след тези на Берлин. Населението на града е най-разнообразното - в него има дузини националности, включително голям турски контингент. Освен това блестящите небостъргачи покрай река Майн още носят на града прякора Майнхатън (смесица от Майн и Манхатън заради високите небостъргачи). Това напомня също, че големите инвестиции и финанси не са напуснали града.

За да придобиете средновековно настроение, разходете се през Ромерберг (Römerberg), сърцето на най-големия средновековен площад в Германия. Къщите, които са наполовина дървени, са идеални за снимки. Те може би съществуват откакто са били построени отново, след като са били разрушени по време на Втората световна война. В околността има и няколко съвременни галерии и музеи. Старите и новите сгради създават контраст, който е малко необичаен.

 


Седем от музеите на Франкфурт са разположени удобно по южния бряг на река Майн по изящната алея с множество дървета, която може да бъде достигната от северния бряг по два надлеза. Ако се интересувате от Лудвиг Мис ван дер Рое (архитект) или Стенли Кубрик (режисьор и сценарист), спрете при германския Architekturmuseum или във Filmmuseum. Запазете си обаче по-голяма част от времето за Städel-Museum, една от най-добрите галерии на Германия, предлагаща творби на Ботичели, Дюрер и Холбайн.

Вечеряйте в ресторант „Holbein", който се намира в двора на Städel. Заведението има внушителни стъклени стени и модерен декор. Храната там е чудесна и с удоволствие бихте останали до края на вечерта.

Sachsenhausen е най-примамливият квартал на Франкфурт. Неговият лабиринт от гъсто населени павирани улици е запълнен от таверни, които сервират ябълково вино, наричано понякога Ebbelwoi. Няколко други града в Германия също предявяват претенции към тази силна напитка, направена от ферментирал ябълков сок и сервирана в стъклени кани. „Bembel Adolf Wagner" е шумна и весела кръчма, която всъщност е най-доброто място, където да опитате това ябълково вино.

Разгледайте града от палубата на кораба „Гьоте" или от някои други плавателни съдове. Лодките за разглеждане на забележителности потеглят на всеки час от северния бряг на реката и предлагат 50-минутни (6,70 евро) или 100-минутни екскурзии (8,70 евро). Двете най-високи кули на Франкфурт са: кулата Messeturm с пирамидален връх на Helmut Jahn и назъбената Комерцбанк Тауър на Норман Фостър. Те са разположени в градски парк и се издигат над близката готическа църква Kaiserdom, където римските императори някога са били короновани.

Лодката преминава покрай Grossmarkthalle, изоставен пазар на едро, който скоро ще бъде част от новия щаб на Европейската централна банка.

Kleinmarkthalle, намиращият се в центъра по-малък пазар, е наистина оживен през съботите. Местните жители се срещат на този двуетажен закрит пазар за прясна риба, сирене, хляб, зехтин и разбира се богато разнообразие от наденици. От там лесно можете да стигнете до района с продажбите на дребно, където има дизайнерски бутици на Goethestrasse, а между тях са и магазините на Mercedes-Benz и Rainer Brenner.

Ако пазаруването ви кара да огладнявате, отправете се към съседната улица „Fressgasse" (буквално - хранителна улица), където първата ви спирка е „Zarges", скъп ресторант, но за сметка на това с чудесни деликатеси. След като се наобядвате, си вземете сладолед от манго от веригата „Australian Homemade".

Градска джунгла

Въпреки че е известен като град на бетона и стоманата, Франкфурт има поразително красива ботаническа градина. Palmengarten (5 евро за вход) се намира в средата на модния Westend и има 50 акра тропически дървета, орхидеи и папрати. Много от тях са отглеждани в оранжерии, като Tropicarium, който има малка тропическа гора. Влакчето за децата минава покрай езерото на парка и градините. Възрастните се събират на джаз концерти там в през август, а кафенето „Siesmayer" близо до градината предлага чудесен обяд.

Панаирът на книгата във Франкфурт, е най-голямото в света събиране на издатели и литературни агенти. Панаирът се провежда обикновено в началото на месец октомври. Не е необходимо обаче да чакате да стане октомври, за да си купите и разгледате много книги и да се запознаете с работата на множеството издателства. Това можете да го направите по всяко време на годината в Literaturhaus, клуб в обновена библиотека от ХІХ век, която се намира на северния бряг на река Майн. Там редовно се провеждат четения и лекции предимно на немски писатели като Mario Vargas Llosa и Amos Oz.

Австрийският готвач Марио Лонингър разтърси града преди три години със своя ресторант „Silk", където се хранят важните личности. Една вечеря там може да ви струва 88 евро. В тази сума обаче не влиза само храната, но и пластмасова гривна , която служи за вход на едно от най-горещите места за танци във Франкфурт „Cocoon Club". Клубът е ръководен от Свен Вет, диджей, известен със своята техно музика. Заведението е отворено през уикендите от 21:00 ч. до 6:00 ч.

Като всичко останало, оригиналната къща на Гьоте също е била разрушена по време на войната. Въпреки това обаче, реконструкцията през 50-те години на миналия век създава усещане за ранния живот на Гьоте, който е роден в богато семейство от Франкфурт и по-късно е напуснал родния си град.

На няколко пресечки на изток е Музеят на съвременното изкуство. Той се намира в сграда, известна като „парчето торта". До него е музеят Schirn Kunsthalle.
 

3.4266