© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

06 Януари 12, 21:02 / Автор: Източник: Bulgarian Post
В Норвегия през зимата
    


В южните райони на Норвегия има само шест часа дневна светлина на ден от общо 24 в денонощието. Отвъд Северния полярен кръг, през зимата, слънцето остава над хоризонта само за няколко часа всеки ден. В Норвегия можете да наблюдавате северното сияние и да се забавлявате в столицата Осло.

 
Столицата на Норвегия Осло е особено привлекателна през зимата и особено по време на празниците, когато градът изглежда коренно различно. В Осло, а и от цяла Норвегия можете да видите северното сияние. То е най-добре видимо в северните части на страната през зимата, когато температурите са мразовити . В този период от годината много хора идват в Норвегия, за да го видят.

Осло е добро място за разходки. Кралският дворец - дом на крал Харалд V и кралица Соня (Норвегия е конституционна монархия) е на пет минути пеш. Палатът и обграждащите го градини достигат до високия край на улица „Карл Йоханс" - централна основната улица, в единият край на която е централната гара на града.

Това ще бъде бърза 15-минутна разходка, но без да спирате в многото ресторанти, барове, фурни или магазини за дрехи и бижутерия, които са навсякъде.

Националната галерия, кметството (където Ал Гор получи неговата Нобелова награда за мир миналия месец) и Нобеловия мирен център са в центъра на града на 5 до 10 минути разстояние от повечето хотели. Пешеходци и велосипедисти поделят няколко километрова пътека, която следва реката Akerselva през няколко квартала.

Хората в Осло също обичат да правят публични скулптури. Можете да видите близо 16 дървени статуи на стените, които ограждат входа на кметството. Всяка има своя история - истинска или митична. На едната страна на сградата има каменен релеф в естествена големина. Той обрисува проститутка и нейн клиент, който се плаща на сводника й - изкривен начин да се отбележи, че мястото е било някога публичен дом.

Повече от 200 бронзови гранитни фигури с естествена големина направени от Густав Вигеланд са разположени на 80 акра от Парк Фрогнър, който се намира на 15 минути път с автобус от центъра на града. На пътя за крепостта Akershus пък, ще откриете каменна скулптура в чест на президента Франклин Д. Рузвелт за идването му до Норвегия по време на нацистката окупация.

Самата крепост (замък, който е изграден от крал Haakon Magnusson през 1299 г. и укрепен силно през късния ХVІІ век) стои отгоре на хълма дo гърба на кметството. Останете в основния двор по пладне, когато става смяната на пазача. Вижте и Grand Hotel, където всяка година носителят на нобеловата награда за мир излиза на балкона на втория етаж над главния вход, докато стотици носещи факли почитатели преминават на долния етаж.

Парти с изобилие от лед

В осло се стъмва в 16:00 ч. следобед. Това обаче не пречи на жителите му да се пързалят до късно на откритата пързалка в средата на улица „Карл Йоханс". Туристите и местните жители се пързалят в кръг под звуците на музика.

Пързалянето на лед обаче далеч не е единственото, което да правите през зимата в Осло. В парка Tryvann има 14 ски писти и четири лифта, където можете да карате ски на изкуствено осветление. Както казахме по-горе, това не екстра, а необходимост, защото в Норвегия се стъмва рано през зимата.

Можете да спрете на Holmenkollen, където да се изкачите нагоре и да видите това, което олимпийски ски-скачачи виждат с всеки висок. Гледките са наистина страхотни. В кулата има музей, посветен на историята на ските. Екипировката, която е използвана от Roald Amundsen на неговите пътувания до Южния и Северния плюс също е показана там.

Ако искате да видите северното сияние, отидете на север. Отправете се към Karasjok, културния център на Sami, етническа общност, чиите представители живеят от векове в областта Finnmark, която се намира в северните части на скандинавските страни и в Русия.

Karasjok е на 320 километра над Северния полярен кръг, по-близо до Северния плюс от Fairbanks, Аляска. Това е идеалното място за наблюдение на северното сияние. Можете да отидете до там с кола под наем, но бъдете внимателни на пътя. Освен, че се движите при зимни условия можете да се сблъскате и с елени.
 



Наблюдаването на северното сияние е винаги нещо несигурно, така че можете и нищо да не видите. Но можете да отидете до парк Sapmi, където да научите повече за хората от Sami (известни като пастири на елени), за техните традиции, история и близост до природата.

Еленът е бил решаващ в оцеляването на Sami. Той заема основно място в представата на тези хора за създаването. Според тях, Неговата кожа са се появили полета и гори, от неговите вени - реки и езера, а от неговите очи - звезди на небето. Звучи наивно, но и много романтично, нали?

    

4.8851